Predviđena uspostava pet novih zaštićenih područja u Federaciji

18.05.2019. 08:56 / Izvor: Akta.ba
Predviđena uspostava pet novih zaštićenih područja u Federaciji

Proces se sprovodi u cilju proširenja mreže zaštićenih prirodnih područja u Bosni i Hercegovini koja trenutno iznosi 2,28%,

U Federalnom ministarstvu okolisa su nastavljene dalje aktivnosti u vezi sa uspostavom zaštićenih prirodnih područja, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) i sa dugim relevantnim institucijama, kroz projekat "Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini“.

Proces se sprovodi u cilju proširenja mreže zaštićenih prirodnih područja u Bosni i Hercegovini koja trenutno iznosi 2,28%, a u Federaciji BiH 3,24%, što predstavlja relativno malu površinu u odnosu na onu koja je predviđena prostorno-planskom dokumentacijom i onu od 17% predviđenu Strateškim planom za biološku raznolikost za period 2011–2020. 

U narednom periodu je predviđena uspostava pet novih zaštićenih područja u Federaciji Bosne i Hercegovine i to: Livanjsko polje, planina Zvijezda, pećinski sistem Vjetrenica, Bjelašnica-Treskavica-kanjon Rakitnice i botaničko-floristički rezervat Mediteranetum. U tretirani obuhvat naknadno je uzeta u obzir i površina u Općini Konjic, jer je i sama Općina planirala izraditi studiju valorizacije značajnog prirodnog nasljeđa, uključujući Visočicu sa Rakitnicom.

Obzirom da se jedno od pet nominovanih područja  nalazi na teritoriji općina Trnovo, Hadžići i Konjic, u cilju saradnje i uspješnog provođenja daljih aktivnosti u procesu uspostave planiranog zaštićenog područja Bjelašnica-Treskavica-kanjon Rakitnice, 15. maja 2019. godine, federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo održala je sastanak sa predstavnicima pomenutih općina i predstavnicima UNEP-a u BiH. 

Sastanku je prisustvovao načelnik Općine Trnovo – Ibro Berilo, te Osman Smječanin, Omer Vatrić i Nađa Milišić, Irhana Izmirlić i Eldar Proha iz općine Hadžići, Mirzo Kevrić i Ajdin Žetica iz općine Konjic. 

Prisutni su se složili da se jedino na ovakav način neposrednih dogovora između ministarstva i predstavnika općina mogu postići najbolji rezultati kako bi cijeli proces bio okončan na zadovoljstvo svih strana.

Aktivnosti će se dalje nastaviti između predstavnika Federalnog ministarstva, UNEP-a i predstavnika općina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti