Privrednici RS i FBiH sa Šarovićem: Bez podrške vlasti teško do dobrih rezultata

16.10.2019. 08:45 / Izvor: Fena
Privrednici RS i FBiH sa Šarovićem: Bez podrške vlasti teško do dobrih rezultata

Privreda u BiH teško će doći do dobrih rezultata ne bude li formirana vlast na državnom nivou i ne bude li parlament BiH radio ono za što su ga građani izabrali.

Razmatranje problema s kojim se suočava bh. privreda, zbog aktuelne političke situacije i nerada Parlamentarne skupštine BiH, i iznalaženje rješenja za poboljšanje trenutnog stanja bila je tema današnjeg sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i privrednika iz oba bh. entiteta.

Po riječima ministra Šarovića, na sastanaku s privrednicima "željeli su da čuju njihove probleme, prijedloge, šta očekuju od izvršnih vlasti u BiH".

On je iskoristio priliku da predstavi rad ministarstva u proteklom periodu u 2019. godini, "bez obzira na prilike koje nisu bile sjajne i za privredu, ali i Vijeće ministara BiH koje je djelovalo u ovakvoj situaciji s mandatom koji je istekao".

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa imalo je rezultate s kojim smo zadovoljni. Oni su uvijek mogli da budu i bolji da je atmosfera i neke druge prilike bile povoljnije. U ovoj godini, posebno u oblasti poljoprivrede, prehrambenom sektoru imali smo značajne uspjehe. Nastavili smo kontinuitet dostizanja evropskih standarda, posebno kada je u pitanju pileće meso, prerađevine od pilećeg mesa, jaja za preradu, što je po nama veliki uspjeh i značajan napredak u ostvarenju uslova za izvoz crvenog mesa na tržište Evropske unije", kazao je Šarović.

Vjeruje da su naredni mjeseci ključni za tu, posljednju prepreku kada je u pitanju dostizanje evropskih standarda.

Šarović također smatara da je ostvaren značajan napredak i u nekim drugim sektorima.

"Prije nešto više od godinu dana primjenjuje se pravilnik o oslobađanju od carina opreme za proizvodnju. Odnosi se na opremu koju uvoze privrednici, a ne proizvodi se u BiH. Oprema se uvozi bez carina, što je velika povlastica za privrednike, koji su do sada uvezli opremu u vrijednosti 81 miliona KM",  rekao je Šarović.  

Ukazao je na probleme s kojim se susreće bh. vinarstvo u koje je uključena i susjedna Hrvatska.

"Naši vinari imali su konstatne probleme s izvozom vina u Evropsku uniju. Konačno postigli smo dogovor s Hrvatskom u onom dijelu koji se odnosi na označavanje geografskog porijekla i kvaliteta našeg vina. EU nam je dala rok od pet godina da uskladimo svoje zakonodavstvo, a u tom periodu možemo bez bilo kakvih prepreka da izvozimo naše vino na tržište Hrvatske, ali i drugih zemalja", kazao je Šarović.  

Po njegovim riječima, u ovom trenutku najaktuelniji je proces ili inicijativa za formiranje tzv. "malog Šengena".

"Mi smo o njemu ranije govorili kao o Cefti plus. O ovoj ideji razgovarali smo s privrednicima. Upoznao sam ih o onom što bi ova inicijativa u konačnici mogla da donese. To je inicijativa o kojoj se razgovaralo u posljednje dvije godine, a u suštini znači unapređenje slobodne trgovinine u cijelom regionu. Pored slobodne trgovine ta inicijativa znači i rasterećenje graničnih prijelaza ili prolazak bez zaustavljanja. Ova inicijativa u suštini znači i slobodno kretanje ne samo roba, nego i kretanje radne snage i priznavanje profesionanih kvalifikacija i univerzitetskih diploma",  kazao je Šarović.

 Dodao je da će sa svoje strane "rado saslušati inicijative, prijedloge i sugestije privrednika, s kojima će biti partneri i raditi na zajedničkim projektima dok ovaj saziv Vijeća ministara bude trajao". 

Uime regionalog poslovnog kluba Biznis plus Svetlana Cenić kazala je da ovakvi sastanci trebaju biti organizirani i na mjesečnom nivou, ne samo s ministrom Šarovićem, već i s ostalim vladama u BiH. 

"Mislim da je bilo suviše politike u zadnje vrijeme. Niko ne priča o ekonomiji, pominju se reforme ali niko nije saslušao privrednike šta misla o reformama, rijetko se kad čuje što oni zaista misle o tome. Apelujemo na parlament da počne da radi svoj posao, s obzirom na to da toliko zakona, sporazuma čeka da se usvoje, da se privrednicima olakša rad", kazala je Cenić.

Sastanku je također prisustvovala i Delegacija Udruženja privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj koju su činili predsjednik Senad Brka, zamjenik predsjednika, Semir Kantić, kao i članovi Upravnog odbora, dr.sc. Venan Hadžiselimović, Saća Prnjavorac, Edin Jabandžić, Rusmir Hrvić, te Jasmin Subašić.

Na sastanku je istaknuto da bi inicijativa "mali Šengen", pored slobodne trgovine, trebalo da omogući i rasterećenje graničnih prelaza, slobodno kretanje radne snage, kao i priznavanje univerzitetskih diploma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti