Kemis radi na rješavanju problema sa muljem

11.05.2019. 10:29 / Izvor: Akta.ba
Kemis radi na rješavanju problema sa muljem

Kemis je drugi put uzeo učešće na Međunarodnom sajmu turizma i ekologije "List" gdje je predstavio svoja dostignuća.

Kemis je drugi put uzeo učešće na Međunarodnom sajmu turizma i ekologije "List" gdje je predstavio svoja dostignuća.

Maid Hadžimujić, direktor ove kompanije za poslovni portal Akta.ba je kazao kako su prošle godine predstavili Centar za bioremedijaciju kontaminirane zemlje, a ove godine i prvu kontaminiranu zemlju.

Svrha rada Centra je smanjivanje pritisaka na okoliš i prvi je ovog tipa u zemlji. Nastao je kao rezultat ideje za konkretnim smanjenjem pritisaka u okolišu putem tretmana zemlje na okolišno prihvatljiv način, te ponovnim korištenjem prečišćene zemlje.

Centar je otvoren uz podršku češke kompanije Dekonta koja daje know how, odnosno prenos znanja iz Evrope zemljama koje imaju tendenciju da pristupe EU.

Maid Hadžimujić, direktor Kemisa

"Od prošlogodišnjeg sajma do danas pokrenuli smo još nekoliko projekata. Aplicirali smo kod Fonda za zaštitu okoliša FBiH za projekat putem kojeg ćemo pokušati riješiti problem mulja koji nastaje na prečistaču otpadnih voda i koji postaje potencijalni problem u BiH. Nadam se da ćemo na sajmu iduće godine imati i ovo rješenje da predstavimo", rekao je Hadžimujić, napominjući kako rade i na obradi električnog i elektronskog otpada. Izgrađen je novi centar za upravljanje otpadom, a u planu je proširenje lokacije i otvaranje novih radnih mjesta. "Radi se o investiciji od pola miliona maraka, a u planu je ulaganje još pola miliona maraka u razvoj kompanije."

Inače, ova kompanija je najveći izvoznik opasnog otpada iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske Unije. Za skladištenje opasnog otpada do njegovog konačnog zbrinjavanja u spalionicama zapadne Europe raspolaže sa specijalnim skladišnim kapacitetima ukupne površine oko 10.000m².

Hadžimujić navodi kako su u toku prošle godine izveli 700 tona opasnog otpada u zemlje EU.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti