BiH nakon 15 godina ukida čašćavanje stranih autoprevoznika

08.10.2021. 09:23 / Izvor: capital.ba
BiH nakon 15 godina ukida čašćavanje stranih autoprevoznika

Naime, u Upravi su spremili novi Pravilnik o primjeni zakona o PDV-u, kojim će strani prevoznici konačno biti u obavezi plaćanja poreza.

Bosna i Hercegovina je stranim prevoznicima putnika uštedjela na milione maraka jer im nije obračunavala i naplaćivala porez na dodatnu vrijednost (PDV), koji, s druge strane, prevoznici iz BiH uredno plaćaju u zemljama Evrope.

Takvu praksu koja je postojala od 2006. godine, odnosno od uvođenja PDV sistema, nakon brojnih apela i inicijativa Uprava za indirektno oporezivanje BiH tek sada mijenja, nakon 15 godina.

Naime, u Upravi su spremili novi Pravilnik o primjeni zakona o PDV-u, kojim će strani prevoznici konačno biti u obavezi plaćanja poreza.

To će imati dvostruki pozitivan efekat jer će dugogodišnja nepravda prema domaćim prevoznicima biti otklonjena, dok će sa druge strane doći do značajnih priliva u državni budžet.

Plan je da se poreska osnovica utvrdi kroz vrijednost naplaćene karte, srazmjerno broju kilometara koje vozilo prelazi preko teritorije BiH, s tim da ona ne može biti niža od 10 feninga po prijeđenom kilometru za svakog putnika.

Primjera radi, stranom prevozniku koji je u BIH dovezao 50 putnika i iste vozio još 100 kilometara, poreska osnovica će biti 500 maraka, što znači kako će po osnovu te vožnje morati da plati 85 maraka PDV-a.

Za obračun i plaćanje prevoza prevoznik će morati imati punomoćnika, odnosno knjigovođu koji će mu obavljati taj posao. U sklučaju da ga nema, to će raditi UIO.

U svakom slučaju, prevoznik neće moći da napusti BiH bez plaćenog poreza jer će dokaz o uplati morati da predoči cariniku. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su obrazlažući prijedlog pravilnika naveli kako je njegov cilj da se izvrši decidno propisivanje obaveze i načina obračuna, kao i plaćanja PDV stranim prevoznicima za usluge prevoza putnika preko teritorije BiH.

"Strani prevoznici nisu obračunavali i plaćali PDV po ovom osnovu, čime domaći prevoznici nemaju jednak poreski tretman u odnosu na strane prevoznike, kao i činjenicu da domaći prevoznici plaćaju PDV za usluge prevoza putnika izvršene u drugim državama", stoji u njihovom obrazloženju.

U Udruženju saobraćaja i veza pri Privrednoj komori Republike Srpske pozdravljaju ovu odluku.

Kako kažu godinama su tražili da se uslovi za strane prevoznike budu isti kao i da one iz BiH koji voze po stranim zemljama.

Predsjenik skupštine Udruženja Dejan Mijić kaže kako su zbog sveka karte domaćih prevoznika bile skuplje od stranih, jer su njihovi troškovi bili manji.

"Mi smo tražili da se primjeni reciprocitet. Ako mi u nekoj zemlji plaćamo taj porez, smatramo da strani prevoznik iz te zemlje isto tako treba da plati porez u BiH. Ako su prevoznici iz BiH u nekoj zemlji oslobođeni plaćanja, onda ni BiH ne treba da naplaćuje PDV za privrednike iz te zemlje", kaže Mijić.

On smatra kako će UIO morati da dobro organizuje kontrole, zbog eventualnih zloupotreba sa kilometražom i izlascima putnika, a koja će biti osnov za obračun poreza.

"Gdje god mi vozimo, kontrolni organi znaju koliko vozimo ljudi i gdje. Tako će i ovdje biti potrebno iskontrolisati strance kako ne bi prijavili da su im svi putnici izašli odmah nakon prelaska granice u Gradišci, a u stvari otputovali do Mostara", zaključio je Mijić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti