Sindikalci zamrznuli štrajk u RS

24.01.2013. 08:22 / Izvor: Nezavisne novine
Sindikalci zamrznuli štrajk u RS

Granski sindikati prosvjete, policije i uprave u RS stavili su danas moratorijum na štrajk koji su ranije pokrenuli zbog smanjenja plata od deset odsto. Štrajk nisu zamrznuli jedino predstavnici Sindikata pravosuđa RS, a lider tog sindikata Siniša Petrović kaže da će da istraju do ispunjenja zahtjeva.

Granski sindikati prosvjete, policije i uprave u RS stavili su jučer moratorijum na štrajk koji su ranije pokrenuli zbog smanjenja plata od deset odsto. Štrajk nisu zamrznuli jedino predstavnici Sindikata pravosuđa RS, a lider tog sindikata Siniša Petrović kaže da će da istraju do ispunjenja zahtjeva.

Predstavnici preostala tri granska sindikata kažu da će da zatraže ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Uredbe o minimumu procesa rada, ali i najavljuju tužbe protiv poslodavaca, te prijete protestima, koji bi se, kažu, mogli završiti erupcijom nezadovoljstva pred zgradom Vlade RS. Takođe su sindikalci ocijenili da je Vlada RS pobijedila svoj narod, što u Vladi oštro demantuju. Da im štrajk nije uspio, lideri granskih sindikata ne priznaju, niti kažu da je vrijeme za njihove ostavke.

Duško Jandrić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, nakon sjednice tri granska sindikata, rekao je da je štrajk mogao da bude masovniji, ali da su, kako tvrdi, zaposleni trpjeli pritiske svojih starješina. "Sindikat radnika unutrašnjih poslova stavlja štrajk u stanje mirovanja", kaže Jandrić. Najavljuje da će da podnesu tužbe protiv svih starješina koje su tražile da se poštuje minimalan proces rada. Tvrdi da je ponudio ostavku predstavnicima regionalnih odbora, ali da su oni kazali da to "nije fer".

Sa druge strane, Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, kaže da je prije odluke o moratorijumu, štrajku danas pristupilo svega 30 radnika. "Sa tužbama koje se najavljuju nemamo problema, vodili smo računa o zakonitostima onoga što radimo", uzvratio je Čađo.

Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS, rekao je, takođe, da nastavljaju pravnu borbu nakon moratorijuma na štrajk. "Pokrenućemo inicijativu za ocjenu ustavnosti zakonskih i podzakonskih akata koji su doneseni u posljednje vrijeme od strane poslodavca", rekao je Vrhovac, dodajući da će da nastave sa svim vidovima borbe. Rekao je da je štrajk jednako "uspio i nije", a iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS saopštili su danas da su svi zaposleni u organima uprave radili normalno.

Stevan Milić, lider Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, zamjerio je Vladi RS što, kako je rekao, nije našla prostora za pregovore, već je dolazilo samo do razgovora. Milić je ocijenio da je štrajk uspio.

"Mi nastavljamo da branimo svoja prava", rekao je Milić, dodajući da će to da čine pred međunarodnim institucijama, ali i našim sudovima.Od danas u svim školama širom RS zbog odluke Sindikata nastava bi trebalo da se odvija normalno i časovi bi trebalo da traju 45 minuta.

Sa druge strane, Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, naglasio je da nisu srećni što su plate smanjene, te je dodao da su vrata Vlade RS i dalje otvorena za sindikalne predstavnike. Gorana Zlatković, ministar pravde RS, naglasila je da je jučer u štrajku bilo 13 odsto radnika, što je za procenat manje nego dan ranije. Sa druge strane, Petrović je ustvrdio da to nije tačno. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti