CMBEBIH 2019 dovodi u Banja Luku preko 500 učesnika iz 45 zemalja

14.05.2019. 09:18 / Izvor: Akta.ba
CMBEBIH 2019 dovodi u Banja Luku preko 500 učesnika iz 45 zemalja

Ostalo je još dva dana do početka Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu - CMBEBIH 2019, koja će se održati u Banjoj Luci.

Ostalo je još dva dana do početka Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu - CMBEBIH 2019, koja će se održati u Banjoj Luci.

Konferencija počinje u Banskom Dvoru, 16. maja s početkom u 10 sati i trajat će do 18. maja.

Radi se o stručnoj i naučnoj konferenciji, koja za cilj ima razmjenu ideja, iskustava, najboljih praksi i najnovijih istraživanja iz oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa, kao i iz svih ostalih povezanih oblasti, u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite i života u cjelini. Projekat će biti implementiran pod sloganom ‘Share the Vision’’. 

Cilj konferencije je fokus na polja medicinskog i biološkog inžinjeringa, obrazovanja, te susreta istraživača iz akademske zajednice, medicinskih i bioloških institucija i industrije. 

Detaljnije o ovome je govorio prof. dr. Almir Badnjević, jedini doktor nauka iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa u našoj zemlji i organizator.

"Imamo prijavljenih preko 500 učesnika iz 45 zemalja svijeta i ponovo ćemo biti najveći naučni događaj u jugoistočnoj Evropi. Glavni cilj konferencije je da čujemo koja su to posljednja istraživanja od svjetskih stručnjaka, a dovodimo ih sedam, koji će držati plenarna predavanja", kazao je Badnjević za N1.

Također, bit će organizovano i studentsko takmičenje na kojem će najbolja ekipa biti poslana na Medico konferenciju u Portugal.

Pored toga, neizostavna je i mogućnost povezivanja, zajedničkog učestvovanja u projektima, investicijama itd.

U subotu, posljednju noć konferencije, planiran je i Business Networking IT forum na kojem će učestvovati oko 200 ljudi iz Amerike, Saudijske Arabije i drugih zemalja i koji žele da sa bh. IT kompanijama da učestvuju u određenim projektima.

Govoreći o značaju konferencije za BiH, Badnjević navodi primjer da je reputacija koju su stekli organizacijom konferencije 2017. godine, sa vrhunskim predavačima, dala mogućnost da ove godine prvi put u historiji ugoste Generalnu skupštinu evropske organizacije.

"To je za Bosnu i Hercegovinu velika čast i to ne bismo ostvarili da nismo pokazali i dokazali da možemo", istakao je on.

 Lejla Gurbeta, iz organizacionog odbora konferencije kaže da se s naučnog aspekta, konferencija vrlo brzo etablirala na svjetskom nivou.

"Iza ovog projekta stoji pet godina jakog lobiranja na evropskom i svjetskom nivou da pokažemo koliko BiH vrijedi i uspjeli smo", navodi ona. 

Mlada naučna disciplina u kombinaciji sa mladom, stručnom i profesionalnom BiH ekipom garantuju još jedan nezaboravan događaj za ovaj dio Evrope

Konferencija je podržana od strane najrelevantnijih  svjetskih organizacija kao što su IFMBE, EAMBES, IEEE, ESEM i Springer.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti