Velika Kladuša i Derventa zajedno u projektu prekogranične saradnje

02.08.2019. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Velika Kladuša i Derventa zajedno u projektu prekogranične saradnje

Velika Kladuša je jedna od rijetkih opština koja je uspjela da, u sklopu javnog preduzeća, pokrene dva projekta vezana za proizvodnju i to proizvodnju četki i konfekcije.

Delegacija Velike Kladuše na čelu sa načelnikom Fikretom Abdićem boravila je u službenoj posjeti Derventi i razgovarala sa načelnikom Miloradom Simićem i njegovim saradnicima. Simić i Abdić su razgovarali o mogućnostima saradnje u projektu prekogranične saradnje putem fondova EU za dugoročni razvoj poljoprivredne proizvodnje, koji bi realizovala Velika Kladuša u saradnji sa opštinama u BiH i Hrvatskoj.

Načelnik Abdić je upoznao rukovodstvo Dervente sa činjenicom da je već posjetio niz opština u Hrvatskoj, koje graniče sa Velikom Kladušom i da su one  prihvatile učešće u ovom projektu.To su opštine Slunj, Duga Resa, Vojnić, Gvozd, Topusko, Glina, Dvor na Uni i Krnjak, a  Derventa je prva opština u BiH u kojoj je razgovarano o učešću u projektu.

Šef kabineta i savjetnik načelnika Velike Kladuše Ervin Abdić je, u izjavi novinarima, rekao da je sastanak održan na inicijativu  rukovodstva te opštine.

"Sada imamo jedan projekat prekogranične saradnje koji realizujemo u BiH zajedno sa Hrvatskom i Crnom Gorom i koji je pri kraju. Idemo sa novom inicijativom i projektom ka EU ,sa uključenjem više općina u BiH“, istakao je Abdić. On je dodao da je projekat vezan za dugoročni razvoj poljoprivredne proizvodnje  i da sada traže saglasnost opština za njihovo učešće u projektu.

"Kasnije bismo iznijeli sve detalje u vezi sa projektom,kada će se znati i njegova vrijednost. Ne znamo tačan broj opština koje će sudjelovati u projektu.Cilj projekta je da se kompletno zemljište koje nije iskorišteno stavi u funkciju,ne samo dugoročnog poljoprivrednog razvoja  nego da se dobiju plodovi koji bi u prerađivačkoj industriji završili kao izvozni proizvod", dodao je Abdić. On je na sastanku upoznao rukovodstvo Dervente i sa trenutnim privrednim ambijentom Velike Kladuše,  zaposlenošću, kapitalnim projektima, stipendiranju studenata i đaka.

Načelnik Simić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da razgovara  sa načelnikom Abdićem  i što je Derventa izabrana za partnera u ovom projektu.

"Mnogo je tema o kojima smo pričali ali je glavna bila ona koja se odnosi na prekograničnu saradnju. Ovo je početak naše saradnje i naši timovi će raditi na realizaciji svega što je potrebno po ovom pitanju. Danas smo razmatrali kostur problema i mi ćemo se apsolutno  probati da odgovorimo  zadatku i da budemo dobri partneri i sagovornici velikom broju opština iz Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske", rekao je novinarima načelnik  Simić te dodao da je dobio pristanak o učešću Velike Kladuše na sajmu privrede u Derventi.On je podsjetio da je Abdić  završio u Derventi čuvenu poljoprivrednu školu ,dodajući da je ostala veza od prije rata kada su imali priliku da se susreću i poslovno sarađuju.

U delegaciji Velike Kladuše bili su i Refik Tabaković ,savjetnik načelnika za poljoprivredu koji je prezentovao stanje u poljoprivrednoj proizvodnji i planove za njen budući razvoj na području opštine i  Amir Đogić , direktor komunalnog preduzeća „Komunalije“ i povezanog društva „Alatuša“.

Velika Kladuša je jedna od rijetkih opština koja je uspjela da, u sklopu javnog preduzeća, pokrene dva projekta vezana za proizvodnju i to proizvodnju četki i konfekcije.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Derventa Marijan Kljajić, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Borivoje Golubović i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti