"Inicijativa za Bjelašnicu i Igman" želi bolje uslove na planinama

11.06.2019. 14:06 / Izvor: Akta.ba
'Inicijativa za Bjelašnicu i Igman' želi bolje uslove na planinama

Grupa je od februara ove godine do danas imala niz aktivnosti koje su naišle na odobravanje i pozitivne reakcije aktuelnih struktura.

Grupa građana i građanki nezadovoljna godinama prisutnim stanjem na skijalištima oko Sarajeva, prvenstveno Igmanu i Bjelašnici, pokrenula je "Inicijativu za Bjelašnicu i Igman". Ovim povodom je danas u Sarajevu održana press konferencija na kojoj su predstavnici Inicijative ukazali na potrebu daljeg razvoja i unapređenja potencijala ovih planina, te ski centra Bjelašnica-Igman.

ŽELE RESPEKTABILNO SKIJALIŠTE​

Grupa je od februara ove godine do danas imala niz aktivnosti koje su naišle na odobravanje i pozitivne reakcije aktuelnih struktura.

Emir Vučijak ispred grupe građana rekao je da ovu grupa okuplja obične građane, ljubitelje planina, skijaše, porezne obveznike, planinare, bicikliste koji godinama pokušavaju da dobiju jedan respektabilan skijaški centar.

"Na planinama stalno nešto nedostaje, ili vještako osnježavanje, ili se žalimo na kamenje na stazama, na sporost liftova. Do sada se nezadovoljstvo ljudi ispoljavalo tiho, ali smo onda odlučili da to promijenimo. Odlučili smo da se udružimo i skupa radimo na tome da Bjelašnica i Igman postanu mnogo razvijeniji nego što sada jesu", rekao je Vučijak, te dodaoo kako je namjera građana Inicijative da zajedno rade na poboljšanjima.

"Obavili smo razgovore s nadležnima iz KJP ZOI '84, KS-a i Općine Trnovo i naišli na razumijevanje. Već smo dogovorili da imamo kratkoročne mjere za poboljšanje u narednoj sezoni", istaknuo je Vučijak.

Podcrtao je kako oni samo žele da se stvore bolje uslove na planini, da staze budu uređene i da skijanje traje 120 dana.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, kazao je da Inicijativu građana doživljavaju kao partnera za razvoj planina Igmana i Bjelašnice.

"Zakonske nadležnosti su jasno definisane između svih nivoa vlasti, tako da Općina Trnovo neće zalaziti u nadležnosti drugih. Mislim da mora prestati oduzimanje sredstava od siromašnih općina i da se preliva u bogatije općine", kazao je Berilo, te naglasio kako u razvoj zimskog sporta ne treba da ulažu ni općina ni Kanton, već samo da se dobit koju ostvare reinvestira.

"Mi želimo paralelno da razvijamo i ljetnu i zimsku ponudu i moramo raditi na tome. Trenutno je razvijenija ponudu za zimu i mi ćemo to da mijenjamo, jer u ljetnoj sezoni nemamo šta ponuditi ljudima koji gore dođu", rekao je Berilo.

RESURSI POSTOJE

Naveo je da resursi postoje, među njima je i hotel Igman, kao i hotel na Babinom Dolu koji stoji neiskorišten. Na ovaj način je nanesena šteta Općini Trnovo, jer je hotel itekako mogao biti iskorišten, kaže načenik.

Nevres Alispahić, direktor ZOI '84, rekao je da je dolaskom na ovu funkciju prije godinu uvidio da ZOI sa svojim potencijalima može da radi i da dostigne evropski i svjetski nivo. Međutim, Vlada KS-a je srezala budžet i svi razvojni projekti koji su najavljeni od proširenja i uređenja staza, osnježavanja kraka prema Koljevci, obnove hotela Mali na Igmanu, izgradnje adrenalin parka na Velikom polju su blokirani.

"Sve je stalo i ZOI trenutno preživljava. Ono što zaradimo utrošimo na obeveze koje imamo iz prethodnog perioda i to 280.000 KM mjesečno za ranija dugovanjima koja će biti izmirena za četiri godine. Ta dugovanja odnose se na kredit, dugovanja prema poreznoj upravi, Grasu, Toplanima", pojasnio je Alispahić.

Također, skrenuta je pažnja i na novo rukovodstvo Kantona Sarajevo koje mnoge projekte na ovom području blokira, a koji su od velikog značaja za razvoj turizma, naročito u ljetnim mjesecima.

Inače, pozivu Inicijative su se odazvali predstavnici Općine Trnovo, firme ZOI'84, dok je prisutvo predstavnika Kantona Sarajevo ovog puta izostalo.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti