Podignuta optužnica za poreznu utaju od 31.000 KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podignuta optužnica za poreznu utaju od 31.000 KM

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv fizičke i pravne osobe koje se terete za utaju od oko 31.000 KM.

16.09.2019. 12:20 Izvor: / Akta.ba

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv fizičke i pravne osobe koje se terete za utaju od oko 31.000 KM.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Sime Đurića,  rođenog 1955. godine, državljanina BiH i pravnog lica „PIL COMERC“ d.o.o. Brčko, čiji je osnivač i lice ovlašteno za zastupanje Đurića.

Prema navodima optužnice, optuženi Simo Đurić, kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu „PIL COMERC“ d.o.o. Brčko, tokom 2017. i 2018. godine, u knjigovodstvenoj evidenciji i PDV prijavi nije evidentirao, prikazao i prijavio izlazni PDV te je time umanjio ostvarenu realizaciju stvarnih obaveza pravnog lica za iznos od 31.065,86 KM, za koji iznos je oštetio budžet Bosne i Hercegovine.

Pravno lice „PIL COMERC“ d.o.o. Brčko se tereti da je, kao pravno lice, raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvario optuženi Đurić.

Optuženi Đurić se tereti da je počinio produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare, a pravno lice „PIL COMERC d.o.o. Brčko krivično djelo porezne utaje ili prevare .  

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti