Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BH-Gas dao rok Sarajevogasu da do 7. maja izmiri obaveze

30.04.2014. 12:56 / Izvor: Fena

Kompanija BH-Gas danas je na adresu Sarajevogasa uputila pismo upozorenja u kojem je dat rok za plaćanje tekućih obaveza najkasnije do  7. maja 2014., a u protivnom će dotok gasa tom preduzeću biti obustavljen 8. maja, saopćeno je danas iz BH-Gasa.

Iz te kompanije ističu da su njihovi predstavnici jučer održali još jedan sastanank s ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatkom Petrovićem, te direktorima Sarajevogasa i Toplana na kojem nije bilo pomaka u smislu da BH-Gasu bude uplaćen ostatak fakture za mart 2014.

Uprava BH-Gasa nakon toga je održala sjednicu kolegija, na kojoj je analizirana pozicija kompanije uzrokovanu enormnim dugovanjima KJKP Sarajevogas i ocijenjeno da se približila mogućnost da svi potrošači u Bosni i Hercegovini ostanu bez dotoka gasa zbog neredovnih plaćanja Sarajevogasa prema BH-Gasu.

Podsjećaju da ukupan dug KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo prema BH-Gasu do danas iznosi 46.187.436,14 KM.

Direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević izjavio je da, iako se ta kompanija nalazi u nepovoljnom položaju i praktično kreditira Sarajevogas te plaća kamate, a s druge strane ima očekivanja Gazprom Exporta, ipak su sve vrijeme vodili računa da ne poduzimaju radikalne poteze tokom  sezone grijanja.

"Enormna dugovanja Sarajevogasa dovela su BH-Gas do teške finansijske situacije, koja nas je natjerala da ipak poduzmemo radikalnije mjere. Očekujemo snažniji angažman o ovom pitanju i nadamo se da ipak nećemo dočekati dan kada će dotok gasa Sarajevogasu zaista biti obustavljen", naglasio je Sendijarević.

Iz BH-Gasa podsjećaju da su njihovi predstavnici proteklih nekoliko mjeseci održali su niz sastanaka s predstavnicima Sarajevogasa i Vlade Kantona Sarajevo, a u jednom periodu i s Vlade FBiH, kako bi se pomoglo Sarajevogasu da izmiri obaveze prema BH-Gasu, budući da su ogromni dugovi Sarajevogasa prijetili narušavanju kompletnog gasnog sistema Bosne i Hercegovine.

Također, ističu da su uprave BH-Gasa i Energoinvesta prošle sedmice posjetile sjedište Gazprom Exporta, jedinog dobavljača prirodnog gasa, i pokušale objasniti aktuelnu situaciju, nakon čega im je naglašeno da Gazprom Export neće narušavati dobru saradnju sve dok obaveze budu izmirivane redovno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti