Problemi zbog nepostojanja granskog kolektivnog ugovora

01.08.2019. 12:35 / Izvor: SRNA
Problemi zbog nepostojanja granskog kolektivnog ugovora

Radulovićeva je dodala da je izražen i odlazak radne snage iz ove ustanove.

Predsjednica granskog Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić izjavila je danas da zbog nepostojanja granskog kolektivnog ugovora u građevinskom sektoru nisu regulisane plate radnika i ostale naknade i davanja.

"Radnici u ovom sektoru su zbog toga ostavljeni na milost i nemilost dobrih ili loših poslodavaca. U ovom sektoru problem je i zaštita radnika na radu, a tu su i problemi rada na visokoj i niskoj temperaturi, što se, osim Zakonom o zaštiti na radu, bliže reguliše kolektivnim ugovorom", rekla je Vrabičićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da se ovaj sektor suočava i sa odlaskom kvalifikovane radne snage, što opet nije dovoljno probudilo poslodavce, dodajući da je sada pitanje da li samo povećanje plate može zaustaviti takav trend.

Vrabičićeva je naglasila i da u sektoru komunalnih djelatnosti postoji granski kolektivni ugovor, ali da je od njegovog potpisivanja najniža plata povećavana već tri puta i da sada zaposleni u ovom sektoru sa srednjom stručnom spremom imaju primanja u visini najniže plate.

"Najveći problem predstavljaju komunalna preduzeća u malim lokalnim zajednicama i sve više njih odlazi u stečaj i likvidaciju. Tokom noći se formiraju nova, kao što je to na primjer slučaj sa preduzećima `Lisina` iz Šipova, komunalnim preduzećem u Vlasenici, spajanju firmi u Brodu, i o tom problemu ćemo razgovarati sa Savezom opština i gradova Srpske, a obratićemo se i Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju", rekla je Vrabičićeva.

Ona je podsjetila da prosječna plata u građevinarstvu iznosi 630 KM, a u komunalnim djelatnostima 736 KM.

Predsjednik Sindikalne organizacije Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Silvana Radulović rekla je da se Institut susreće sa velikim problemima, od kojih su najveći ti što više godina nisu uplaćeni doprinosi i nije isplaćeno sedam plata.

Ona je rekla da problem predstavlja i izrada pravilnika o platama, jer je riječ o javnoj ustanovi koja nije na budžetu već je samofinansirajuća i dodala da i dalje ne znaju po kom osnovu mogu da naprave svoj pravilnik o platama.

Radulovićeva je dodala da je izražen i odlazak radne snage iz ove ustanove. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti