Muzafer Čilek u BiH planira investirati u butik hotele

22.04.2019. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Muzafer Čilek u BiH planira investirati u butik hotele

Bosna i Hercegovina je idealna zemlja za investicije, to dokazuje i uspješni turski biznismen bh. porijekla, Muzafer Čilek koji je u Bosni i Hercegovini aktivan u nekoliko sektora.

Bosna i Hercegovina je idealna zemlja za investicije, to dokazuje i uspješni turski biznismen bh. porijekla, Muzafer Čilek koji je u Bosni i Hercegovini aktivan u nekoliko sektora.

Najprije je poznati brend dječijeg namještaja koji se prodaje na pet kontinenata i preko 66 zemalja svijeta u oko 500 objekata doveo u BiH, a potom su uslijedile i druge investicije.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Čilek kaže da ima odlična iskustva u poslovanju u BiH, a naša zemlja je veoma privlačna za investitore. Po njemu drvni sektor BiH iz dana u dan daje sve bolje rezultate "Izvoz napreduje i raste. Na tržištu je sve više novih brendova koji zauzimaju vodeću ulogu na tržištu, kao i malih i srednjih kompanija koje su spremne raditi za velike kompanije", kazao je Čilek.

Smatra kako je u ovom sektoru jako važno zajedništvo, naročito za izlazak na evropsko tržište gdje je puno novca i gdje se traže kvalitetni proizvodi.

"Kompanije iz BiH imaju dobar dizajn i kvalitetne proizvode koje mogu uspješno prodavati u EU što neki već uspješno i rade", dodao je Čilek, naglašavajući kako je cilj zajednička saradnja i napredak ka tržištu EU, odnosno Njemačke, na čemu se već radi usaradnji sa nekoliko bh. kompanija.

Osim namještaja Čilek je u BiH aktivan i u sektoru energetike, gdje je pokrenuo projekte malih hidroelektrana. Aktivan je i u sektoru poljoprivrede sa jednim prijateljem gdje proizvodi salatu i paradajz za Mc Donald's.

"Sve ove projekte radimo sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini koji vrlo dobro poznaju regiju i procese u poslovanju", rekao je Čilek.

Zadovoljan je poslovanjem u navedenim sektorima, iako najbolje rezultate očekuje od sektora turizma koji bilježi sve bolje rezultate.

"U BiH nedostaje hotela, caffea, restorana te je ovdje i naša šansa", kazao je Čilek, te naglasio kako su planovi već urađeni i kako se traži lokacija gdje bi počeo realizaciju novog projekta.

"Radi se o izgradnji hotela, odnosno manjih butik hotela u obliku kuća koji će upotpuniti turističku ponudu zemlje."

Čelek je osnivač Centra za razvoj ekonomskih odnosa između BiH BIGMEV koji je aktivna u Sarajevu i Bursi i koja već 10 godina uspješno spaja bh. i turske privrednike. Zahvaljujući BIGMEV-u došlo je do bratimljena mnogih gradova i općina, bh. privrednici su posjetili mnoge privredne sajmove u Istanbulu, Ankari, Antaliji... Kao rezultat dobre saradnje osnovane su i mnoge firme. Proizvodi iz BiH se plasiraju na tursko i turski proizvodi na bh. tržište.

"Nastavljamo raditi u ovom pravcu kako bi obje države imale koristi od toga", podcrtao je Čilek.

Osim što je dobar privrednik,  pokretač je i Fondacije Čilek, te 10 posto od zarade svoje kompanije već 20 godina poklanja siromašnjoj djeci diljem svijeta.

Sa ovom uspješnom misijom kaže nastavit će i dalje.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti