Stvaratelji za stoljeća: Dodijeljena priznanja za doprinos razvoju poduzetništva

27.03.2019. 14:36 / Izvor: Akta.ba
Stvaratelji za stoljeća: Dodijeljena priznanja za doprinos razvoju poduzetništva

Na Summitu "300 NAJBOLJIH", u okviru šest panel sesija, govorilo je više od 60 govornika iz osam zemalja.

Svečanosti dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ i Regionalni summit poduzetnika srednje i jugoistočne Europe „300 NAJBOLJIH“ održani su od 22. do 24. ožujka 2019. godine u Dubrovniku, Hrvatska.

Na Summitu „300 NAJBOLJIH“, u okviru šest panel sesija, govorilo je više od 60 govornika iz osam zemalja. Predstavljeni su brojni pozitivni primjeri iz prakse a glavne referate održali su: prof. dr. sc. Majda Tafra-Vlahović iz Hrvatske: „Važnost organizacijskog identiteta za poduzetnika“; mag. oec. Vesna Cvitanović: „Što očekujemo od poduzetništva u 21. stoljeću - društveno poduzetništvo kao multiplikator ekonomskog rasta i razvoja“ i prof. dr. sc. Bahrija Umihanić iz Bosne i Hercegovine: "Interakcija poduzetničkog ekosistema i konkurentnost kompanija".

Tijekom trajanja Summita predstavljen je i drugi Svjetski kongres poduzetnika koji se ove godine održava u listopadu, u glavnom gradu Sjeverne Makedonije – Skoplju, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Tim povodom U Dubrovniku je održana i redovna sjednica programsko-organizacijskih tijela Svjetskog kongresa poduzetnika na kojima su sudjelovala i dva člana Vlade Republike Sjeverne Makedonije - ministrica Zorica Apostolska i ministar prof. dr. sc. Zoran Shapurik – nadležni za unaprjeđenje tržišne regulative i inozemne investicije.

 

U okviru Summita „300 NAJBOLJIH“ dodijeljene su prestižne nagrade i priznanja „Stvaratelji za stoljeća“ pojedincima, tvrtkama, znanstveno – obrazovnim institucijama, lokalnim i regionalnim zajednicama, nevladinim organizacijama, medijima... Dakle svima koji su predanim i kreativnim radom doprinijeli razvoju poduzetništva, a samim time, i razvoju cjelokupne zajednice u kojoj živimo i stvaramo.

Nagrada i priznanje za životno djelo u poduzetništvu „Stvaratelji za stoljeća“ dodjeljuje se poduzetnicima koji su u kontinuitetu svoje poslovne – poduzetničke karijere ostvarili posebne rezultate, koji su doprinijeli razvoju zajednice u kojoj žive i rade, te koji su vlastitim primjerom, inspirirali druge da vlastitim radom, znanjem i kreativnošću nesebično doprinose razvoju i boljoj budućnosti cjelokupne zajednice. Kako se radi o nagradi za životno djelo, dakle o nagradi koja se odnosi na postignuća poduzetnika tokom cjelokupnog životnog vijeka, ova nagrada dodijeljena je poduzetnicima koji stvaraju duži vremenski period te koji su pri kraju ili u krajnjem usponu poduzetničke karijere.

Ovogodišnji dobitnici Nagrada i priznanja za životno djelo u poduzetništvu „Stvaratelji za stoljeća“ su: STOJANČE STOJANOV, predsjednik Upravnog odbora BIM a.d., Sveti Nikola, Sjeverna Makedonija; NEDAL KHALIL, osnivač i vlasnik AMAN d.o.o.,  Beograd, Srbija, NENAD VUKOJE, vlasnik MLJEKARE PAĐENI d.o.o., Bileća, Bosna i Hercegovina i BLAGOJA DONCHEV, predsjednik Upravnog odbora ADING a.d., Skoplje, Sjeverna Makedonija.

Nagrada i Priznanje za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Europi „Stvaratelji za stoljeća“ dodjeljuje se pojedincima i organizacijama koji su se posebno istakli po originalnošću kreiranih ideja u poduzetništvu i za poduzetništvo, po posebnim inovacijama koje unaprjeđuju razvoj poduzetništva te po realiziranim investicijama u poduzetništvu i/ili investicijama koje će doprinijeti razvoju poduzetništva.

Ovogodišnji dobitnici Nagrada i Priznanje za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu „Stvaratelji za stoljeća“ su: MAKPETROL AD i predsjednik Upravnog odbora ANDREJA JOSIFOVSKI, Skoplje, Sjeverna Makedonija; ADORA INŽENJERING d.o.o.e.l. i prof. dr. VANCHO CHIFLIGANEC, Skoplje, Sjeverna Makedonija; REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA LJUBLJANSKE URBANE REGIJE, Ljubljana, Slovenija; MI ELEKTRONIKA d.o.o., Brezovica pri Ljubljani, Slovenija; SUĆO d.o.o. i vlasnik i direktor SUAD BEŠLIĆ, Živinice, Bosna i Hercegovina; EVROSIROVINA PA d.o.o.e.l., Bitola, Sjeverna Makedonija; A.D. ZA IZGRADNJU I UPRAVLJANJE STAMBENIM I POSLOVNIM PROSTORIMA OD ZNAČENJA ZA REPUBLIKU, Skoplje, Sjeverna Makedonija; ALEDJO d.o.o., Beograd, Srbija i FLEKA d.o.o. i osnivač MILOŠ MILOŠEVIĆ, Cetinje, Crna Gora. 

Nagrada i Priznanje za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi „Stvaratelji za stoljeća“ dodjeljuje se poduzetnicima, menadžerima i drugim osobama, organizacijama i institucijama, koje su posebno doprinijele i doprinose razvoju poduzetništva u SiJ Europi.

Ovogodišnji dobitnici Nagrada i Priznanje za doprinos razvoju poduzetništva „Stvaratelji za stoljeća“ su: KRAPINSKO – ZAGORSKA ŽUPANIJA, Krapina, Hrvatska; GRAD SVETA NEDELJA i gradonačelnik DARIO ZUROVEC, Sveta Nedelja, Hrvatska; KIT – GO d.o.o.e.l., Štip, Sjeverna Makedonija; HALKBANK a.d., Skoplje, Sjeverna Makedonija; PIVARA a.d., Tuzla, Bosna i Hercegovina; EUROLINK OSIGURANJE a.d. i predsjednice  Nadzornog i Upravnog odbora OLGA KOSTOVSKA i MARIJA TOMESKA, Skoplje, Sjeverna Makedonija; NUTRI BIOS d.o.o., Beograd, Srbija; Opština Bijelo Polje i predsjednik Opštine Bijelo Polje PETAR SMOLOVIĆ, Bijelo Polje, Crna Gora; POSLOVNA ŠKOLA „PAR“ i osnivačica doc. dr. sc. GORDANA NIKOLIĆ , Rijeka, Hrvatska; CEED MACEDONIA – Centar za poduzetništvo i izvršni razvoj, Skoplje, Sjeverna Makedonija; MACEDONIAN CHAMBERS OF COMMERCE i predsjednica DANELA ARSOVSKA; Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” a.d. Igalo, Crna Gora; Medjunarodno učilište „NOVA“, Skoplje, Sjeverna Makedonija; ACCENT dooel, Skoplje, Sjeverna Makedonija; Centar za lasersku hirurgiju oka „PERFECT VISION“ i dr. BRANKA IVOŠEVIĆ, Subotica, Srbija; ŽUPANIJA ZAPADNOHERCEGOVAČKA i predsjednik VladeZDENKO ĆOSIĆ, Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina; Inovaciono preduzetnički centar TEHNOPOLIS, Nikšić, Crna Gora; KRIŽEVAČKI PODUZETNIČKI CENTAR d.o.o., Križevci, Hrvatska; CENTAR ZA EDUKACIJU I OBRAZOVANJE, Tuzla, Bosna i Hercegovina; Centar za razvoj društvenog poduzetništva „GLOBUS“, Banja Luka, Bosna i Hercegovina; M.R.M. Export – Import d.o.o., Ljubuški, Bosna i Hercegovina; GRAD BELIŠĆE, Belišće, Hrvatska; AVSN komunikacijski inženiring d.o.o., Šempas, Slovenija; ELKOLEKT d.o.o., Skoplje, Sjeverna Makedonija; BEXING d.o.o., Beograd, Srbija; JU – SM d.o.o.e.l., Tetovo, Sjeverna Makedonija; BF KOMERC d.o.o. Velika Kladuša, Bosna i Hercegovina; DPTU REPTIL d.o.o.e.l. i vlasnica  Danica Lichanin-Blazeska, Skoplje, Sjeverna Makedonija; OPŠTINA NIKŠIĆ, Nikšić, Crna Gora; AMIKA d.o.o. i vlasnik VALERIJ ILIEVSKI, Probištip, Sjeverna Makedonija; BOROVITI d.o.o., Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina; FINconsult d.o.o., Tuzla, Bosna i Hercegovina; SMB-GRADNJA d.o.o. i osnivač / vlasnik PREDRAG PETRIČEVIĆ, Subotica, Srbija i KAM d.o.o., Skoplje, Sjeverna Makedonija.

Nagrada i Priznanje za posebnu inicijativu i pregalaštvo u poduzetničkom stvaralaštvu na području  srednje i  jugoistočne Europe „Stvaratelji za stoljeća“ dodjeljuje se pojedincima i organizacijama za pokretanje posebnih / originalnih inicijativa koje doprinose kreativnom razvoju poduzetništva, za dugotrajno opstajanje i razvoj u poduzetništvu te promociji i predstavljanju poduzetništva kao alata za kreativni razvoj pojedinca i zajednice u cjelini.

Ovogodišnji dobitnici Nagrada i Priznanje za posebnu inicijativu i pregalaštvo u poduzetničkom stvaralaštvu „Stvaratelji za stoljeća“ su: KIRO DANDARO a.d.i direktor DRAGI MILOŠEVSKI, Bitola, Sjeverna Makedonija; DUNDO – PROMET d.o.o. i osnivač MARJAN DUNAJ, Radoboj, Hrvatska; JEZGRAONICA OBITELJI PERKUŠIĆ, Zagreb, Hrvatska i CEROVAC d.o.o. - Agencija za učenje stranih jezika, Trebinje, Bosna i Hercegovina.

Nagrada i Priznanje za doprinos promociji poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi „Stvaratelji za stoljeća“ dodjeljuje se pojedincima i organizacijama koji su svojim aktivnostima i projektima (u području marketinga i medija, obrazovanja i znanosti, državne uprave i uopće društvenog angažmana) posebno doprinijeli promociji poduzetništva, promociji kulture poduzetništva, promociji njegovog značaja za ekonomski i društveni razvoj te promociji mogućnosti i područja razvoja poduzetništva.

Ovogodišnji dobitnici Nagrada i Priznanje za doprinos promociji poduzetništva „Stvaratelji za stoljeća“ su: IDEA Plus Comunications d.o.o. i posthumno IVO LAURENČIĆ,  Skoplje, Sjeverna Makedonija te M.A.S. CODE d.o.o., Podgorica, Crna Gora.

Nagrada i Priznanje „Mladi stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi dodjeljuje se uspješnim mladim poduzetnicima, uspješnim mladim menadžerima te tvrtkama i organizacijama koje vode mladi - a koji/koje su posebno doprinijele i doprinose razvoju i afirmaciji poduzetništva mladih u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Priznanje „Mladi stvaratelji za stoljeća“ dodjeljivat će se i tvrtkama te organizacijama i institucijama koje ne vode mladi – a koje su posebno doprinijele i doprinose razvoju i afirmaciji poduzetništva mladih u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Pod „mladi“ podrazumijevaju se osobe ne starije od 36 godina.

Ovogodišnji dobitnici Nagrada i Priznanje „Mladi stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva „Stvaratelji za stoljeća“ su: HP MEDIJA GRUPA  d.o.o. Trebinje, Bosna i Hercegovina i MONTCONSULT d.o.o., Budva, Crna Gora.

U ime Međunarodnog ekonomskog foruma "PERSPEKTIVE" i Međunarodnog komiteta za dodjelu Nagrada i Priznanja „Stvaratelji za stoljeća“, laureatima su čestitali i zahvalili se na sudjelovanju na Summitu i  doprinosu razvoju poduzetništva: Zorica Apostolska, ministrica u Vladi Republike Sjeverne Makedonije; Vinko M. Ćuro, predsjednik Uprave Međunarodnog ekonomskog foruma "PERSPEKTIVE"; prof. dr. sc. Bahrija Umihanić, predsjednik Programskog odbora Regionalnog summita poduzretnika „300 Najboljih“; prof. dr. sc. Nikola Jankulovski, rektor Sveučilišta u Skoplju, Sjeverna Makedonija i  Marko Miljanić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika. Između ostalog, rečeno je: „...čestitamo svim laureatima koji su svojom dugogodišnjim radom i stvaranjem zaslužili prestižna priznanja „Stvaratelji za stoljeća“. Hvala svim poduzetnicima i predstavnicima različitih institucija i organizacija koji su sudjelovali na Summitu poduzetnika "300 najboljih" i doprinijeli širenju poruke o važnosti poduzetništva. Imamo još mnogo planova u budućnosti čime se otvara prostor za nastavak druženja, razvoj suradnje, razmjenu ideja i informacija. Nadamo se da će, iz godine u godinu, porodica laureata „Stvaratelji za stoljeća“ rasti te da ćemo postići zavidan broj uspješnih koji će nam se pridružiti... Vidimo se dogodine, u ožujku, u prelijepom Dubrovniku...".

Uz sve prethodne aktivnosti, sudionici su organizirano posjetili stari grad u Dubrovniku i nastup nadaleko poznatog Folklornog ansambla „LINĐO“, na kongresnim sesijama realizirali nekoliko tjelovježbi u okviru već tradicionalnog Programa MEF PERSPEKTIVE „Zdrav život za kreativnije poduzetništvo“ kao i druge programske aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti