Dvadeset dana nezaboravnog iskustva u SAD-u za bh. studente

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dvadeset dana nezaboravnog iskustva u SAD-u za bh. studente

INTERA Tehnološki Park u suradnji s institucijama Grad Dayton i Dayton Sister City Committee uz finansijsku podršku Telemacha i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNK/Ž organizirao je i ovaj ciklus.

06.06.2019. 12:20 Izvor: / Akta.ba

Kada je na ljeto 2016. godine INTERA Tehnološki Park u svojim prostorijama ugostio delegaciju iz Daytona predvođenu gradonačelnicom Whaley, ostvareni su inicijalni kontakti za jačanje saradnje ovog grada i Bosne i Hercegovine.

Kao posljedica povezivanja, već tri godine INTERA TP u saradnji s institucijama Grad Dayton i Dayton Sister City Committee implementira međunarodni program razmjene studenata kroz koji bosansko-hercegovački studenti i daytonski učenici u partnerskim gradovima stiču znanja koja će ih u budućnosti diferencirati od konkurencije na tržištu rada.

Upravo je zato u proteklom periodu, gotovo tri sedmice, šest studenata iz Banja Luke, Mostara i Sarajeva boravilo u Daytonu, jednom od najvećih gradova američke savezne države Ohio. Izvanredni mladi ljudi svoje su životopise tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama obogatili dvotjednim stručnim praksama u poduzećima prema vlastitim preferencijama.

Neki od njih su radili na razvijanju marketinških kampanja, neki su bili dijelom odjela ljudskih resursa najpoznatijih lokalnih poduzeća, neki su radili na razvijanju aplikacija unutar istraživačkih odjela daytonskog sveučilišta, a neki su se upoznavali s američkim sudnicama kroz pravne odjele daytonskih institucija.

"Sudjelovanje u ovakvim razmjenama odlično je iskustvo za studente iz Bosne i Hercegovine. Znanje i vještine, koje su stekli tijekom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, neprocjenjiv su resurs koji će im pomoći u razvoju poslovnih karijera u budućnosti. Učenje od stručnjaka, upoznavanje nove kulture i stvaranje novih prijateljstava dodane su vrijednosti koje mogu promijeniti živote uključenih studenata.", rekla je Ana Bogdanović, koordinatorica razmjene sa strane INTERA TP-a.

Osim praktičnih znanja, bosansko-hercegovački studenti su se tokom tri sedmice upoznali sa svim aspektima života u Sjedinjenim Američkim Državama. Smješteni u porodicama, studenti su iz prve ruke imali priliku saznati kako izgleda američka svakodnevnica, a domaćini su im omogućili i obilazak gradova Cincinnati, Yellow Springs i Columbus, posjete daytonskom sveučilištu, knjižnicama, muzejima, ali i sudjelovanje na zabavnim sadržajima poput World A'Fair-a, Trivia Night-a i karaoka.

Američko iskustvo upotpunjeno je i trodnevnim boravkom u Chicagu, trećem po veličini gradu u Sjedinjenim Američkim Državama.

"International Exchange Program ću pamtiti kao jedno od najljepših razdoblja života. Zahvalan sam što sam dobio priliku upoznati nove ljude, iskusiti američku kulturu iz prve ruke te steći neprocjenjiva praktična iskustva u vlastitoj struci. Nadam se da ću i u budućnosti imati priliku dati doprinos održavanju prijateljskih odnosa između Daytona i Bosne i Hercegovine.", svoje je iskustvo komentirao Viktor Kolobara, student Sveučilišta u Mostaru.

I ovaj ciklus razmjene INTERA Tehnološki Park proveo je u saradnji s institucijama Grad Dayton i Dayton Sister City Committee uz finansijsku podršku poduzeća Telemach i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNK/Ž.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti