Investitori prepoznali značaj ulaganja u BiH, 70 posto planira da reinvestira

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Investitori prepoznali značaj ulaganja u BiH, 70 posto planira da reinvestira

Održana sesija "Investirajte u Bosnu i Hercegovinu: Investirajte u profitabilne projekte".

09.05.2019. 12:04 Izvor: / Akta.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je na sesiji "Investirajte u Bosnu i Hercegovinu: Investirajte u profitabilne projekte" koja se održava u sklopu Godišnjeg sastanka EBRD-a, kazao da je Vijeće ministara BiH u protekle četiri godine uložilo velike napore na poboljšanju poslovnog okruženja, kao i na podršci domaćim i privlačenju stranih investicija.​

Kazao je da su investicije važan alat za postizanje veće efikasnosti postojećih kompanija, razvoj novih tehnologija, prenos novih znanja i vještina i osvajanje novih tržišta za našu zemlju.

Sve ovo su važne poslovne aktivnosti koje doprinose poboljšanju konkurentnosti, zapošljavanju i ukupnom ekonomskom rastu i razvoju, ne samo BiH nego ukupnog regiona zapadnog Balkana.

"Iskreno sam obradovan da je više od 84 posto postojećih investitora spremno da preporuči BiH kao zemlju pogodnu za ulaganje, a 70 posto njih planira da reinvestira u BiH u naredne tri godine. Ovo su poruke koje nas ohrabruju i obećavaju brzi ekonomski rast i priključenje BiH europskoj porodici", kazao je Zvizdić.

Kaže kako ga raduje da istraživanja pokazuju da se u BiH investira zbog realnih prednosti koje ima BiH, kao što su dobar geostrateški položaj, kvalitetni prirodni resursi, educirana radna snaga, razvijen bankarski sektor i stabilan kurs, mogućnost razvoja poduzetništva kroz razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, razvojni, profitabilni i atraktivni projekti u sektoru transporta, energetike, šumarstva, drvne i metalne industrije, poljoprivrede, kao i u sektoru turizma.

"Namjeravamo da pozovemo investitore i da kroz realizaciju projekata iz pomenutih oblasti kapitaliziramo komparativne prednosti koje imamo, na veliko zadovoljstvo i investitora i građana BiH", kazao je Zvizdić.

Jedan od najvažnijih sektora u ovom trenutku putna infrastruktura. Kroz BiH prolazi najduži dio Koridora Vc, čak 335 km i on za nas ima izuzetnu važnost, posebno zbog činjenice da u pojasu koridora živi više od 50 posto stanovništva BiH. Izgradnja tog transevropskog koridora znači kvalitetno povezivanje Bosne i Hercegovine sa centralnom Evropom i predstavlja značajno poboljšanje domaćih potencijala za privredni razvoj.

"Zbog toga ovaj investicioni forum smatram dobrom prilikom da pozovem sve investitore da investiraju u izgradnju autoputa Vc, kao što je to uradio i EBRD koji je do sada u izgradnju koridora Vc uložio više od 550 miliona eura. A do sada je osigurano 1,3 milijarde eura za cestogradnju u BiH. Sa ponosom vas mogu informirati da smo juče postigli sporazum sa EBRD-om o finansiranju nove dionice na koridoru Vc – Dobojske zaobilaznice u iznosu od skoro 210 miliona eura", poručio je Zvizdić.

Kao mogućnosti ulaganja spomenuo je izgradnju željezničke infrastrukturu, kao i unapređenje i modernizaciju aerodroma i uvođenju novih aviolinija, posebno u regionu koje bi doprinijele boljoj povezanosti privrednika. Tu su još gasnu infrastrukturu i namjere da se izvrši diverzifikacija snabdijevanja prirodnim gasom i sa istoka, ali i sa zapada i to vezom sa Hrvatskom.

Važnim sektorom za ulaganje istaknuo je i digitalnu infrastrukturu, napomenuvši da je BiH prije izvjesnog vremena uvela 4G mrežu, i time otvorila mogućnost za nova investiciona ulaganja u sektor telekomunikacija i digitalnih medija.

 

Zvizdić je kazao da je važan sektor i energetika, te da ekonomski potencijal BiH u hidroenergiji iznosi skoro šest hiljada megavata, što stavlja BiH na osmo mjesto u Evropi.

Spomenuo je i drvnu industriju koja ima veliki izvozni potencijal i zbog toga  se očekuje daljnji razvoj i kvalitetne investicije koje bi omogućile više faze obrade drveta i kvalitetniji asortiman krajnjeg proizvoda. Značajne potencijale imamo i u IT industriji, auto i metalnoj, kao i u oblasti poljoprivrede i turizma, te tekstilnoj i industriji obuće.

"BiH je prema podacima Svjetske turističke organizacije, zemlja koja je u zadnjih nekoliko godina ostvarivala rast i do 20 posto u oblasti turizma i trenutno smo među 10 zemalja na svijetu s najvećim porastom broja turističkih posjeta u odnosu na broj stanovnika. Naši radnici u ovim sektorima imaju sve potrebne vještine i praktična zananja", rekao je.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, Gordan Milinić kazao je danas da ekonomija BiH ima jak ljudski kapital, dugu tradiciju te niske troškove poslovanja koji osiguravaju da će investicijski projekti biti profitabilni i održivi.

Kada je govorio o mogućnosti invstiranja u kazao je da zakoni omogućavaju stranim investitorima da investiraju u sve sektore.

"Imamo jednu od najnižih stopa PDVa 17 posto, a stopa poreza na dobit je na nivou od deset posto. To su najniže stope u regionu i Evropi, te dobra prilika da se investira", kazao je Milinić

Kazao je da će i dalje pomagati postojećim investitorima ali privlačiti i nove.

Namjera je nastaviti s rastom stranih direktnih ulaganja koji je otpočeo prije tri godine sa 778 miliona KM tokom 2017. godine, a 800 miliona KM prošle godine.

"Zbog ovih razloga pozvao je investitore da uzmu u obzir Bosnu i Hercegovinu kao njihovu sljedeću destinaciju za investiranje", zaključio je.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti