Usvojeno Pismo podrške u vezi izgradnje termo bloka 7 TE Tuzla

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojeno Pismo podrške u vezi izgradnje termo bloka 7 TE Tuzla

Vijeće ministara BiH je postiglo potpuni konsenzus i jednoglasnousvojilo tekst Pisma podrške.

20.09.2019. 08:41 Izvor: / Fena

Vijeće ministara BiH je postiglo potpuni konsenzus i jednoglasnousvojilo tekst Pisma podrške u vezi s termo-blokom 7 Termoelektrane u Tuzli - izjavio je novinarima predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na pres-konferenciji nakon sjednice. 

Po njegovim riječima, pismo će biti upućeno na odgovarajuće adrese. 

"Što se tiče Pisma podrške, mi smo time završili sve obaveze koje Vijeće ministara BiH ima u vezi sa izgradnjom termo-bloka 7 u Tuzli. Sve druge obaveze, generalno, u finansijskom, operativnom i svakom drugom smislu su na nivou Federacije BiH, institucija i preduzeća koje su nadležne i zadužene za realizaciju tog važnog projekta i najznačajnijeg energetskog projekta u BiH", istakao je Zvizdić.

 Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić izrazio je zadovoljstvo zbog takve odluke.

U izjavi za Fenu pojasnio je da se radi o dokumentu, kojim će se obavijestiti kineski partner, na osnovu kojeg će biti moguće aktivirati kreditna sredstva za taj značajni projekta.

Napomenuo je da je Elektroprivreda BiH prije tri dana potpisala ugovor za pripremne radove koji će biti i pokrenuti u narednih sedam do deset dana.

Najavio je da će pripremni radovi biti završeni za godinu dana, a ovim pismom podrške realizacija projekta je počela i više nema nazad.

"Ovaj projekat ima izuzetnu važnost za Federaciju BiH jer se radi o pokretaču razvoja privrede posebno Tuzlansko kantona, koji je i najmnogoljudniji u Federaciji", dodao je.

Kada su u pitanu rudnici, ministar Džindić, podvlači da će ovaj projekt također biti značajan i za tu granu privrede posebno imajući u vidu probleme u tom sektoru u posljednjih nekoliko dana.

"Morat će se raditi reorganizacija jer će rudnici morati biti spremni, naročito u Tuzlanskom kantonu, da proizvedu potrebnu količinu uglja u određenom vremenskom periodu", zaključio je Džindić. 

Vijeće ministara BiH postiglo je danas konsenzus i jednoglasno usvojilo tekst Pisma podrške u vezi s termo blokom 7 Termoelektrane u Tuzli, a to pismo bit će upućeno na odgovarajuće adrese.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti