PIT Krajina 2019 u Cazinu nadmašila očekivanja

27.06.2019. 14:27 / Izvor: Akta.ba
PIT Krajina 2019 u Cazinu nadmašila očekivanja
OTVORI GALERIJU

PIT Krajina 2019, konferencija namijenjena proizvodnim kompanijama, održana je u četvrtak 20.06.2019. u Cazinu.

PIT Krajina 2019, konferencija namijenjena proizvodnim kompanijama, održana je u četvrtak 20.06.2019. u Cazinu. Drugi dan konferencije 21.06.2019. bio je posvećen mladima u formi Omladinskog foruma za studente i srednjoškolce. Organizatori konferencije bili su konsultantska kuća Targer Engineering & Consulting i Grad Cazin kao Generalni pokrovitelj i suorganizator.

Preko 200 učesnika iz oko 70 kompanija i organizacija, prvog dana konferencije, opredijelili su se aktivno učestvovati u radu ovog stručno-poslovnog skupa koji za krajišku industriju, unsko-sanski kanton i BiH može igrati važnu ulogu u daljnjem razvoju i osnaživanju privrednih aktivnosti. Po izjavama učesnika, partnera, sponzora i organizatora, konferencija je ne samo ispunila, nego i premašila sva očekivanja u pogledu strukture, karaktera, kvaliteta i obima stručno-poslovnih aktivnosti. Ovakav uspjeh posebno dolazi do izražaja ako se u obzir uzmu sve negativne vijesti koje u zadnje vrijeme dolaze iz proizvodnog sektora, od slabe ekonomske aktivnosti, preko iseljavanja stanovništva i nedostatka mladih kadrova u industrijsko-prizvodnom sektoru.  

Konferenciju PIT (Proizvodnja-Industrija-Tehnologija) Krajina 2019 svečano je otvorio gradonačelnik grada Cazina Nermin Ogrešević koji je svojim nadahnutim kratkim izlaganjem, te podrškom dao dodatni pozitivni impuls u samoj najavi konferencije.

Kako je je jedan od osnovnih ciljeva PIT konferencija stručno osposobljavanje, srž i ove konferencije bila su stručna izlaganja eksperata iz različitih oblasti djelovanja proizvodnih organizacija, a organizatori su se potrudili da to budu najjača imena u regiji u svojim oblastima.

Dr. Emir Džanić, osnivač je i partner u Cambridge Innovative System Solutions iz Zagreba, imao je čast da održi uvodno izlaganje. Ovaj ekpert iz područja inovacija, povezao je napredna socijalna i tehnička znanja sa svrhom postizanja održive inovacije u proizvodnim kompanijama. Takođe se osvrnuo i na upravljanje promjenama u organizaciji i organizacijskoj kulturi koje su nužne i iznio je vrlo zanimljive perspektive na temu Kako biti inovativna i agilna organizacija.

Đorđe Maričić, vlasnik agencije Maverick Consulting iz Beograda, dao je dodatnu vrijednost konfererenciji temom Komunikacijom do zadovoljstva uposlenika, koja je dala odgovore na pitanja kako upravljati prioritetima i dodatno motivisati uposlenike, što je svakako jedan od ključnih zahtjeva naprednog poslovanja svake proizvodne kompanije i njenog menagmenta.

Tarik Kadrispahić iz firme Targer Engineering & Conslulting, Sarajevo, održao nadahnuto i energično izlaganje na temu Intenziviranje razvoja srednjeg i top menadžmenta u industrijskim organizacijama, pri čemu su date uvodne postavke o bitnosti ciljeva, strategije, nadgledanja i suočavanja sa uslovima okruženja te donošenje odluka koje firmu dovode do zacrtanih ciljeva. Takođe je naglašen značaj široke upotrebe Lean metoda koji je jedan od narednih poželjnih, a možda čak i neophodnih koraka u razvoju bh. industrijskog sektora.

Nermana Ajanović ispred firme Posao.ba, Sarajevo, imala je vrlo značajno izlaganje na temu Kako privući i zadržati zaposlene uz pomoć brenda poslodavca koja je i te kako aktualna u vremenu visoko razvijenih tehnologija.

Darko Spasojević ispred firme M&I Systems, Banja Luka, imao je posebno zanimljivo predavanje za one koji su „žedni“ novih znanja koja se odnose prije svega na industriju 4.0. U iscrpnom izlaganju Spasojević je dao odgovor na pitanje svoje teme:“ Da li je Industrija 4.0 moguća bez rješenja za napredno planiranje i terminiranje proizvodnje?“

Ne manje zanimljiv dio konferencije bile su i sponzorske prezentacije sa fokusom na stručni dio realiziranih i budućih projekata, te moguće primjene savremenih tehničko-tehnoloških rješenja u bh. proizvodnim kompanijama uz zadržavanje postojeće iskoristive opreme:

1.            Nadir Durmić je ispred firme Tipteh, Sarajevo predstavio rješenja za automatizaciju proizvodnje kao i proizvode koji su dio automatizacije proizvodnje, a koje se u uslovima tehnološkog razvoja nameće kao nužna promjena. Posebno su bili zanimljivi realizirani projekti u BiH i prezentacija učinaka automatizacije.

2.            Ferhat Dedić kao predstavnik firme Algotech, Sarajevo predstavio digitalna rješenja za poslovanje kompanija kroz primjere povezivanja sa udaljnim lokacijama, a koja su ne samo potreba nego i nužnost u suvremenim načinima poslovanja.

3.            Seudin Softić je kao predstavnik firme Autotech iz Velenja, održao vrlo zanimljivo izlaganje o mogućnostima upotrebe robota i automatizacije u BH tvornicama, kroz video priču o praktičnoj primjeni u nekoliko bh. kompanija, te o povećanju produktivnosti primjenom istih.

4.            Emir Žunić ispred firme Info Studio, Sarajevo predstavio primjenu umjetne inteligencije u modernom skladišnom poslovanju i transportu koja su u suvremenom poslovanju smatraju sastavnim dijelom uspješnog biznisa.

5.            Vahidin Alibegović ispred firme Širbegović Inžinjering, Gračanica predstavio je Moderne metode građenja proizvodnih objekata koje bi investitorima trebale obezbijediti kvalitetnu i brzu izgradnju modernih prostora za proizvodne pogone svih namjena.

Otvarajući događaj, koji je bio i svojevrsno postrojavanje proizvodnog sektora u USK, gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević je istaknuo; "Proizvodnja je nešto veliko i zaslužuje poseban respekt, posebno u uvjetima kakvi su trenutno u našoj zemlji i zbog toga je ovo višestruko značajan događaj. Smatram da mi, unatoč svim problemima pa i posebnoj dozi općeg pesimizma, moramo tražiti i prepoznavati prilike za privredni i ekonomski napredak te da je i ova konferencija značajna šansa za cijeli Unsko- sanski kanton. Cazin je, sa preko 2.000 malih i srednjih registriranih firmi, jedna poduzetna i aktivna sredina čiji privrednici zasigurno mogu biti značajan kotač na putu uspjeha i siguran sam da ćemo zajedničkim snagama to i postići i da ćemo se i narednih godina nastaviti susretati na sličnim događajima i razmjenjivati iskustva o poslovnim uspjesima“.

Posebna interesantan sadržaj PIT konferencije su poslovni (B2B) susreti, koji su omogućili predstavljanja i poslovno umrežavanje kompanija iz BiH i regiona. Preko 40 partnera i sponzora je podržalo konferenciju, od kojih su njih 20 odlučili preko svojih promo-kutaka predstaviti svoje proizvode i usluge za podršku proizvodnim kompanijama. Ovi štandovi su predstavljali čvorište susreta i poslovnog uvezivanja, a rezultati ovog povezivanja bi tek trebali uslijediti.

Posebnu pozornost izazvali su štandovi firmi Cromex d.o.o. Prijedor izlaganjem maopeda iz vlastitih proizvodnih pogona, Pedal Factory Cazin koji su takođe izložili više tipova električnih bicikala iz vlastite proizvodnje, Elmed d.o.o. Banjaluka koji su na licu mjesta demonstrirali digitalnu štampu i etiketiranje proizvoda dali dodatnu vrijednost ovom događaju, kao i mnogi drugi koji su svoje proizvodne aktivnosti prezentirali na licu mjesta, kao CGP Design tim koji je demonstrirao rad svojih 3D printera.

Dodatnu draž učesnicima konferencije je priuštila AS Group iz Jelaha, koja je preko svojih firmi/marki Vispak na lokaciji obezbijedila Zlatnu Džezvu i pripremala pravu bosansku kahvu za učesnike konferencije, ali i za one koji to nisu bili.

Panel diskusija konferencije je bila posebno zanimljiva i korisna svim učesnicima konferencije, imajući u vidu da je tema panela direktno bila vezana za industrijsku proizvodnju i konkurentske sposobnosti BH privrede, odnosno “Koncept industrijskih zona i klastera kao izvora konkurentske prednosti“. Uvodničar i moderator panela dr. sc. Hadis Bajrić u samom uvodu naveo je značaj razvoja koncepta industrijskih zona i klastera kao izvora konkurentskih sposobnosti bh. privrede.

Učesnici panela, Nermin Ogrešević, Gradonačelnik Cazina, Iris Bahtijaragić iz ZAH Bos.Krupa; Zoran Vuković iz WTMA, Banja Luka, Dženan Džafić iz Krupa Kabina Bos.Krupa, Suad Bešlić iz Sućo Živinice, Mirsad Ramić iz Cromex Prijedor su diskutovali na ciljanu temu panela, te uz dodatna pitanja iz publike u najkraćim crtama došli do slijedećih zaključaka:

•             Industrijske zone je potrebno dodatno razvijati i osnaživati kao prostor za ulaganje kapitala domaćih i inostranih investitora

•             Učiniti prostore industrijskih zona atraktivnim za ulaganja kapitala sa dodatnim olakšicama i povećati njihovu konkurentnost

•             Industrijske zone trebaju biti instrument za privlačenje direktnih stranih investicija, novih tehnologija i povećanje zaposlenosti, a što znatno ubrzava privredni razvoj i ekonomiju uključuje u međunarodne ekonomske tokove

•             Jačati suradnju industrijskih zona u cilju pružanja usluga klijentima unutar zone kao i unutar drugih zona,

•             Formiranjem klastera poboljšati poziciju konkurentnosti na domaćem i ino tržištu, kao i obezbijeđivanje uslova za proširenje tržišta kroz izvoz

•             Bolje i efikasnije korištenje resursa (prirodnih, proizvodnih i kadrovskih);

•             Povezivanje sa fondovima za finansiranje inovativnih projekata;

•             Edukaciju osoblja provoditi unutar industrijskih zona i klastera,

•             Stvaranje i očuvanje okruženja koje prirodno omogućava svim uposlenicima ostvarivanje njihovih punih potencijala.

•             Stalna unapređenja kao osnov za zadovoljstvo uposlenika, a samim time i put do kvalitetnog proizvoda na zahtjevnim tržištima.

Na kraju prvog dana konferencije oko 80 učesnika konferencije posjetilo i obišlo firmu Civić u Cazinu gdje su domaćini pripremili zakusku za goste i uz njihovu pratnju obišli proizvodne pogone. Tokom obilaska fabrike učesnici konferencije su dodatno imali priliku da razgovaraju kako sa menadžmentom kompanije tako i direktno sa uposlenicima na njihovim radnim mjestima na čemu im posebno zahvaljujemo.

Nakon obilaska ovog pogona učesnici konferencije su obišli i novu industrijsku zonu Ratkovac u Cazinu. U istoj je već počela izgradnja jedne fabrike LONGWOOD u kojoj će biti obezbijeđena radna mjesta za oko 100 novih radnika. Tokom ovog obilaska na raspolaganju je bio gradonačelnik Nermin Ogrešević i savjetnik Hamdija Ljubjankić koji su dali odgovore na sva pitanja učesnika konferencije koja se tiču industrijske zone Ratkovac i općenito privrednih aktivnosti u Cazinu.

PIT Krajina 2019 u Cazinu bila četvrta konferencija u BiH namijenjena proizvodnim kompanijama i njihovim partnerima. I poslije četvrte PIT Krajina 2019 jasno je da BH industriji, pogotovo u manjim industrijskim sredinama, nedostaju ovakvi događaji koji promoviraju proizvodnju, industriju i tehnologiju. Konferencija je mjesto gdje se prezentiraju savremene tehnike i tehnologije koje se koriste u najjnaprednijim svjetskim industrijama. Zahvaljujemo se učesnicima, suorganizatorima, partnerima, sponzorima, izlagačima, panelistima i svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ove konferencije.

Kao novina PIT konferencije, drugi dan održan je Omladinski forum, koji posvećen mladima i izazvao je veliki interes i pažnjuposebno studenata i učenika srednjih tehničkih škola.

Učenici i studenti imali su priliku učestvovati u radu foruma na kojem su obrađene brojne zanimljive teme sažete pod zajedničkim nazivnikom „Zašto odabrati karijeru u tehničkim naukama (STEM)“.

"Od praktične obuke do zaposlenja“, naslov je teme o kojoj govorio Seudin Softić iz kompanije Autotech iz slovenskog Velenja. Haris Palalija iz BIT Alliance, BiH učesnicima foruma predstavio je IT industriju kao posebnu šansu za mlade u BiH. Posebno zanimljivo predavanje bilo je temu „3D modeliranje, simulacije i 3D printanje“ koje je predstavio Dr. Adis Muminović, CGP Design Team Sarajevo. Porijeklom Krajišnik, on se kao ekspert i javno založio za iniciranje inkubatora i co-working prostora na području Cazina i šire regije, a koji bi pomogli kod realizacije poslovnih i tehničkih ideja mladih ljudi.

Na kraju drugog dana PIT Krajina 2019 - Omladinski forum, mladima se obratio i gradonačelnik Nermin Ogrešević koji je u svom nadahnutom govoru mladima je istaknuo značaj sticanja znanja i preporučio mladima da u tom pogledu ulažu u sebe, bilo da se radi o savladavaju zanata ili sticanju šireg obrazovanja.

Omladinskim forumom završena je konferencija PIT Krajina 2019 čiji domaćin je bio Grad Cazin.

 

I nakon dvodnevne konferencije, ostalo je još puno posla pred nama na unapređenju BH proizvodnje, industrije i tehnologije. Vidimo se slijedeće godine u Krajini, a prije toga na PIT 2019 u Tešnju i Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti