Adana Co nastavlja uspješnu priču: Nove investicije, mašine i radna mjesta

17.03.2020. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Adana Co nastavlja uspješnu priču: Nove investicije, mašine i radna mjesta
OTVORI GALERIJU

Rukovodstvo kompanije "Adana Co" nastavlja svoju uspješnu poduzetničku priču započetu u Hadžićima 1996. godine, gdje su krenuli sa proizvodnjom dizajnerskih stolica za zahtjevno njemačko tržište.

Rukovodstvo kompanije "Adana Co" nastavlja svoju uspješnu poduzetničku priču započetu u Hadžićima 1996. godine, gdje su krenuli sa proizvodnjom dizajnerskih stolica za zahtjevno njemačko tržište.

Priča je danas puno veća, a sve što se proizvede u pogonima Adane Co 100 posto se izvozi na tržište Njemačke, Švicarske i Holandije.

Ono što ovu firmu čini drugačijom od drugih su stalne investicije i sjajni međuljudski odnosi koji su i bit njihovog uspjeha i održivosti na tržištu.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Nermin Ademović, vlasnik kompanije kaže kako su nedavno investirali u nekretnine. "U Hadžićima je sagređen novi objekat, radovi se privode kraju. Međutim, kako smo tokom izgradnje vidjeli da će nam nedostajati još prostora, odlučili smo se pokrenuti novu investiciju u Hrasnici."

Navodi da će se u Hadžićima nastaviti proizvodnja kao i do sada od cijevi do gotovog proizvoda, dok će u Hrasnici u početku raditi na proširenju usluga pogonu u Hadžićima.

"Krajnji nam je cilj stvoriti još jedan pogon kako bi postigli veće kapacitete i eventualno razdvojili kupce na dva različita mjesta", rekao je Ademović, pojašnjavajući kako je investicija u Hrasnici tek počela i stigli su roboti za zavarivanje i laseri za rezanje cijevi. "Radi se jako modernoj tehnologiji o kojoj se jako malo kod nas zna. U BiH ima samo još jedan laser za rezanje cijevi. Laser je od prošle sedmice puštan u rad i on je spona za sve ostale radove. Ono što je jako važno da smo stavljanjem ovog lasera u rad u mogućnosti i drugima pružati usluge rezanja cijevi."

Kako kaže prvi čovjek Adane Co, kada jednom krenete u proizvodnju, nema stajanja, investicije se nadovezuju jedna na drugu. Ono što je jako važno u tom cijelom procesu, jeste da ovdje još ne osjete nedostatak stručne radne snage,  te će otvaranjem pogona u Hrasnici priliku za zaposlenje dobiti novih 20-30 radnika do kraja godine.

Osvrćući se na  finansijsko poslovanje kompanije, Ademović kaže kako je zadovoljan i kako stalno bilježe rast, a ono što je rezultiralo tome jeste i činjenica da su od strane kupaca u Njemačkoj prepoznati kao dobar, odgovoran i pouzdan proizvođač namještaja.

"Naš najveći problem su kapaciteti, što pokušavamo riješiti novim investicijama. Također, pratimo svjetske trendove, obnavljamo asortiman i program, tako da godišnje izbacimo oko 15-20 novih proizvoda za različite kupce", rekao je Ademović, napominjući kako su svi njihovi planovi na duže staze, tako da u budućnosti planiraju i broj radnika sa trenutnih 138 podići na 200.

E. Kokor

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti