Vlasnik Ajdinovića nakon teške odluke o zatvaranju objekta uputio pismo javnosti

30.08.2019. 10:41 / Izvor: Akta.ba
Vlasnik Ajdinovića nakon teške odluke o zatvaranju objekta uputio pismo javnosti

Kantonalna inspekcija Zeničko-dobojskog kantona danas će zapečatiti Sportsko-rekreativni centar "Ajdinovići", a vlasnik je odlučio zatvoriti firmu.

Kantonalna inspekcija Zeničko-dobojskog kantona danas će zapečatiti Sportsko-rekreativni centar "Ajdinovići", a vlasnik je odlučio zatvoriti firmu.

Otvorenim pismom za javnosti obratio se i vlasnik Nihad Helać koji je pismo uputio i premijeru Vlade FBiH, Vlade ZDK, načelniku Olova, direktorici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK i Tužilaštvu ZDK.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Neodgovoran odnos nadležnih državnih organa

- U svojstvu vlasnika S.R.C.A. d.o.o. obraćam vam se informacijom da će zbog nezakonitog rada i neodgovornog odnosa nadležnih državnih organa Sportsko - rekreativni centar Ajdinovići prestati sa radom 1. septembra 2019. godine, te da će 50 uposlenika ostati bez zaposlenja.

U nadi da sa vama dijelim brigu i interes za dobrobit države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana, osjetio sam potrebu da vas na ovaj način informišem o odluci koju sam donio sa puno tuge i razočarenja. Obraćam vam se i zbog želje da budem posljednji građanin Bosne i Hercegovine koji je prinuđen na ovakav korak.

Oprostite mi što ću vam, prije nego što iznesem razloge koje su me natjerali na tešku odluku, ukratko predstaviti moje preduzeće.

Sportsko - rekreativni centar Ajdinovići je sagrađen nedaleko od magistralnog puta Sarajevo - Tuzla, u istoimenom mjestu, na području opštine Olovo. Nakon otvaranja 2014. godine i ukupnih investicija od preko 17 miliona konvertibilnih maraka centar je ubrzo postao je jedan od najpopularnijih multifunkcionalnih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini, namijenjen ljubiteljima prirode, sportistima, djeci, školama u prirodi, turistima... Zahvaljujući vrhunskim smještajnim kapacitetima, ugostiteljskim uslugama, sportskim terenima, otvorenim i zatvorenim bazenima, zoološkom vrtu sa preko 350 životinja ( 25 različitih vrsta ), mogućnostima preko 30 različitih rekreacionih, edukativnih i zdravstvenih, sadržaja, te najvišim standardima usluge, centar je do danas ugostio preko 300.000 gostiju iz više od 40 zemalja.

Centar je uspostavio odličnu saradnju sa preko 500 poslovnih partnera, škola i sportskih kolektiva, primajuću u goste preko 800 organizovanih grupa na višednevni boravak. Centar upošljava 51 radnika, koji su svojim profesionalnim angažmanom stvorili i regionalno prepoznatljivu visoku reputaciju.

Već od početka poslovanja centar svake godine posluje sa dobiti, ispunjavajući pri tom redovno i uredno sve zakonske obaveze, pridržavajući se najviših standarda u djelatnosti kojom se bavi. Na ime različitih poreza i doprinosa centar je do danas platio preko 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

Nažalost, idiličnu sliku poslovanja centra narušila su dva nemila događaja krajem augusta 2019. godine.

21. augusta 2019. godine u centru je boravilo preko 300 gostiju, među kojima i članovi pet sportskih klubova. U ranim jutarnjim satima 22. augusta 2019. godine na probavne smetnje se požalilo 11 djece, koji su nakon ljekarskih pregleda u zdravstvenim ustanovama u Olovu i Sarajevu upućeni kućama.

Drugi teški, nemili događaj za naš kolektiv dogodio se u ranim jutarnjim satima 26. augusta 2019. godine: zapaljen je i potpuno uništen jedan od smještajnih objekata u sklopu centra sa 36 soba i 12 apartmana. Srećom, niko od gostiju i uposlenika nije povrijeđen. Nadležni organi sprovode istragu radi ustanovljenja uzroka požara, kojim je centru nanijeta direktna šteta od preko 1,1 miliona maraka.

U tako teškim uslovima za naš kolektiv uslijedio je novi šok, ovaj put od nadležnih državnih organa, koji je i jedan od povoda za ovo obraćanje.

U skladu sa svojim nadležnostima, inspekcijski nadzor centra 22. augusta 2019. godine izvršio je tim inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko - dobojskog kantona. Malo je reći da smo ostali zaprepašteni nezakonitostima u inspekcijskom nadzoru i odnosom službenih lica prema uposlenicima i gostima centra, od kojih ovom prilikom ističemo samo nekoliko:

- službena lica su u prostorije u kojima se priprema hrana ušla i kretala se bez zaštitne odjeće i opreme, bez higijenskih navlaka, kojom prilikom su uzimali uzorke hrane i briseve sa radnih površina;

- kantonalna sanitarna inspektorica je obavijestila uposlenike nakon dva dana da je izgubila službenu dokumentaciju koju je odnijela;

- posebno ističemo da, unatoč preciznim odredbama člana 58. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije Bosne i Hercegovine, kantonalna sanitarna inspektorica nije centru uručila Zapisnik o inspekcijskom nadzoru od 22. 08. 2019. godine, kojim je naložila poduzimanje mjera u skladu sa zakonom.

Tek prilikom drugog inspekcijskog nadzora 28. avgusta 2019. godine kantonalna sanitarna inspektorica je obavijestila odgovornu osobu centra o mjerama koje je naložila nakon prvog inspekcijskog nadzora, uz obavještenje da će zbog nesprovođenja mjera o kojima nije obavijestila odgovornu osobu centra 30. augusta 2019. godine izvršiti "pečaćenje poslovnih prostorija i sredstava rada". Dakle, zbog nesprovođenja mjera o kojima nije ni na koji zakonski način ( ni zapisnikom, ni rješenjem) obavijestila centar, centru će biti onemogućen rad.

Dana 29. augusta 2019. godine advokat centra je zatražio prijem kod direktorice Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. No, u telefonskom razgovoru sa direktoricom odbijen je zahtjev za sastanak. Tom prilikom direktorica je upoznata sa sljedećim činjenicama:

- niti jedno dijete koje se žalilo na probavne smetnje koje su bile razlog izricanja mjera od strane kantonalne sanitarne inspektorice nije zadržano na dužem bolničkom liječenju, niti je imalo posljedica probavnih tegoba;

- prema informacijama kojima raspolaže centar sprovedene laboratorijske analize djece od strane nadležne službe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nisu pokazale niti jednu indiciju da se radi o posljedicama trovanja hranom ili pićem konzumiranom u centru, jednako kao i analize izuzete hrane od strane Instituta za zdravlje i sugurnost hrane Zenica;

- svi uposlenici su, u skladu sa nalogom inspektorice, izvršili ponovljeni uredni povremeni sanitarni pregled u ovlaštenoj zdravstvenoj instituciji;

- izvršena je, u skladu sa nalogom inspektorice, protuepidemijska dezinfekcija centralne kuhinje, grila i picerije.

U telefonskom razgovoru sa direktoricom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko - dobojskog kantona predočene su navedene činjenice, uz prijedlog da uprava još jednom razmotri odluku o praktičnoj zabrani rada centra, uz ukazivanje na ogromne štete koje će pretrpiti centar i uposlenici u slučaju zabrane rada. Naišli smo na odbijanje, uz preporuku da se obratimo nadležnom tužiocu Kantonalnog tužilaštva Zeničko - dobojskog kantona koji vodi istragu i koji može odlučiti o našem prijedlogu. To smo i učinili, ali uz odbijanje sastanka, nadležni tužilac je u telefonskom razgovoru obećao da će ubrzati dobijanje službenih rezultata laboratorijskih analiza.

Poštovana gospodo, unatoč tome što ne postoji niti jedna indicija da centar snosi bilo kakvu odgovornost za prolazne probavne teškoće 11 od ukupno više od 300 gostiju centra koji su 21. augusta 2019. godine konzumirali istu hranu i piće; unatoč tome što je centar u roku kraćem od 24 sata od primitka naloga izvršio sve mjere određene od strane kantonalne sanitarne inspektorice; unatoč činjenici da u centru nikada nije zabilježen sličan slučaj; unatoč upozorenju da bi zabrana rada centra nanijela ogromne materijalne i reputacione gubitke koji će dovesti u pitanje daljni rad centra - obaviješteni smo da će 30. augusta 2019. godine u 10 sati, odlukom kantonalne sanitarne inspektorice, centru biti zabranjen rad!

Poštovana gospodo, oprostite nam što smo se odlučili da vam se obratimo na ovaj način, smatrajući da se problem odnosa nadležnih državnih organa prema centru ne tiče samo 50 uposlenika centra koji će ostati bez posla, njihovih porodica i vjernih gostiju kojima se ne možemo dovoljno odužiti i izraziti zahvalnost za izraze podrške i nuđenje pomoći kojima smo obasuti ovih dana. Imajući u vidu i činjenicu da se nijedan državni organ nije zainteresirao, niti ponudio bilo kakvu pomoć nakon ogromne štete koju nam je nanio požar (u objektu koji nije bio osiguran, što naglašavamo radi eventualnih zluradih laži!) teška srca vas obavještavamo da je centar prinuđen obustaviti rad i otpustiti zaposlene radnike. Vlasnik centra će ispuniti sve zakonske obaveze prema radnicima centra u skladu sa Zakonom o radu Federacije Bosne i Hercegovine, kao i kreditne obaveze prema bankama koje su kreditirale izgradnju centra.

Nisam član nijedne političke stranke

Poštovana gospodo, ja, kao vlasnik centra, nisam član nijedne političke stranke. Vjerovao sam i vjerujem da poštenim, napornim i zakonitim radom sa svim uposlenicima centra najviše upravo tako doprinosim dobrobiti naše države i društva. Niti imam, niti sam smatrao potrebnim da imam političke ili bilo kakve druge zaštitnike koji bi spriječili opisani odnos državnih organa prema centru, uposlenicima i meni. Nažalost, pokazalo se da nisam u pravu. Pišem vam sa molbom da ne dozvolite da se bilo koji pošteni i vrijedni privrednik u Bosni i Hercegovini nađe u situaciji u kojoj se nalazimo centar, njegovi uposlenici i ja - navedeno je u saopćenju.

Podsjetimo, nakon boravka u SRC-u "Ajdinovići" 18 djece je završilo u bolnici zbog simptoma trovanja hranom.

Nekoliko dana poslije u ovom objektu je došlo do velikog požara.

Istraga u ovom slučaju je u toku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti