dr. Todorović: Mladost koju imamo iskoristiti za nova zvanja i razvoj BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

dr. Todorović: Mladost koju imamo iskoristiti za nova zvanja i razvoj BiH

Investicijska konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja će se početkom maja održati u Sarajevu, od izuzetne je važnosti za BiH.

15.04.2019. 10:33 Izvor: / Akta.ba

Investicijska konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja će se početkom maja održati u Sarajevu, od izuzetne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu, cijeni dr. Zdravko Todorović, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci.  

"Svaki investitor je dobrodošao. Ali, pod uslovima koji odgovaraju državi, razvoju tržišta rada i privrede. Moramo paziti da sve investicije imaju uticaj na direktan razvoj privrede, odnosno odraz na životni standard stanovništva. Ako govorimo o kvalitetnim finansijskim sredstvima i nekoj dugoročnoj saradnji za investiranje, moramo voditi računa da to bude u granama u kojima BiH ima komparativne prednosti", stava je dr. Todorović. 

Profesor Todorović govorio je o tome šta su to u principu komparativne prednosti Bosne i Hercegovine koje se mogu ponuditi stranim investitorima, a pored prirodnih resursa, istakao je i važnost onih ljudskih.

"Kada govorimo o komparativnim prednostima, najčešće se to svodi na resurse. Naši resursi su u oblasti šumarstva, vodoprivrede, elektroprivrede, zdrave hrane i poljoprivrede. No, ja kada razmišljam o stranim investicijama, onda mislim da trebamo iskoristiti ovu našu mladost koju imamo, a koja odlazi vani, za nove tehnologije, nova zvanja iz oblasti informatike, kvantne informatike, robotike i svih drugih oblasti. Ta njihova znanja treba da realizujemo ovdje. Samim tim bi podigli nivo tehnološkog razvoja, a pritom i zadržali mlade ljude u BiH", ocijenio je dr. Todorović.

Dr. Todorović naglašava da BiH treba biti sklonija razvijanju industrije i tehnologije, informatike, robotike i drugih oblasti.

"Imamo novu šansu sa izvorima energije. Dolaze električni automobili, a s njima i mogućnost da, zajedno sa stranim investitorima, razvijemo infrastrukturu za električne automobile. Tako bismo ojačali turizam, a samim tim i smanjili zagađenost i povećali korištenje vlastitih resursa i substituciju fosilnih goriva. U tom nekom pravcu bih ja razmišljao, po pitanju korištenja određenih sredstava, za što veću korist državi BiH", kaže dr. Todorović.

Dr. Todorović cijeni da se svi nivoi BiH mogu, i trebaju, fokusirati na strane investicije koje će donijeti korist za opšti razvoj društva. Cijeni kako je dobro što je i Investicijska konferencija EBRD-a, koja će se održati u maju, u fokus stavila informacijske tehnologije (IT), turizam, te oblast malih i srednjih preduzeća.

"U principu imamo mi dosta da ponudimo. Ali, to mora biti veoma sofisticirano i na visokom nivou, da bi imali što više koristi. Primjera radi, takav je slučaj kod proizvoda. Što je veća dodana vrijednost, to je bolje. Treba da iskoristimo znanje mladih ljudi i sposobnosti preduzeća da podignu nivo razvoja na onaj koji nam je potreban", poručio je dr. Todorović. 

Priliku za privlačenje investitora BiH će imati 7., 8. i 9. maja ove godine, kada će biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednjih dvadesetak godina, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, povodom kojeg će ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

Svi zainteresirani detalje o samom događaju, na kojem ćemo svijetu prezentovati bogatstvo svih bh. različitosti („Power of Diversity“), mogu pronaći na linku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti