Delegacija ZDK u posjeti rudnim nalazištima: Uskoro eksploatacija u Varešu

04.10.2019. 08:35 / Izvor: Akta.ba
Delegacija ZDK u posjeti rudnim nalazištima: Uskoro eksploatacija u Varešu

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Mirzom Ganićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem posjetila je jučer općinu Vareš.

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Mirzom Ganićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem posjetila je jučer općinu Vareš. Upriličen je sastanak sa općinskim načelnikom i predsjedavajućim Općinskog vijeća, a potom i posjeta području gdje se trenutno vrše rudarsko-geološka istraživanja.

"Vareš je zaista jedna pozitivna priča, pogotovo u turizmu koji nije primarna grana ali svake godine ostvaruje rast zahvaljujući kulturno historijskom naslijeđu, pogotovo starom gradu Bobovcu, kao i prirodnim ljepotama. S druge strane, Vareš je bogat rudama a danas imamo investitora koji vrši geološka istraživanja zbog kojih vlada 'zlatna groznica'. U tom duhu smo posjetili Vareš da sa načelnikom i njegovim saradnicima vidimo koje su to ključne stvari koje moramo rješavati u narednom periodu", kazao je premijer Ganić.

Vlada trenutno sagledava mogućnost osiguravanja sredstava za bržu izgradnju regionalnih puteva, kako bi Vareš, ali i druge općine u ZDK, otvorili turistima, a u isto vrijeme unaprijedili privredni ambijent.

"U Varešu smo ove godine uložili 120.000 KM u razvoj poslovne zone i to je potvrda da želimo da u svakoj lokalnoj zajednici gdje je to moguće gradimo poslovne zone, kao najbolja mjesta za obrt kapitala. Prošle godine smo odobrili 80.000 KM za unapređenje turističke infrastrukture na Bobovcu – otvaranje infobiroa, postavljanje turističke signalizacije i rekonstrukciju krova. Ulaganjem u infrastrukturu i skraćenjem birokratskih procedura otvaramo lokalne zajednice prema investitorima, a istovremeno olakšavamo građanima", kazao je Ganić.

Načelnik Zdravko Marošević je izrazio zadovoljstvo što je Vlada odabrala Vareš za prvu posjetu gotovo u punom sastavu, pozdravljajući opredjeljenje za ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica u ZDK.

"Vareš tu malo kaska ali polako sustižemo razvijenije općine. Prioriteti su infrastruktura, prije svega putna, a ostalo ide samo po sebi. Raduje me da imamo zainteresiranost investitora, kao i našeg iseljeništva da obnavlja, stvara i ulaže kapital u našu općinu", kazao je Marošević.

Delegacija je potom posjetila Informativni centar kompanije "Easter Mining", a potom i rudarsko područje u blizini Vareša na kojem vrši geološka istraživanja cinka, olova i barita, kao i plemenitih metala. Miloš Bošnjaković, član uprave i suvlasnik ove australske kompanije, upoznao je članove Vlade da su dosadašnja geološka istraživanja potvrdila isplativost eksploatacije, da su već dobili okolinsku i čekaju urbanističku dozvolu, nakon čega će podnijeti zahtjev za eksploataciju. Na istražnim i drugim radovima angažirano je oko 100 ljudi, među kojima značajan broj lokalnog stanovništva, a kompanija će uskoro premjestiti sjedište iz Sarajeva u Vareš.

Premijer Ganić je najavio uklanjanje birokratskih barijera i prilagođavanje određenih procesa u kantonalnim institucijama investitorima koji žele istraživati mineralna bogatstva, a najavio je i smanjenje koncesionih naknada za istraživanje, kako bi privukli nove ulagače.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti