Rusi "nišane" namjensku industriju u RS

31.08.2019. 07:44 / Izvor: Nezavisne novine
Rusi 'nišane' namjensku industriju u RS

Preduzeća iz namjenske industrije u Republici Srpskoj s velikim nestrpljenjem, ali i optimizmom, iščekuju posjetu ruske državne korporacije "Rostex", najavljenu za sredinu oktobra.

Preduzeća iz namjenske industrije u Republici Srpskoj s velikim nestrpljenjem, ali i optimizmom, iščekuju posjetu ruske državne korporacije "Rostex", najavljenu za sredinu oktobra.

Kako poručuju, eventualna saradnja bi mogla značiti i dugoročni opstanak na tržištu, ali i dalji razvoj, koji je u ovom dijelu privrede prilično usporen.

"Rostex" je konglomerat osnovan 2007. godine, a čija su djelatnost proizvodnja i izvoz visokotehnoloških industrijskih proizvoda za civilne i vojne namjene. Sastoji se iz više od 700 vojnih organizacija koje su dio 11 holding kompanija koje rade u vojnoindustrijskom kompleksu i tri holding kompanije koje su dio civilne industrije. Pojedine kompanije, u ovom velikom konglomeratu, broje i po 18.000 zaposlenih.

Njihova posjeta dogovorena je na netom završenom Međunarodnom vazduhoplovnom samitu "MAKS - 2019" u Rusiji.

Bijeljinski "Orao", jedno od rijetkih preduzeća namjenske industrije koje je opstalo na prostoru RS, svoj budući opstanak vidi u perspektivnim projektima, a koji upravo imaju ruske kompanije.

"Primarni cilj kompanije je da obezbijedi opstanak na tržištu u narednih deset do 20 godina. Motori koje 'Orao' remontuje su motori koji će kroz nekoliko godina izaći sa tržišta, što znači da se moramo boriti da obezbijedimo posao kako bismo obezbijedili plate za radnike u dužem vremenskom periodu", kazala je Biljana Marković, direktorica preduzeća.

Šansu vidi u remontu motora RD 33 za avione MiG 29. Da li je to moguće, utvrdiće delegacija stručnjaka iz firme ODK, koja je takođe članica "Rostexa".

Kako Markovićeva priznaje, proces u vezi s uspostavljanjem saradnje nije jednostavan, a ni kratak.

"Za bilo koju oblast namjenske industrije, da biste koristili tehnologiju proizvođača, morate da imate dozvolu. Dobijanje dozvole je posao koji traje minimalno dvije godine", rekla je Markovićeva.

Dušan Vještica, direktor kompanije "Kosmos" iz Banjaluke, ocjenjuje kako se u biznisu uvijek dobro vezati za velike kompanije s velikim mogućnostima i koje su na visokom tehnološkom nivou.

"Vidjećemo nakon posjete ovih kompanija u kom segmentu ćemo staviti fokus na saradnju, odnosno gdje smo mi tehnološki najspremniji, a gdje oni imaju najveću potrebu. Ako dođe do poslovne saradnje, benefiti za 'Kosmos' bi se ogledali kroz zapošljavanje, obuku ljudi, usvajanje novih tehnologija", kazao je Vještica.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva koji je predvodio delegaciju iz RS na samitu u Rusiji, kazao je kako "Rostex" želi da ulaže u RS.

"S njima još od februara intenzivno sarađujemo, a produkt saradnje je potpisani memorandum. Korporacija u suštini ima potpisana samo dva međunarodna sporazuma, što govori o njihovoj odlučnosti da ulažu u RS", kazao je Petričević.

On je najavio da će sa drugim ministarstvima u narednih mjesec dana biti napravljen zajednički plan djelovanja da bi se spremno dočekala posjeta predstavnika "Rostexa".

"Ruska strana ima želju da posjeti Republiku Srpsku i ta posjeta bi podrazumijevala dolazak direktora raznih holdinga sa svojim stručnim timovima, koji bi proveli sedam dana u Srpskoj i to vrijeme iskoristili za skeniranje naših privrednih potencijala na osnovu čega bismo odredili pravce djelovanja u raznim projektima o kojima smo razgovarali tokom boravka u Rusiji", naveo je Petričević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti