Hrvatska zatvara granicu sa susjedima

28.01.2013. 08:33 / Izvor: Agencija Anadolija
Hrvatska zatvara granicu sa susjedima

Kada za više od pet mjeseci Hrvatska bude dio Europske unije, procedura ulaska u tu zemlju za građane susjednih država, odnosno BiH, Srbije i Crne Gore, bit će bitno pooštrena.

Kada za više od pet mjeseci Hrvatska bude dio Europske unije, procedura ulaska u tu zemlju za građane susjednih država, odnosno BiH, Srbije i Crne Gore, bit će bitno pooštrena. Posebice je ovaj problem zabrinuo građane regije nakon odluke Vlade RH da stavi izvan snage bilateralni sporazum bivše Jugoslavije i Turske, te uvede vize za turske državljane od 1. travnja ove godine. U sjedištu hrvatske diplomacije u Zagrebu objašnjavaju da su BiH, Srbija i Crna Gora navedene u dodatku II. uredbi Vijeća, kao zemlje čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u članice EU-a.

"Osim kada je riječ o nositeljima nebiometrijskih putovnica BiH, Crne Gore i putovnica što ih izdaje Koordinacijska uprava Srbije, te će se hrvatski vizni sustav morati uskladiti i s time. U ostalim slučajevima državljani Crne Gore i Srbije ulazit će u RH bez vize, na temelju valjane putovnice. Isto vrijedi i za državljane Makedonije", rekli su agenciji Anadolija u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH.

Postojeći režim prelaženja granice između RH i BiH odvijao se sukladno sporazumu Vlade RH i Vijeća ministara BiH o ukidanju viza iz 2003. Time je dopušten prelazak granice uz predočenje osobne iskaznice. - Nema dvojbe da takav način prelaženja granice omogućava bržu i lakšu graničnu kontrolu i promet na graničnim prijelazima’, kažu u Ministarstvu, te najavljuju skore izmjene takvoga režima. S datumom pristupanja EU, RH će početi s pripremama za što skorije pridruživanje članicama EU na čijem području se primjenjuje schengenski režim. - To će podrazumijevati i početak usvajanja standarda i pravila koji su bitno drukčiji od postojećih. Kada je riječ o uvjetima prelaženja granice, to znači da će državljani nečlanica EU trebati imati valjanu putnu ispravu. Postojeći način prelaska između RH i BiH tako neće biti moguće primjenjivati osim u slučaju izuzimanja primjene pravila schengenskog režima - kažu u Ministarstvu. Za izuzimanje BiH od te obveze bit će potrebno ishoditi jednoglasni pristanak članica EU, Vijeća EU, a na postavljeni prijedlog RH.

"U interesu je RH zadržati što otvoreniju granicu s BiH, Crnom Gorom i Srbijom. No, ništa manji interes ne postoji i kada je riječ o što bržem ispunjenju uvjeta za ulazak u Schengensko područje. Odluku o tom pitanju RH još nije donijela jer prije planira održati nekoliko sastanaka s predstavnicima Europske komisije i BiH", istaknuli su. Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski kaže da će granica RH i BiH biti najduža granica EU uopće. Do sada je najduža bila poljsko-ruska granica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti