Potpisan Memorandum sa turskom kompanijom o autoputu Beograd-Sarajevo

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisan Memorandum sa turskom kompanijom o autoputu Beograd-Sarajevo

Riječ je o dvije trase autoputa Beograd - Sarajevo, odnosno o dionicama koje prolaze kroz Republiku Srpsku.

09.07.2019. 12:15 / Izvor: SRNA

Na Jahorini je danas potpisan Memorandum o razumijevanju između Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" i kompanije "Tasyapi" iz Turske koja bi trebalo da radi dionicu autoputa od Srbije do Sarajeva u dijelu kroz Republiku Srpsku.

Riječ je o dvije trase autoputa Beograd - Sarajevo, odnosno o dionicama koje prolaze kroz Republiku Srpsku, a koje su u nadležnosti preduzeća "Autoputevi". 

Direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić izjavio je za Srnu da je riječ o dionicama sjeverni krak autoputa od Beograda do Sarajeva to je ulaz u Rači, pored Bijeljine do granice Brčko distrikta, i južni krak koji ide od Istočnog Sarajeva do Višegrada i Vardišta.

On je rekao da je turska kompanija "Tasyapi" na sličan način već potpisala ugovor u Srbiji za projektovanje i izgradnju autoputa koji će biti finansiran turskim kreditom. 

Topić je dodao da oni već rade projektnu dokumentiaciju za autoput od Kuzmina do Rače i za most preko Rače, a u ugovor je ušla i izgradnja kompletnog mosta.

"Ova inicijativa krenula je iz Srbije i mi smo je prihvatili, jer je dosta slična, a o uslovima kredita još nije razgovarano. Memorandum o razumijevanju je samo prvi korak koji otvara vrata za procedure i nama i njima da bi mogli doći do pregovora. Mi paralelno s tim pripremamo tehničku dokumentaciju", naglasio je Topić. 

On je pojasnio da je Memorandum o razumijevanju samo prvi korak, a sljedeći je pregovori o ugovoru. 

"Prvo ćemo pokušati po istom modelu kao u Srbiji. Dosta toga je već poznato, ali treba sačekati da se formalno na nivou BiH pripremi i potpiše međudržavni sporazum sa Srbijom, koji se radi, i onda bi trebalo da se definišu načini finansiranja. da li će to biti isti uslovi kao što su u Srbiji ili ne, to ćemo vidjeti. Postoje dva paralelna procesa koja bi trebalo u narednih nekoliko sedmica da se završe, a u međuvremenu, vjerujem, da ćemo krenuti u pregovore za ugovor - da li projekat i izgradnja ili samo izgradnja. To ćemo još vidjeti", istakao je Topić. 

On je pojasnio da je Memorandum o razumijevanju formalni korak, neobavezujući za obje strane kao što su memorandumi inače. 

"Takva praksa je bila i kod pregovora sa dosadašnjim partnerima. Ovo je prvi korak ka realizaciji do koje nekada dođe, a nekada ne, mada sam ja u ovom slučaju optimističan", rekao je Topić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti