BiH ima veliki potencijal za domaće i strane investitore

09.05.2019. 12:54 / Izvor: Akta.ba
BiH ima veliki potencijal za domaće i strane investitore

Treći dan Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2019. bio je prilika da se predstave projekti i prilike Bosne i Hercegovine.

Treći dan Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2019. bio je prilika da se predstave projekti i prilike Bosne i Hercegovine u koje se može i treba investirati. Pet najvažnijih sektora koji su prezentirani i u koje s trebe investirati i u koje se investira su IKT tehnologije, turizam, drvna industrija, poljoprivreda i autoindustrija.

Branimir Muidža, predsjednik vijeća stranih investitora i direktor kompanije Kakanj Cement, rekao je da je ovo prilika gdje se susreću svi oni koji su ključni donosioci ekonomskih odluka. 

"Unatoč svim izazovima sa kojima se susrećemo u poslovnom okruženju mi šaljemo pozitivnu sliku u svijet jer u BIH postoj puno veći potencijali nego što je rizik u istima. Ono što investitorima treba biti dobar pokretač, jeste da kod nas niti jedan investitor nije izgubio uloženi kapital. Ono što mi moramo uraditi jeste okrenuti se reformama, staviti ekonomska pitanja kao prioritet jer to će zadržati mlade, a to je temelj razvoja svakog društva", rekao je Muidža

Edin Deljkić, predsjednik BIT Alijanse kazao je da je njihov današnji fokus bio prezentacija potencijala IT industrije u BIH.

"Mi jesmo malo tržište ali imamo jako velik potencijal za koji možda neki ne znaju. Sada je prilika da se neke stvari bolje predstave kako bi u budućnosti imali još veća ulaganja u ovaj sektor", kazao je Deljkić.

Po njegovim riječima, BiH ima potencijalni rast od 10 posto u ovoj oblasti i projekcije su da će se tako i nastaviti. Istaknuo je da od 2010. godine imaju stabilan priliv turista, a  svake godine se povećava za pet do deset posto.

Igor Gordanić, ispred OC Jahorina istakao je kako su već investiori prepoznali veliki turistički potencijal koji imamo te da ga sada samo trebamo usmjeravti na određene potrebe i projekte.

"OC Jahorina prati tržište i potrebe, jučere smo potpisali ugovor od 16 milona KM za alpine coster i gondolu. U toku je unapređenje naš ljetne ponude ali i izgradnja najvećeg alpine costera u Evropi od 2,2 km koji ide sa vrha jezera do platoa Poljice", kazao je Gordanić.

Gordanić je kazao da se treba raditi više na razvoju infrastrukture zajedno sa izgradnjom pratećih obejkata.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako je ovo bila dobra prilika da se predstave naše najuspješnije grane privrede koje su otvorene za dalja investiranja.

"Ove sektore predstavili su oni koji su najzaslužniji što su te grane industrije u BIH u ekspanziji i izvozno orjentisane", kazao je Šarović.

Kako je već spomenuto jedan od pet potencijal za ulaganje je i drvni sektor, drvna industrija.

Dino Osmanbegović iz kompanije MS&Wood rekao je da drvna idustrija učestvuje sa osam posto GDP BIH i 11 posto u ukupnom izvozu zemlje.

"Naša kompanija je dio tržišta koje se najviše razvija trenutno, tako da se i mi prilagođavamo njemu. Mi smo u svom poslu razvili održivost i to je ono što i drugi trebaju da prate, kako bi se dalje uspješno razvijali. BIH je zemlja velikih stručnjaka u oblasti drvne industrije to je jedan od potencijala koje trebamo razvijati i prije svega ulagati u njegovo stvaranje, tj. u obrazvovanje", kazao je Osmanbegović.

Svi su se složili da BiH ima veliki potencijal za domaće i strane investitore, ali da je potrebno uraditi korjenite reforme kako bi već postojeće ali i sve one buduće investicije dobile na značaju.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti