Studenti sarajevskog Mašinskog fakulteta uspješno završili prvu posjetu CERN-u

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Studenti sarajevskog Mašinskog fakulteta uspješno završili prvu posjetu CERN-u

Ovo je bila prva posjeta ove vrste, jer do sada, nikad nijedna grupa studenata iz BiH nije organizovano posjetila CERN.

30.07.2019. 11:45 Izvor: / Akta.ba

Studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu uspješno su završili posjetu CERN-u.

Asistentica Emina Džaferović za Akta.ba je kazala da su jako sretni i zahvalni svima koji su omogućili da se ova posjeta realizuje.

"Mnogi su prepoznali značaj ove posjete i omogući li nam da ju organizujemo. Naši student su se sa putovanja vratili puni novih znanja i utisaka. Posjeta je bila izuzetno uspješna, svi smo nešto novo naučili i ponovili staro gradivo, a nadasve se inspirisali za budućnost i nove poglede u naučnu budućnost, ali i neki općenito ljepši pogled na svijet", rekla nam je Džaferović.

Podsjetimo, profesori iz CERN-a, Evropskog centra za nuklearna istraživanja, pozvali su studente Mašinskog fakulteta u Sarajevu da posjete CERN kao najprestižniju naučnu instituciju danas.

Poziv je uslijedio nakon što su prepoznali njihov rad, odnosno dokumentovani serijal eksperimenata iz fizike u vidu televizijske emisije, a to je nešto što zasigurno nedostaje u javnom prostoru BiH.

Upravo kroz te materijale, koristeći svoje volonterske aktivnosti za popularizacije nauke, prvenstveno fizike na youtube kanalu Enginist Show su ostvarili kontakt sa CERN-om.

Ovo je bila prva posjeta ove vrste, jer do sada, nikad nijedna grupa studenata iz BiH nije organizovano posjetila CERN.

Važnost odlaska je tim veća jer se CERN samo jednom u pet godina otvara za posjetioce jer kontinuirano radi na istraživanju.

U pripremama za odlazak u CERN, instalirali su potrebne licencirane softvere, na kojima će se sada raditi.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti