Sutra otvaranje Međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019

25.09.2019. 12:51 / Izvor: Akta.ba
Sutra otvaranje Međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019

Treći dan SHF 2019, u subotu 28. septembra/rujna 2019. godine, započet će dodjelom nagrada SHF 2019 najuspješnijim sudionicima.

Tokom tri dana Sarajevo Halal Fair-a (SHF) 2019 za učesnike i posjetitelje SHF 2019 bit će organiziran bogat program sa nizom vrlo zanimljivih sadržaja tokom kojih će imati priliku upoznati se sa svjetskim trendovima halal-industrije, čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za halal i islamske finansije, a bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal-proizvoda i pružalaca halal-usluga iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Litvanije, Maroka; Omana, Tunisa.

Najzastupljeniji su izlagači iz industrije hrane i pića, zatim turizma, kao i finansijskih institucija, te predstavnika državnih agencija, privrednih komora i poslovnih udruženja.

Na SHF-u 2019 predstavit će se 108 izlagača iz 36 zemalja svijeta.

SHF 2019 bit će održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra/rujna ove godine, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Gospodarskoj/Privrednoj Komori FBiH. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Ove godine će SHF 2019 započeti u srijedu navečer, 25. septembra/rujna 2019. godine,večerom dobrodišlice za učesnike i goste sajma. Domaćini večere dobrodošlice su Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva i  Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI.

Svečana ceremonija otvaranja bit će održana prvog dana SHF 2019, a učesnicima će se obratiti  Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke, Tun dr. Mahathir Mohamad, premijer Malezije koji će se skupu obratiti putem video linka, Datuk Seri Saifuddin Nasutiion Ismail, ministar unutrašnje trgovine Malezije, Ayman Amin Sejiny, izvršni direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD) pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB),  Israfil Kuralay, zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula (ITO), Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.  

Prvog dana SHF 2019 učesnici će imati priliku prisustvovati panelu „Jugoistočna Azija – halal izgledi  i mogućnosti za region Jugoistočne Evrope“ u okviru koje će panelisti govoriti o mogućnostima nastupa i plasmana proizvođača halal-proizvoda i  pružatelja halal-usluga iz našeg regiona na najvećem svjetskom halal-tržištu. 

Okrugli stol bosanskohercegovačkih i malezijskih privrednika, također, će biti  održan prvog dana SHF 2019, a posebna pažnja bit će posvećena Halal Vision 2020- viziji u kojoj halal-industrija i njen rast i razvoj zauzimaju posebno mjesto.  Uvodno izlaganje na ovom okruglom stolu imat će  Saifuddin Nasutiion Ismail, ministar unutrašnje trgovine Malezije.

Prvog dana SHF 2019 posjetiteljima će biti predstavljena knjiga “Halal - standard po mjeri čovjeka”, autora dr. Aldina Dugonjića, rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu.

Drugog dana SHF 2019, u petak, 27. septembra/rujna  2019. godine, bit će održan veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima pod nazivom "Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija”.

Panel diskusija razvoj halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije okupit će bh, regionalne poslovne ljude iz Saudijske Arabije u okviru kojega će biti razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti halala. Privrednici iz Saudijske Arabije zainteresirani su za uspostavljanje saradnje u oblasti halal-turizma i halal-hrane, a posredstvom BBI VIP Business Cluba koji djeluje u okviru Bosna Bank International (BBI) tokom sajma bit će organizirani poslovni B2B sastanci s ciljem povezivanja bosanskohercegovačkih, regionalnih i arapskih privrednika.

Info dani Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH bit će posvećen temi “Ugovor o slobdnoj trgovini BiH-Turska: prilike, šanse i izazovi”.

Treći dan SHF 2019, u subotu 28. septembra/rujna 2019. godine, započet će dodjelom nagrada SHF 2019 najuspješnijim sudionicima.

Centralni događaj trećeg dana SHF 2019 je održavanje takmičenja u inovacijama “Transformers Roadshow” u organizaciji Islamske razvojne banke (IsDB) koje je ove godine prvi put organizirano u našem regionu. Takmičare će, pored ostalih, pozdraviti Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.  Pobjednici takmičenja “Transformers Roadshow” bit će proglašeni istoga dana, a tri najbolja projekta bit će nagrađeni sa po 3.000 dolara i svoje projekte će moći predstaviti na svjetskom takmičenju u Senegalu.

Tokom tri dana SHF 2019 posjetitelji će moći uživati u kulinarskim delicijama kineske, malajske , indonezijske i bosanskohercegovačke kuhinje pripremljene u skladu sa halal-standardima. Cijena ulaznica za posjetitelje je 2 KM, a cjelokupan prihod od prodatih ulaznica BBI će uplatiti SOS dječijim selima u BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti