Renato Očko: Kontroling je takav kakvi su menadžeri i nikad nije bio potrebniji

28.08.2019. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Renato Očko: Kontroling je takav kakvi su menadžeri i nikad nije bio potrebniji

Kontroling je funkcija vođenja bez koje je teško zamisliti savremene kompanije.

Kontroling Kognosko iz Zagreba se bavi uvođenjem kontrolinga prema metodologiji razvijenoj u najboljim svjetskim školama kontrolinga, a službeni je partner Controller Akademie (Njemačka, München), jedne od najboljih škola kontrolinga, po čijem programu se edukacije rade. 

Naime, kontroling je funkcija vođenja bez koje je teško zamisliti savremene kompanije. O tome koliko je moderni kontroling neizostavna karika svake kompanije koje želi rasti, razvijati se i dugoročno opstati, koja je tajna izgradnje pametnog kontrolinga, sa kojim se sve problemima susreću kontroleri, razgovarali smo za Renatom Očkom, direktorom Kontroling Kognoska.

Mnogi se danas okreću kontrolingu kao ključnom dijelu poslovanja. Koje su najvažnije prednosti i koliko ga firme danas prihvataju? Šta je to što najviše očekuju od kontrolera?

- Kontroling se konstantno mijenja, prati business i osluškuje njegove potrebe. Današnji menadžeri najviše su zaokupljeni efikasnošću i efektivnošću, jer u doba globalne konkurentnosti, opstati mogu oni koji iz ograničenih resursa znaju izvući maksimum za kupca i za sebe. Iz tog razloga kontroling nikad nije bio potrebniji. Svake godine od kontrolera se očekuje sve više. Danas više nije dovoljno samo da razumije business, organizaciju, računovodstvo, klasičnu ekonomsku teoriju, već se očekuje da sve više ulazi u IT kao data analyst/data scientist. Zbog toga je najvažnija edukacija, kako kontrolera tako i menadžera. Složeno je to područje koje puno traži, ali pruža ogromno zadovoljstvo očiglednog doprinosa prosperitetu kompanije. Taj osjećaj vrijedi svakog truda.

Kako kontroling može biti pokretač dobrih promjena poduzeća. Ima li takvih primjera?

- Kod poduzeća koja imaju kvalitetan kontroling (a nije svaki kontroling kvalitetan), ono što treba mijenjati ispliva na površinu lako i jednostavno, očigledno je i ne može se ignorirati. Neznanje više nije opravdanje za nečinjenje. Dakle, nema izbora, mijenjati se mora -  poslovna politika, rabati, ulaganja u marketing, sustav nagrađivanja, ciljevi…. Što god ne donosi očekivani rezultat.

Kad kažemo da je kontroling pokretač promjena, to izgleda pomalo pretenciozno, ali zapravo u praksi je to rutinski posao, sve samo izađe na površinu ako znaš što treba tražiti. Ključno je dakle znanje.

Koliko je teško pronaći formulu za uspjeh kontrolinga i poduzeća – kakva su vam iskustva?

- Najvažnije i za jedno i za drugo je imati viziju i strateške ciljeve, te razrađenu taktiku za njihovo ispunjenje. Morate znati kakvo poduzeće želite izgraditi i sukladno tome definira se i kakav kontroling ga mora podržavati. Kontroling je takav kakvi su menadžeri – ako znaju kuda idu, onda i njihov kontroler zna što treba pratiti i mjeriti. Ako menadžeri lutaju, započinju sve i svašta u nadi da nešto od započetog i uspjeti, onda kontroler ima problem. Pretvara se u "bean countera", mjeri sve i svašta, bez puno smisla i stvarne svrhe.

Dakle, ono što je prvi uvjet za uspjeh kompanije ujedno je i tajna izgradnje pametnog kontrolinga.

Recite nam nešto o najnovijim dostignućima u području upravljanja poduzećima?

- Apsolutne top teme su konkurentnost, inovativnost, i konkurentnost u inovativnosti. Prvi test globalnog tržišta dugoročno prolaze oni koji nude kvalitetu uz prihvatljivu cijenu, no za konačan uspjeh je potrebno je puno više – pogođena strategija,  ali i sposobnost za proizvodnju proizvoda ili usluga uz troškove koji osiguravaju ostvarivanje kvalitetnog poslovnog rezultata. 

Tajna leži u dobroj ravnoteži između produktivnosti, efikasnosti i efektivnosti. Sve su to stare teme, ali u današnje vrijeme kada su marže su sve manje, ponuditelja svakim danom sve više, a doba "debelih krava" je prošlost - postaju gotovo najvažnije.

Koliko ste prisutni u kompanija na BiH tržištu? Možete li istaći neku saradnju koja je rezultirala dobrim kontroling projektom?

- Naš je uspjeh na bosanskohercegovačkom tržištu došao gotovo neočekivano. Naprosto se dogodio, bez službenog marketinga ili prodaje. Tajna je u usmenoj predaji. Velika je sreća da menadžeri u vašim poduzećima zaista rado i u najboljoj vjeri prenose svoja iskustva svojim poslovnim partnerima, klijentima, pa čak i konkurentima. Naš moto je uvijek - neuspjeh nije opcija. U suprotnom vjerujemo da nove projekte ne bi ni imali. 

Naš prvi klijent u apsolutno najljepšoj uspomeni iz 2009. godine bilo je poduzeće Violeta iz Gruda. Možemo reći da su nam oni probili led jer je nakon toga došao FTM-u iz Novog Travnika, Planet i Weltplast iz Posušja, TEM Mandeks iz Širokog, Orbico iz Sarajeva, ZZO iz Mostara, te dva najveća i najsloženija projekta - FIS-u iz Viteza i AS Grupacija koja je započela implementaciju kontrolinga na poduzeću Klas iz Sarajeva, a sada taj know-how prenosimo na ostala poduzeća grupacije. Sve su to organizacije sa zavidnom razinom korporacijske kulture, dovoljno razvijene – organizacijski, procesno, upravljački, mentalno – za prihvaćanje novog kontrolerskog načina razmišljanja. Sve su to veliki  projekti sa ozbiljnim posljedicama na poslovanje i jako smo ponosni da smo imali prilike biti partneri u tom procesu.

Postoji li neko rješenje za sve one koji u firmama nemaju kontroling?

- Ne imanje funkcije kontrolinga ne znači da menadžment ne treba razmišljati kontrolerski. Svaki menadžer treba biti sam svoj kontroler. Potrebno je malo znanja i umijeća. Za to smo se mi u Kognosku pobrinuli i pripremili cijeli spektar edukacija za različite potrebe. Bez edukacije nema kontrolinga, ali na kraju krajeva – niti kvalitetnog upravljanja.

Šta pripremate za ovogodišnju Kontroling konferenciju? Koje će biti njezine ključne teme?

- Uvijek pratimo najnovije svjetske kontrolerske teme, pa je tako naziv ove konferencije "Od efikasnosti do konkurentnosti". Ovogodišnja 7 ICCC (International Controlling Conference in Croatia) međunarodna konferencija o kontrolingu održava se u petak, 15.11.2019. u Zagrebu.

Sudionici će imati prilike slušati dva međunarodna stručnjaka iz područja kontrolinga (Controller Akademie i WHU - Otto Beisheim School of Management ) koji donose najnovije trendove i svjetske top teme. Također gosti će nam biti 2 izvršna direktora iz Austrije i Njemačke (Heineken i Stiebel Eltron) koji govore o svojim izazovima upravljanja uz podršku kontrolinga. Velike zvijezde konferencije su prva voditeljica kontrolinga u hrvatskoj bolnici (Klinika Magdalena) i najomiljeniji hrvatski matematičar (Algebra).

Prezentacija o interno razvijenom modelu za praćenje efikasnosti malo koga će ostaviti ravnodušnim – nju će održati Gabrijela Rijić i Ivan Lovrić, suvlasnica i zamjenica direktora te programer i sistem inženjer poduzeća FTM d.o.o. iz Novog Travnika. Pozivamo sve zainteresirane za kontroling da nam se pridruže 15.11. u Zagrebu. Sigurno neće biti razočarani.

Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti