Jasmin Heljić: Bosnia Agile Day je postao jedan od brendova bh. IT scene

04.10.2019. 10:10 / Izvor: Akta.ba
Jasmin Heljić: Bosnia Agile Day je postao jedan od brendova bh. IT scene

Bosnia Agile već tradicionalno svake godine priprema konferenciju Bosnia Agile Day, koja je postala jedan od brendova bh. IT scene.

Bosna Agile - Udruženje za podršku razvoju agilnih metoda upravljanja projektima i razvoja softvera u BiH posluje već pet godina.  

Agilni način razvoja softvera dugi je niz godina rastući trend u industriji, a Bosnia Agile već tradicionalno svake godine priprema konferenciju Bosnia Agile Day koja pomaže IT odjelima da se što bolje prilagode konstantnim promjena na tržištu.

O konfererenciji, razvoju agilnog poslovanja u BiH, postignutim rezultatima, razgovarali smo sa predstavnikom ovog udruženja Jasminom Heljićem.

BA Day 2019 konferencija već godinama u našu zemlju dovodi vrhunske svjetske stručnjake i posjetioceJeste li zadovoljni postignutim rezultatima?

- Možemo slobodno reći da smo zadovoljni aktivnostima koje kontinuirano provodimo posljednjih pet godina. Rezultati mogu uvijek biti bolji, ali ako se osvrnemo unazad i vidimo da je Bosnia Agile Day postao jedan od brendova bh. IT scene, prepoznatljiv ne samo u Bosni i Hercegovini i jugoslovenskom regionu, nego i šire, onda je jasno da posao koji smo radili nije bio uzaludan.

Koje su to popularne teme, trendovi i koncepti s kojima će učesnici biti upoznati kada je u pitanju oblast agilnog poslovanja? Šta je to novo što pripremate za ovogodišnji BA Day?

- Možemo s ponosom reći da je Bosnia Agile Day liderska Agile konferencija u regionu, koja je svoj put započela 2014. godine, a time je postala i najstarija konferencija ovog tipa na području bivše Jugoslavije. Ono što je bitno istaći za ovu konferenciju je rigorozan review proces prijavljenih predavanja koji provodi tim vrhunskih stručnjaka, što u konačnici ima odabir onih najkvalitetnijih. Interesovanje predavača za našu konferenciju je ogromno i svake godine imamo aplikante iz cijelog svijeta, od Južne Koreje do Amerike. Jezik konferencije je engleski, a keynote predavači su najpoznatija svjetska imena iz IT i Agile svijeta. Ove godine nastupamo pod parolom „You can't stop the change“ koja sugeriše da se moramo suočiti sa promjenama. Na sajtu konferencije (conference.agile.ba) je objavljena agenda na kojoj se mogu pronaći svi detalji o predavanjima.

Koliko je primjena agilnog razvoja napredovala u BiH? Jeste li primjetan pomak u posljednjih par godina?

- Pomak je primjetan u privatnom sektoru, jer naše IT kompanije dosta rade za strane klijente i brže usvajaju nove metodologije. S druge strane u javnom sektoru postoji veliki prostor za unapređenje rada na agilnim principima.

Kakav je interes firmi i institucija za agilnu implementaciju? Generalno, kakvo je stanje agilne kulture u BiH?

- Stanje agilne kulture se mnogo ne razlikuje od stanja u zemljama okruženja, ali je na nižem stupnju od zapadnog svijeta. U posljednje vrijeme primjetan je povećan interes firmi i institucija za primjenu agilnih metodologija, promjenu načina rada, promjenu organizacione kulture, jer je sazrela spoznaja da svijet ne čeka na Bosnu i Hercegovinu nego ide dalje. Ako se ne prilagodimo, jako puno gubimo. U zadnje vrijeme mnoge institucije i firme postaju svjesne ove činjenice.

Koliko kompanije prepoznaju potrebu za agilnom transformacijom i koliki im problem predstavlja ta transformacija sa standardnog na agilni razvoj? Šta uglavnom bude najveći problem?

- U posljednje vrijeme je vidljiv trend da domaće IT kompanije prepoznaju ovu potrebu i ulažu u adekvatnu edukaciju i savjetovanje što je prvi korak ka usvajanju promjene. Postoje dva različita pojma o kojima možemo govoriti. Agilna adopcija s jedne strane i agilna transformacija s druge. Agilna adopcija podrazumijeva usvajanje drugačijeg načina razvoja softvera, dok se transformacija odnosi na sveobuhvatnu promjenu organizacije uključujući i organizacionu kulturu. Najveći problem se uvijek krije u ljudskom faktoru, stoga je posao na transformaciji organizacije dugotrajan.

Možete li nam navesti neke pozitivne primjere kako je primjena agilnosti u IT firmama uticala na njihov razvoj i tranziciju?

- Pozitivnih primjera u Bosni i Hercegovini svakako ima. Ne bismo željeli da nekoga zaboravimo, ali kad već govorimo o agilnosti u BiH, dovoljno je pomenuti naprimjer Ziru, MoP, Authority Partners, Symphony itd. – mahom kompanije koje ulažu u ljude, edukaciju, radno okruženje što za posljedicu ima i kvalitet koji isporučuju klijentima.

Koje su to agilne metode i u kojim segmentima tržišta se najčešće primjenjuju? Koje kompanije pokazuju najbolju transforamciju?

- Agilni pristup nije rezervisan samo za IT kompanije iako je nastao iz tog okruženja. Danas se agilni i lean principi primjenjuju od proizvodnje u auto industriji do projektnog menadžmenta. Naravno IT kompanije su i dalje predvodnici u razvoju i primjeni novih metodologija. I dalje najpoznatija agilna metoda je Scrum.

Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti