Prednacrt Zakona o unaprijeđenju poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH

26.04.2019. 12:07 / Izvor: Akta.ba
Prednacrt Zakona o unaprijeđenju poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH

Podršku u izradi Zakona je dao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u sklopu Projekta lokalnog integrisanog razvoja (Local lntegrated Development-LlD) finansiranog od strane Evropske Unije.

Uvažavajući značaj i potrebu unaprijeđenja regulatornog okvira u oblasti poduzetničke infrastrukture Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta održalo je sastanak u Mostaru vezan za izradu prednacrta Zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture u FBiH.

Doc.dr.sc. Jozo Bejić, sekretar Ministarstva i prof.dr. Bahrija Umihanić, angažovani konsultant, prezentirali su prisutnima relevantne aktivnosti na unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture i analizu stanja poduzetničke infrastrukture u FBiH ali i predstavili ključne elemenate prednacrta Zakona o unaprijeđenju poduzetničke infrastrukture u FBiH (definicije poduzetničke infrastrukture, jedinstveni registar poduzetničkih zona i poduzetničkih potpornih institucija, sistem potpora za unaprijeđenje poslovnih aktivnosti poduzetničkih zona i poduzetničkih potpornih institucija.

Podršku u izradi navedenih aktivnosti je dao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u sklopu Projekta lokalnog integrisanog razvoja (Local lntegrated Development-LlD) finansiranog od strane Evropske Unije.

Kao dio obaveznih aktivnosti sprovode se i konsultacije sa relevantnim stakeholderima uključujući jedinice lokalne samouprave, kantonalne vlasti, predstavnike privatnog i nevladinog sektora, razvojne agencije nadlezne za privredu, kao i druge subjekte poduzetničke infrastrukture na području Federacije BiH.

Cilj ovih aktivnosti jeste prikupljanje povratnih informacija kao i stavova svih relevatnih aktera o oblasti regulatornog okvira poduzetničke infrastrukture koji će biti razmatrani prilikom izrade pred nacrta Zakona.

Sastanku je prisustvovalo 35 prestavnika lokalne zajednice, resornih kantonalnih  ministarstava, razvojnih agencija, udruženja , obrtničkih i gospodarskih komora i poduzetnika iz hercegovačko-neretvanskog, zapadno-hercegovačkog i herceg-bosanskog kantona.

Ovo je jedan u nizu ovakvih sastanaka na ovu temu. Do sada je, pored Mostara, održan u Tuzli i Bihaću, a predstoji u Zenici (29.4.) i Sarajevu (30.4.), stoji u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti