U okviru projekta PRO-budućnost u Goraždu diskusija "Naši razgovori"

14.09.2019. 08:11 / Izvor: Fena
U okviru projekta PRO-budućnost u Goraždu diskusija 'Naši razgovori'

Cilj diskusije bilo je predstavljanje pokazatelja ekonomskog razvoja u lokalnoj zajednici i otvorenosti tržišta radne snage.

U okviru USAID-ovog projekta  PRO-Budućnost  koji implementira Catholic Relief Services (CRS), u Goraždu je danas održana  diskusija „Naši  razgovori“  o  temi  „Uloga  ekonomskog razvoja u izgradnji razumijevanja i povjerenja među građanima“.

Cilj diskusije bilo je predstavljanje pokazatelja ekonomskog razvoja u lokalnoj zajednici i otvorenosti tržišta  radne snage u odnosu na izgradnju  razumijevanja i povjerenja među građanima, u smislu općeg utjecaja na međusobne odnose ljudi, te na uspostavu pozitivnijih društvenih odnosa na lokalnom nivou.

Uvodničari  su bili  direktor kompanije „Prevent  Goražde“ Nermin Mujezinović i predsjednik Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Dževad Terović,  uz moderaciju predsjednika Foruma građana Tuzle Vehida Šehića.

"Zašto je ekonomija jako bitna, možda je najbolji primjer Goražde i zato smo odabrali ovaj grad zbog nekoliko kompanija koje su dale doprinos onome što je jako bitno, a to je ponovnoj izgradnji narušenog razumijevanja i povjerenja među ljudima. Zajednički rad u halama i drugim mjestima ljudi različitih nacionalnosti, s obzirom da je to danas dominantna karakteristika života u BiH", ocijenio je Šehić.  

Po njegovim riječima, sve to doprinosi razbijanju stereotipa i predrasuda.

"Ekonomija je bitna a Goražde je primjer i meni je drago što su u ovom gradu ekonomsku egzistenciju našli mnogi građani iz Foče, Novog Goražda, Čajniča i to otvara perspektivu kod novog obrazovnog programa kada je u pitanju prilagođavanje potrebama ekonomije a ne nekim drugim stvarima", kazao je Šehić.

Upozorio je također kako je s druge strane za Goražde jako bitno istaći da i pored ekonomskog razvoja lični dohodci nisu na zadovoljavajućem nivou.

Skupu su prisustvovali i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović kao i  načelnici općina Foča u FBiH i RS Zijad Kunovac i  Radisav Mašić koji su predstavili stanje u svojim lokalnim zajednicama kada su u pitanju ekonomski razvoj i izgradnja razumijevanja i povjerenja među građanima.

„Naši razgovori“ dio su projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „PRO- Budućnost“, koji implementira Chatolic Relief Services (CRS) u saradnji sa Forumom građana Tuzle, Centrom za razvoj mladih Kult, Nansen dijalog centrom Mostar, Caritasom BiH i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti