Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BAT donio odluku: "Drina" se seli u Srbiju i Hrvatsku

24.10.2018. 09:10 / Izvor: Dnevni Avaz

Kompanija “British American Tobacco” (BAT), većinski vlasnik “Fabrike duhana Sarajevo” (FDS), donijela je početkom godine’ odluku te obavijestila Upravu FDS-a da će proizvodnja cigareta “aura”, “code” i “diva” biti premještena iz Bosne i Hercegovine u Srbiju i Hrvatsku, piše Dnevni Avaz.

Prema toj odluci, kako je navedeno u dokumentima, proizvodnja ovih cigarate u BiH bila je planirana do kraja jula, iako su iz Uprave FDS-a, sa sjedištem u Sarajevu, tražili da se takva odluka promijeni, jer će u “velikoj mjeri ugroziti održivost poslovanja u FDS-u, što bi za posljedicu moglo imati značajno smanjenje radne snage”.

Također, Uprava FDS-a je navela da bi ukidanje proizvodnje pred opće izbore moglo dovesti fo problema velikih razmjera.

No, u BAT-u su istaknuli da je odluka proistekla na osnovu potpisanog Sporazuma u ugovornoj proizvodnji, gdje su jasno definirane njihove obaveze i rokovi do kada FDS mora proizvoditi određene brendirane proizvode.

To znači da firma koja već posluje s gubicima i radi u jednoj smjeni, za sada proizvodi još samo kultni bh. brend, sarajevsku "drinu". Ova kompanija je početkom godine tehnološkim viškom proglasila 224 radnika radi reorganizacije firme i osnivanja nove, koja je trebala početi s radom 1. jula i bavila se samo duhanskim biznisom.

U BAT-u su jučer kazali za Avaz da uslužna proizvodnja koju FDS provodi za BAT, nije prestala. Ali i da, kako je BAT kupio brendove FDS-a, “sukladno preferencijama pušača i stanju na tržištu, provodi i politiku proizvodnje i prodaje”.

"Nažalost, zbog velikih poremećaja na tržištu uzrokovanih rastom akciza te zbog pada legalnog tržišta za više od 35 posto u posljednje tri godine, nije ugrožena prodaja i distribucija bivših brendova FDS-a nego i svih drugih brendova BAT-a na tržištu. Zbog svega toga, budućnost proizvodnje ne samo bivših brandova FDS-a nego i svih ostalih legalno proizvedenih brendova na tržištu BiH je upitna", rečeno je iz BAT-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti