Tulumović: Vlada TK otvorena za inicijative realnog i proizvodnog sektora

27.08.2019. 07:36 / Izvor: Fena
Tulumović: Vlada TK otvorena za inicijative realnog i proizvodnog sektora

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović sastao se s predstavnicima klastera "Energy Investment".

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović jučer je prilikom susreta sa predstavnicima klastera "Energy Investment" kazao da će Vlada uvijek biti otvorena za inicijative realnog i proizvodnog sektora.

Radi se o klasteru metalske i elektro industrije kojeg čine "Tehnopetrol" d.o.o., "Deling" d.o.o., Umel dalekovodmontaža d.o.o., "Rudar" d.o.o. i "Institut za zavarivanje" d.o.o., a koji je osnovan 2017. godine sa ciljem povećanja profitabilnosti, efikasnosti i konkurentnosti, te zajedničkog nastupa u plasmanu proizvoda i usluga.

Premijer Tulumović i ministar privrede Asmir Hasić su izrazili zadovoljstvo prezentiranim činjenicama i potencijalima kojima raspolažu domaće kompanije.

Članovi Upravnog odbora Klastera Elvir Ferizović, Nedžad Šabić, Nedžad Aščerić, Asmir Kadrić, Seid Zulić i Nurudin Žunić su kazalai da žele objediniti stručne i materijalne potencijale, te se posvetiti konceptu stvaranja i razvoja domaćeg strateškog inžinjeringa u oblasti energetskih, industrijskih  i rudarskih kapaciteta. 

"Ovdje se radi o kompanijama koje već posluju i rade kako na bosanskom, tako i na inostranim tržištima. Radi se o kompanijama koje raspolažu znanjem i iskustvom, te imaju usvojene zapadnoeuropske poslovne norme i koje su se kvalitetom svoga rada dokazale na brojnim tržištima na kojima djeluju", rekao je predsjednik UO Klastera Elvir Ferizović.

Dodao je da su javne investicije, kao što su izgradnja Termobloka 7 u Tuzli, te postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama u Tuzli i Kaknju, kao i brojni projekti u rudnicima prilika da naše, domaće kompanije, dobiju dio poslova, ali i da steknu određene reference sa kojima mogu biti konkurentne i na međunarodnom tržištu.

"Vlada će uvijek biti otvorena za inicijative realnog i proizvodnog sektora. U onim poslovima koji su u našoj nadležnosti ćemo direktno, a u onim poslovima koji nisu u neposrednoj nadležnosti Kantonalne vlade ćemo indirektno i kao posrednik, nastojati da približimo stavove i kreiramo ambijent za bolju komunikaciju, a time i saradnju velikih državnih kompanija i institucija sa domaćim privrednicima koji adekvatno mogu odgovoriti postavljenim zadacima. Smatramo da takvim zajedničkim djelovanjem možemo doći i do brže i kvalitetnije realizacije projekata, ali i ćemo time i zadržati i eventualno povećati broj radnih mjesta u domaćim kompanijama", zaključio je Tulumović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti