U BPK završene javne rasprave o Programu novčanih podsticaja za 2019.

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U BPK završene javne rasprave o Programu novčanih podsticaja za 2019.

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde završene su javne rasprave o Programu novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu.

22.07.2019. 11:55 Izvor: / Fena

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde završene su javne rasprave o Programu novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu.

Tokom rasprava u sve tri lokalne zajednice na području Kantona, poljoprivredni proizvođači izrazili su nezadovoljstvo iznosom planiranih sredstava u te svrhe koja, kako su istakli, nisu dovoljna za podršku poljoprivredi.

I u Ministarstvu privrede BPK Goražde svjesni su da za tu granu treba biti izdvojeno više sredstava. Vrijednost programa iznosi 450.000 KM, a za poljoprivredne podsticaje u ovoj godini bit će zdvojeno 248.000 KM.

"Program je trebao i ranije da se uradi, ali uzimajući u obzir da poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo na podsticaje u 2018.godini nisu bila isplaćena finansijska sredstva, pokušavamo da prvo izmirimo sva ta dugovanja. Jednim dijelom smo to već uspjeli, a ostali dio ćemo nastojati da isplatimo u što skorijem periodu, sve s ciljem da se ove godine podsticaj isplaćuje onako kako je i planirano, iako su sredstva skromna", ističe resorni ministar Mensad Arnaut.  

Naglasio je da će se i ove godine prilikom raspodjele podsticaja  prednost dati registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.

Jedan od ciljeva Programa novčanih podsticaja u poljoprivredi  je da se u skladu sa Strategijom razvoja BPK Goražde 2016-2020.godina te projektima i aktivnostima iz mjere „Primjena LEADER pristupa i diverzifikacije u ruralnom razvoju“ osiguraju šire podsticajne mjere za poljoprivrednu proizvodnju, s ciljem uspostavljanja pogodnog privrednog okruženja i dinamične privrede zasnovane na privrednim resursima i poslovnoj tradiciji.

Program bi bio proveden kroz povećanje obima i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, koja omogućava povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača, osigurava dohodak poljoprivrednim proizvođačima u ruralnim područjima te adekvatan životni standard.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti