HE na Drini raskida saradnju sa Elektroprivredom Srbije

21.01.2013. 08:47 / Izvor: Fena
HE na Drini raskida saradnju sa Elektroprivredom Srbije

Skupština akcionara preduzeća "Hidroelektrane na Drini" a.d. Višegrad odobrila je sporazum o raskidu protokola sa Elektroprivredom Srbije oko realizacije projekta hidroenergetskog potencijala Gornje Drine i Sutjeske.

"Hidroelektrane na Drini" a.d. Višegrad za prvih devet mjeseci 2012. godinu imale su podbačaj ostvarene proizvodnje u odnosu na planiranu za tri posto, planiranih prihoda od prodaje električne energije za 21 posto, a značajna odstupanja su i kod realizovanih investicija u odnosu na planirane. Stoga je ovo preduzeće izradilo Rebalans plana poslovanja za 2012., pri čemu je izvršilo korekcija cijene za prodaju bilansnih viškova, proizvodnje električne energije, plana investicija, ukupnih prihoda i rashoda.

Rebalans plana usvojen je na sedmoj vanrednoj Skupštini akcionara preduzeća "Hidroelektrane na Drini" a.d. Višegrad, održanoj 28. decembra 2012., kada je podršku na osnovu većine glasova dobio i Sporazuma o raskidu Protokola s Javnim preduzećem "Elektroprivreda Srbije" Beograd oko realizacije projekta hidroenergetskog potencijala Gornje Drine i Sutjeske. Ovaj dokument je potpisan još u februaru 2008., ali se njegovoj konkretizaciji i realizaciji nije nikada pristupilo.

Sada su donijeli odluku o raskidu sporazuma sa srbijanskom "Elektroprivredom" kako bi se i ovo preduzeće uključilo u relizaciju Ugovora o strateškom partnerstvu, istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergatskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine, zaključenog s njemačkom kompanijom "RWE Innogy GmbH", koji je potpisala Vlada Republike Srpske i Mješoviti holding "Elektroprivreda Republike Srpske" Trebinje.

Elektroprivreda Republike Srpske će preduzeće u Srbiji obeštetiti u iznosu od 522.954,90 eura, na ime izrade idejnog rješenja i predhodne studije opravdanosti. Ugovor s njemačkom kompanijom predviđa i određene obaveze Hidroelektrana na Drini, odnosno Elektroprivrede RS, pa je rješenjem generalnog direktora formiran tim stručnjaka za praćenje implementacije tog dokumenta o strateškom partnerstvu.

Suština je da se dostave svi relevantni podaci, odnosno sva tehnička dokumentacija RWE-u, kojom raspolaže i Elektroprivreda RS i Hidroelektrane na Drini i da se također dostave podaci o zemljištu, projektna dokumentacija s istražnim radovima i sve ono što je do sada urađeno, odnosno uloženo. Kada se svi ovi podaci sakupe, bit će formiran zajednički tim koji će izvršiti procjenu te dokumentacije, ili će se angažovati nezavisni procjenitelj, a troškove vezane za ovaj projekt će snositi njemački RWE (60 posto), te "Hidroelektrane na Drini" i Elektroprivreda RS  (40 posto).

Na vanrednoj Skupštini akcionara višegradskog preduzeća je rečeno i da su prilikom ugovaranja s RWE-om utvrđeni neki odložni uslovi koje treba ispuniti, da bi se pristupilo donošenju konačne odluke. Rok za ispunjenje tih uslova je 24. april 2013., kada će, na osnovu prikupljenih podataka, kompanija RWE donijeti odluku o daljem učešću u ovom projektu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti