Kome je Turistička zajednica KS podijelila pola miliona KM?

17.07.2019. 08:35 / Izvor: Akta.ba
Kome je Turistička zajednica KS podijelila pola miliona KM?

Pravo na korištenje novčanih sredstava Turističke zajednice Kantona Sarajevo ostvario je 40 aplikanata.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo donijela je odluku o o odabiru korisnika za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava na osnovu provedenog Javnog poziva 4/2019 za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo.

Pravo na korištenje novčanih sredstava Turističke zajednice Kantona Sarajevo ostvario je 40 aplikanata.

Najviše novca i to 50.000 KM dodijeljeno je za DJ party Klabika IIII Solomon-SJJ Quaternale, odnosno Asocijaciji za stvaranje i razvoj ideja budućnosti. 

Info Media Group d.o.o. Banja Luka dobila je čak 29.000,00 KM za projekat "Usluga oglašavanja turističkih potencijala KS" na spoljašnjosti jednog petodjelnog tramvaja u Beogradu.

BetaTelStudio d.o.o. dobio je 24.000,00 KM za projekat "Turistička platforma-Digitalno Sarajevo", dok je 20.000 dobilo Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA za projekat "Virtuelni muzej (VM) stari zanati Sarajevo".

Međunarodni festival MESS dobio je 20.000 KM, a isti iznos dodijeljen je i firmi Tim System, za projekat "Doživi Sarajevo".

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja za projekat "Sportsko- rekreativne sprave na trim stazi i rekviziti za osobe sa invaliditetom na dječijem igralištu u obuhvatu Spomenika prirode Vrelo Bosne" dobila iznos od 17.000 KM;

Sejo Bukva je za projekat "Džanan Musa košarkaški kamp za dječake i djevojčice Bjelašnica" dobio je 10.000 KM, dok je Dževad Poturak iz Kick boxing akademije Ilidža je dobio 5.000 KM za projekat "Ilidža fight night". 

Taekwondo klub Novi Grad je dobio skromnih 1.000 KM, a Taekwondo savez FBiH za ITF Evropsko prvenstvo je dobio 17.000 KM.

Iznos od 14.000 KM komisija  Turističke zajednice dodijelila je firmi  Advans d.o.o. za projekat „Usluga oglašavanja (predstavljanje turističkih potencijala KS) na svjetlećim LED backlight plakatima unutar vozila JGS-a u gradovima Banja Luka, Mostar, Tuzla, Zenica" sa iznosom od 14.000,00 KM.

Podsjetimo, ukupan iznos sredstava dodijeljen ove godine po javnim pozivima čiji su rezultati objavljeni u aprilu odnosno julu iznosi 700.960 KM. 

Prvim pozivom sredstva su dodjeljivana “za sufinansiranje turističkih projekata, manifestacija i događaja u Kantonu Sarajevo” čija je realizacija planirana u prvoj polovini godine a drugim pozivom za “realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo”.

Po kojim kriterijima se dodjeljuju sredstva?

Nezadovoljstva zbog ovakve raspodjele novca izrazili su iz Jazz Festa Sarajevo, smatrajući sramnom odluku da kao najstariji muzički festival i jedan od najvažnijih međunarodnih kulturnih događaja u BiH nisu dobili niti jednu marku.

"Turistička zajednica Kantona Sarajevo, pod vodstvom novog starog direktora Nermina Muzura (Narod i pravda), odlukom bezimene komisije po nikom poznatim kriterijima ocijenila je da najstariji muzički festival i jedan od najvažnijih međunarodnih kulturnih događaja u našoj zemlji, ovogodišnji dobitnik prestižne evropske nagrade za kvalitet programa - Jazz Fest Sarajevo ne vrijedi ni jedne marke podrške iz fonda namijenjenog za “realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo", poručili sui z Jazz Festa, dodajući da su uložili zvanični prigovor na ovu Odluku putem obične pošte i elektonske pošte.

Shodno navedenom, u javnosti su već pokrenuta brojna pitanja o kriterijima ovakve raspodjele novca.

Kako je najavljeno, Turistička zajednica će danas organizovati press na kojem će svaki od projekata biti prezentiran javnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti