Šarović: Uskoro izvoz bh. hrane na veliko kinesko tržište

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šarović: Uskoro izvoz bh. hrane na veliko kinesko tržište

U okviru saradnje 16+1, Kina je do sada u 16 zemalja uložila oko 29 milijardi eura a kako je najavljeno - slijedi novi i značajniji zamah u investiranju u sve zemlje obuhvaćene ovim sporazumom.

13.04.2019. 10:36 Izvor: / Akta.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH  Mirko Šarović, juče je u Dubrovniku, u okviru Osmog sastanka predsjednika vlada u okviru saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, o ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima razgovarao sa visokom delegacijom velike kineske kompanije Gezhouba i China Energy.

Sa delegacijom Gezhouba-e, inače jednom od vodećih svjetskih kompanija za izgradnju energetskih objekata, razmijenjeni su stavovi o preostalim koracima za realizaciju projekta Tuzla blok 7, a sa kineske strane izraženo je interesovanje i za druge infrastrukturne projekte u oba entiteta, posebno za dionice koridora 5c.

O ovim temama, ministar je razgovorao i sa premijerom Republike Kine Li Keqiang-om, koji je naglasio važnost, kako je istakao "globalne i fer trgovine, bez protekcionizma". 

Kineski premijer je takođe najavio da se može očekivati da Bosna i Hercegovina uskoro dobije dozvolu za izvoz hrane na veliko kinesko tržište, kao i značajno povećanje ulaganja kineskih firmi u bh.ekonomiju.

Inače, u okviru saradnje 16+1, Kina je do sada  u 16 zemalja uložila oko 29 milijardi eura a kako je najavljeno - slijedi novi i značajniji zamah u investiranju u sve zemlje obuhvaćene ovim sporazumom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti