Danas otvorenje Festivala japanske trešnje u Sarajevu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Danas otvorenje Festivala japanske trešnje u Sarajevu

U cilju promocije kulturne razmjene između BiH i Japana, Grad Sarajevo, Ambasada Japana u BiH i japanska nevladina organizacija Ipil-Ipil no Kai organiziraju danas u podne na trgu Nijaza Durakovića dan kulturne razmjene pod nazivom Festival japanske trešnje.

13.04.2019. 11:12 Izvor: / Akta.ba

U cilju promocije kulturne razmjene između BiH i Japana, Grad Sarajevo, Ambasada Japana u BiH i japanska nevladina organizacija Ipil-Ipil no Kai organiziraju danas u podne na trgu Nijaza Durakovića (park Hastahana) dan kulturne razmjene pod nazivom Festival japanske trešnje ("Sakura Matsuri").     

Festival je zamišljen, kako navode iz Ambasade Japana u BiH, da u jednu ruku ponudi iskustvo japanske tradicije posmatranja cvata trešnje - hanami (jap. "gledati cvijeće") - koja se sastoji od piknika ispod stabala trešnje što rastu u gradskim parkovima. Tom prigodom, Japanci tradicionalno posmatraju trešnjin behar uz hranu i piće u društvu porodice, prijatelja, i kolega s posla. Ova tradicija proslavlja dolazak proljeća, nove početke, kao i ljepotu života. To je vrijeme da čovjek uspori i obnovi kontakt sa sobom i drugima, te da razmisli o životu, kao i o smrti, na primjeru trešnjinog behara, koji ne cvjeta duže od dvije sedmice - njegov život je kratak, ali ispunjen ljepotom i gracioznošću.

Hanami se praktikuje od prije vremena samuraja. Ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto ovom prilikom izražava nadu da će građani Sarajeva moći pronići u suštinu filozofije iza životnog ciklusa cvijeta trešnje, te iskoristiti priliku da primjene ovu japansku tradiciju osvrta na dosadašnji način života, kao i na do sada iskušene smrti, te će sukladno postati sposobni prihvatiti preporod duše kroz oprost i refleksiju, koji predstavljaju prvi korak ka novom načinu života u miru.

S druge strane, Festival japanske trešnje zamišljen je kao vid kulturne razmjene između Japana i Bosne i Hercegovine koji naglašava kako razlike, tako i sličnosti kultura ovih zemalja.

Stabla japanske trešnje koji se mogu vidjeti na Trgu donirana su od japanske nevladine organizacije Ipil-Ipil no Kai, čiji članovi kroz svoje aktivnosti promoviraju mir u ovoj zemlji i regiji. Od 2002. godine, organizacija Ipil-Ipil no Kai donirala je 1.750 stabala japanske trešnje (sakura) kao simbole mira Sarajevu i drugim većim gradovima u BiH.

Ova organizacija također svake godine organizuje takmičenje u slikanju za djecu na temu mira u Sarajevu tokom sezone cvjetanja japanske trešnje. Pobjednički radovi izlažu se u Japanu. Ove godine u takmičenju zajedno učestvuju djeca iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti