Prvi nastup kompanija iz BiH na sajmu u Baltimoru

13.09.2019. 11:07 / Izvor: Akta.ba
Prvi nastup kompanija iz BiH na sajmu u Baltimoru

Nastup kompanija iz BiH organiziran je s ciljem uspostavljanja direktnih kontakata sa potencijalnim kupcima i upoznavanja sa poslovnim mogućnostima koje se pružaju za bh. kompanije na tržištu SAD-a.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska  komora  Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa USAID/Sweden FARMA II projektom organizirala je zajednički nastup bosanskohercegovačkih kompanija iz  sektora prerade ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvodnje organskih proizvoda na Međunarodnom sajmu “NATURAL  PRODUCTS EXPO EAST 2019 – BIOFACH AMERICA” koji se održava od 12. do 14. septembra 2019. godine u Baltimoru (SAD).

Na štandu Bosne i Hercegovine, ukupne površine 36 m2 i pod rednim brojem 809, svoje proizvode izlažu kompanije HALILOVIĆ Ilijaš, ANĐELIĆ Trebinje i ELMAR Trebinje, dok Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH kataloški predstavlja ostale kompanije iz ovog sektora.

Prvog dana sajma predstavnici VTK/STK BiH održali su radni sastanak sa predstavnicima Ambasade BiH u Washingtonu i Udruženja BiH dijaspore IMBiH na kojem je razgovarano o mogućnostima unapređenja saradnje Komore i Ambasade BiH sa bosanskohercegovačkom dijasporom, a posebno o podršci Udruženja IMBiH bh. kompanijama koje bi željele uspostaviti poslovnu saradnju sa američkim firmama.

Nastup kompanija iz Bosne i Hercegovine organiziran je s ciljem uspostavljanja direktnih kontakata sa potencijalnim kupcima i upoznavanja  sa poslovnim  mogućnostima koje se pružaju za bh. kompanije na tržištu SAD-a. Bosna i Hercegovina je prošle godine izvezla 39 miliona KM proizvoda iz sektora ljekovitog i aromatičnog bilja, gljiva, šumskog voća, začina i eteričnih ulja, na 44 tržišta širom svijeta. Na dvanaestom mjestu po vrijednosti izvoza iz ovog sektora je tržište SAD-a, sa vrijednosti izvoza od gotovo 1 milion KM. Cilj nastupa na ovom sajmu je da se ta vrijednost poveća.

Zahvaljujući bogatom biodiverzitetu i velikom broju certificiranih proizvođača (uključujući organske), Bosna i Hercegovina se ubraja u jednu od najkonkurentnijih zemalja svijeta u ovom sektoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti