Ako ste podigli kredit, povrat poreza možete zatražiti do 30.aprila

30.03.2021. 09:29 / Izvor: Akta.ba
Ako ste podigli kredit, povrat poreza možete zatražiti do 30.aprila

Obrazac GPD-1051 s propisanom dokumentacijom koju prilažu uz ovu prijavu porezni obveznici mogu dostaviti poštom na adrese nadležnih poreznih ispostava.

Porezna uprava Federacije BiH i ove je godine produžila rok za podnošenje prijave poreza na dohodak u FBiH.

Kako navode na službenoj stranici Porezne uprave FBiH, rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak (obrazac GPD-1051) za 2020. godinu produžava se do 30. aprila 2021. godine.

"Rok je produžen zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane širenjem koronavirusa. Obrazac GPD-1051 s propisanom dokumentacijom koju prilažu uz ovu prijavu porezni obveznici mogu dostaviti poštom na adrese nadležnih poreznih ispostava, a sve informacije mogu dobiti i putem telefona i e-maila",  navodi se u obavijesti na službenoj stranici Porezne uprave Federacije BiH.

Godišnju prijavu poreza na dohodak obavezno podnosi fizička osoba – rezident FBiH (za dohodak ostvaren u FBiH i izvan nje) i nerezident (samo za dohodak ostvaren na teritoriju FBiH) ako je ostvario dohodak iz dvaju ili više izvora u poreznom razdoblju; dohodak obavljanjem nesamostalne djelatnosti kod dvaju ili više poslodavaca; dohodak direktno iz inozemstva; dohodak od obavljanja samostalne djelatnosti (obrti i djelatnosti srodne obrtu po Zakonu o obrtu i druge djelatnosti regulirane posebnim propisima: trgovačke, ugostiteljske, prometne, turističke, posredovanje pri davanju stvari i prava u zakup ili podzakup i sl. i druge samostalne djelatnosti), osim dohotka od samostalnih djelatnosti na koje se porez plaća u paušalnom iznosu, te dohodak po osnovi nesamostalne djelatnosti kod jednog poslodavca, a poslodavac na sve isplaćene plaće i oporezive naknade nije obustavio i uplatio porez po odbitku.

Iz Porezne uprave FBiH dalje se navodi da pravo na povrat poreza stanovništvo BiH ima po više osnova, a najčešći su upiti po osnovi troškova zdravstvenih usluga i plaćenih kamata na stambeni kredit.

Kad je riječ o povratu poreza na osnovi plaćenih kamata na stambeni kredit, porezni obveznici – rezidenti FBiH, uz obrazac GPD-1051, prilažu presliku ugovora o stambenom kreditu, originalnu potvrdu ili listing banke kao dokaz o plaćenim kamatama za porezno razdoblje za koje se podnosi porezna prijava.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti