BiH odobrila letove Boeing 737 MAX u svom zračnom prostoru

02.02.2021. 08:07 / Izvor: Akta.ba
BiH odobrila letove Boeing 737 MAX u svom zračnom prostoru

Prošle sedmice, EASA proglasila je tip aviona sigurnim za povratak u upotrebu u Evropi.

Direkcija civilnog vazduhoplovstva Bosne i Hercegovine odobrila je povratak aviona Boeing 737 MAX u svoj zračni prostor. To uključuje i mlaznjake 737-8 MAX i 737-9 MAX.

Regulator je rekao da prije nego što ovi avioni budu radili u bosanskom zračnom prostoru, oni moraju ispunjavati određene uvjete koje su odredili Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) i Evropska agencija za sigurnost vazduhoplovstva (EASA), izvještava Ex-Yu Aviation.

Prošle sedmice, EASA proglasila je tip aviona sigurnim za povratak u upotrebu u Evropi.

Boeing 737 MAX prizemljen je širom svijeta u martu 2019. godine, nakon druge od dvije nesreće u roku od samo šest mjeseci, koje su zajedno odnijele 346 života. Osnovni uzrok ovih tragičnih nesreća pronađen je u softveru poznatom kao MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), koji je namijenjen olakšavanju upravljanja avionom.

Međutim, MCAS, vođen samo jednim senzorom kuta napada (AoA), pao je više puta ako je taj senzor neispravan, gurajući nos aviona više puta prema dolje. U obje nesreće, piloti su u krajnjem izgubili kontrolu nad svojim avionom, što je rezultiralo padovima aviona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti