Sarajevo Data Science Day okupio profesionalce, akademike i studente

17.10.2019. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo Data Science Day okupio profesionalce, akademike  i studente

Konferenciju je otvorio Milad Čerkić, CEO kompanije Atlantbh koji je poručio posjetiocima da se pridruže avanturi zvanoj "Data Science".

U organizaciji kompanije Atlantbh, danas se u Sarajevu održava Sarajevo Data Science Day, jednodnevna konferencija, koja je okupila više od 200 profesionalaca, akademika, studenata i entuzijasta koji rade u Data Science, Big Data, Data Mining, Machine Learning ili Artificial Intelligence područjima.

Svi oni su imali priliku kroz interesantna izlaganja i panel diskusiju se približiti trendovima i inovacijama iz oblasti big data analitike, mašinskog učenja, eksplorativne analize, te primijenjenog Data Science-a.

Konferenciju je otvorio Milad Čerkić, CEO kompanije Atlantbh koji je poručio posjetiocima da se pridruže avanturi zvanoj “Data Science”.

Kazao je kako je cilj današnje konferencije ispunjen jer su na jednom mjestu okupili sve profesionalce, sve domaće i strane stručnjake, profesore i studente koji se bave naukom o podacima koja je trend u svijetu što se tiče IT sektora.

Dodao je da je Data Science multidisciplinarna oblast, te su njom pokrili više tema u okviru konferencije, kako sa akademske, tako i sa strane vještačke inteligencije.

Također, podcrtao je kako su na ovaj način željeli pokazati čime se IT sektor u BiH bavi u  Data Science  i koliko je to primjenljivo u BiH i koliko je to relevantno u svijetu.

„Podaci se generišu velikom brzinom, a analiza ovih podataka, te pretvaranje informacija u vrijedan resurs pri kreiranju poslovnih strategija i inovativnih proizvoda je ono što čini ovu oblast zanimljivom mnogim vodećim kompanijama i IT stručnjacima. Saradnjom sa nekim od najvećih svjetskih kompanija, mi smo još davno započeli svoj put u Data Science oblast. Investirajući vrijeme, koristeći moderne statističke tehnike i algoritme vještačke inteligencije, te radeći na kompleksnim i izazovnim projektima, stekli smo neprocjenjivo iskustvo u ovoj oblasti”, pojasnio je Čerkić, te dodao kako je Atlantbh, kao organizator konferencije, na vrijeme prepozno svjetski trend i popularnost ove oblasti, pa u saradnji sa nekim od najvećih svjetskih kompanija, već godinama koristi statističke alate i algoritme vještačke inteligencije za rad na interesantnim i kompleksnim projektima.

Publika je mogla da uživa u prezentacijama Mirsada Hadžikadića, profesora i direktora Instituta za kompleksne sisteme na Univerzitetu North Carolina, te u nastavku konferencije i Emine Tahirović, profesora na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo, Milorada Vujkovića, Data Scientista u kompaniji Bravo Systems  i Belme Ibrahimović, koja radi kao Senior Data Scientist u kompaniji Atlantbh.

Osim inovativnih rješenja i trendova, učesnici će imali priliku prisustvovati panelu na temu “Budućnost AI-a = Kraj svijeta kakvog ga poznajemo?”, na kojoj  govore Samra Tanović, Aleksandar Mastilović i prof. Emin Tahirović uz moderatoricu Belmu Ibrahimović.

Izvršna direktorica Bit Alijance, Tatjana Vučić kazala je kako danas podržava jednu od svojih članica najmoćnijih i najveće kompanije IT industrije u BiH.

„Današnja konferencija predstavlja put daljeg razvoja BiH s obzirom da je Data Science veoma malo prisutna u našoj industriji u kojoj prednači Atlantbh. Smatram da ovaj događaj trebao da preraste u tradicionalni kako bi nam svake godine donio uvid u ovu oblast tehnologije“, kazala je Tatjana, te naglasila kako je Atlantbh svjetski igrač koji donosi svijet u BiH.

Mirsad Hadžikadić, profesor rekao je kako mu je drago da se u BiH razgovara o ovakvim temama koje dominiraju svijetom.

Digitalne tehnologije, informacione tehnologije na neki način mjenjaju svijet, a razgovarati danas o njima, kao i o vještačkoj inteligenciji je još jedan od pokazatelja da mi nismo daleko od svijeta da možemo biti tu, samo nam treba  sređenijeg sistema, jer mi možemo u nekim područjima ne samo dostići, nego i prestići svijet“, kazao je Hadžikadić.

Prisutni su se složili da je održavanje evenata poput ovog ključno za umrežavanje unutar industrije, te rast i razvoj IT sektora u BiH, a iz Atlantbh poručuju da im je izuzetno drago što su ovaj događaj svojim prisustvom podržale članice Bit Alijance koje zajedno s njima u sferama svog poslovanja rade na unapređenju poslovnog okruženja softverske industrije u BiH.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti