Bečka aplikacija "Prijavi gradu" za građane Kantona Sarajevo

25.09.2019. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Bečka aplikacija 'Prijavi gradu' za građane Kantona Sarajevo

Kako je naveo premijer Forto, jedna od prvih aukcija Vlade KS, nakon imenovanja, bila je velika akcija čišćenja.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji za aplikaciju „Prijavi gradu“ jučer je službeno Kanton Sarajevo postao član kooperacije gradova za održavanje i razvoj ove platforme koju već čine austrijski gradovi Beč, Villach i Klagenfurt.

Ovim povodom, u prostorijama Ureda Grada Beča u Sarajevu, održana je press konferencija na čijem je početku predstavnik Grada Beča Robin Heilig iz Odjela za digitalizaciju (MA 01) uručio pomenuti sporazum premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forto, koji ga je potom i potpisao.

"Veoma se radujemo što smo ušli u saradnju, odnosno kooperaciju sa Kantonom Sarajevo. Sada nam predstoji malo više posla, jer krećemo sa pripremom ove aplikacije za Sarajevo", kazao je ovom prilikom Heilig te iskazao zadovoljstvo budućom saradnjom.

Kako je naveo premijer Forto, jedna od prvih aukcija Vlade KS, nakon imenovanja, bila je velika akcija čišćenja.

"Realizacijom ove akcije spoznali smo da postoji velika želja građana za dostavljanje informacija o njihovim problemima, kroz otvaranje i korištenje posebnog viber broja“, podsjetio je prisutne novinare premijer Forto te dodao da je samo u prvih mjesec dana bilo par hiljada interakcija između građana i Vlade.

Naglasio je kako nije postojao nikakav razlog za dalje čekanje, kako bi se implementirale ovakve aplikacije koje su već duže vrijeme potpuno normalne u razvijenijim sredinama, pa čak i gradovima regije.

"Cilj nam je da razvijemo kontaktni centar, kroz koji će građani moći komunicirati s Vladom ili njenom administracijom, postavljati pitanja, žaliti se, tražiti otklanjanje kvarova, uklanjanje nelegalnih deponija, parkiranja i sve ono što građane muči“, kazao je premijer Forto te istakao kako je Vlada i njena administracija tu radi njih.

Podsjetio je na faze dogovora vođene s Gradom Bečom, odnosno konzorcijem tri austrijska grada, o pomenutoj aplikaciji, za koju je naglasio da će troškovi njenog vođenja biti skoro pa nikakvi, a dobit će se praksa i usluga koja je odavno u Evropi dobro razvijena.

Najavio je i kako bi se sa testnom fazom pomenute aplikacije u Kantonu trebalo krenuti početkom naredne godine. Kazao je i kako će se za početak krenuti sa primjenom samo u komunalnoj oblasti, a kasnije bi se postepeno uključivali svi resori.

Saradnji Beča i Kantona Sarajevo posredovao je Eurocomm-PR – Ured Grada Beča u Sarajevu koji je organizirao dva sastanka u Beču i današnju radionicu na stručnom nivou za uposlenike nekih resorornih ministarstava Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti