Prioritet sanacija zemljišta u Incelu

17.06.2019. 12:27 / Izvor: Novosti
Prioritet sanacija zemljišta u Incelu

Danijela Batar ističe da je u proteklom periodu posjetila neke gradove i opštine, kako bi u razgovoru sa rukovodstvom prepoznala koje su to aktivnosti u kojima mogu podržati jedni druge da bi bili efikasniji, uz veći stepen koordinacije.

U cilju suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te uvođenja u zakonske okvire firmi i preduzeća, koji rade neregistrovani, Inspektorat RS i Poreska uprava RS su u protekla dva mjeseca vršili zajednički koordinisane kontrole.

"U oko 200 kontrola, u 54 odsto slučajeva bilo je nepravilnosti, koje su se najčešće odnosile na neregistrovano obavljanje djelatnosti, neprijavljivanje radnika, neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i neuredno vođenje poslovne dokumentacije", kaže Danijela Batar, v.d. direktora Inspektorata RS.

Batar kaže da je akcenat stavljen na fizička lica koja su obavljala različite uslužne djelatnosti te da su inspektori su, svako u dijelu svojih nadležnosti, izrekli kazne u iznosu preko 100.000 KM, izricali mjere zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana ili duže, i sankcionisali poslodavce kod kojih su zatečeni neprijavljeni radnici.

O planu rada Inspektorata, ona kaže da se utvrđuje na osnovu brojnih parametara, kao što su procjena rizika, sezonske aktivnosti, rezultati prethodnih kontrola, ali i vanredne situacije.

"Trenutno smo značajne kapacitete usmjerili na aktivnosti u Poslovnoj zoni "Incel", gdje je nakon požara došlo do akcidenta sa piralenom. Tim povodom prošlog petka smo održali sastanak sa nadležnim ministarstvima, inspekcijom Grada Banja Luka, Institutom za zaštitu i ekologiju RS, a sve kako bismo analizirali trenutne aktivnosti u vezi sa uzorkovanjem zemljišta. U rješavanje ovog problema neophodno je da se uključe svi nadležni organi, radi sagledavanja mogućih načina sanacije.", ističe Batar.

Kada se govori o najvećim problemima u radu Inspektorata, ona kaže da su to zastarjela informatička oprema, uslovi rada, vozila koja su odavno spremna za zamjenu, nedorečeni zakoni, nedostatak legislative, i to su samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno bore.

"Naš prioritet je nabavka novog informacionog sistema, koji nam je neophodan za dalji rad, jer je postojeći iz 2010. tehnološki dao svoj maksimum.", ukazuje Batar.

Prema njenim riječima, veoma bitna stavka za rad Inspektorata je i Memorandum o razmjeni iskustava u oblasti inspekcijskog nadzora sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, koji je potpisan u februaru mjesecu.

"Potpisivanjem Memoranduma formalno je ozvaničena dugogodišnja saradnja naših institucija. U protekle dvije godine, u okviru zajednički koordinisanih inspekcijskih aktivnosti, izvršene su zajedničke kontrole u različitim oblastima nadzora, kao što su drumski, željeznički, vodni saobraćaj, transport opasnih materija, kontrola infrastrukturnih objekata u međudržavnoj zoni. Značajne rezultate ostvarili smo na suzbijanju nelegalnog međunarodnog prevoza putnika.", istakla je Batar.

S obzirom na intenzivnu privrednu saradnju između Republike Srpske i Srbije, naše institucije su, dodaje Batar, prepoznale potrebu za razmjenom stručnih iskustava.

"Sljedeće sedmice imamo zajednički sastanak sa kolegama iz Srbije, na kojem ćemo utvrditi plan zajedničkih aktivnosti za ovu godinu.", zaključuje Batar.

O saradnji Inspektorata sa opštinskim i gradskim inspekcijama, Danijela Batar ističe da je u proteklom periodu posjetila neke gradove i opštine, kako bi u razgovoru sa rukovodstvom prepoznala koje su to aktivnosti u kojima mogu podržati jedni druge da bi bili efikasniji, uz veći stepen koordinacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti