Gdje je BiH na digitalnoj mapi svijeta: Partnerstva kao put ka pametnim gradovima

08.08.2023. 12:38 / Izvor: Akta.ba
digitalizacija

Grad Zvornik je rješenja svojstvena pametnim gradovima uvrstio u svoju Strategiju integrisanog razvoja za period 2018-2027. godina.

Bosna i Hercegovina je na početnom nivou razvoja pametnih gradova pa ipak sve je više lokalnih zajednica koje su svjesne da se bez digitalne transformacije ne može planirati budućnost. Nastojeći da zadovolje rastuće potrebe stanovnika, a svjesne da provedba "smart city" rješenja obično zahtijeva velika finansijska ulaganja, lokalne zajednice tragaju za partnerima koji će im pomoći da uhvate korak sa globalnim tokovima i unaprijede pružanje javnih usluga.

Grad Zvornik je rješenja svojstvena pametnim gradovima uvrstio u svoju Strategiju integrisanog razvoja za period 2018-2027. godina. Ovih dana obilježili su godišnjicu uspješnog korištenja aplikacije Građanska patrola koja građane uključuje u rješavanje komunalnim problema.

Priča iz Zvornika

Danica Pelemiš-Subotić iz Gradske uprave grada Zvornika kaže da pametna rješenja olakšavaju pružanje usluga građanima i pojednostavljuju procese te je razmišljanje o njihovoj primjeni neminovno. Grad Zvornik se prije dvije godine uključio u projekat "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova i opština u BiH", što je ubrzalo njegov pristup digitalnoj transformaciji.

"Prošli smo niz obuka, upoznali se s praksama u zemlji i okruženju, uz podršku eksperata uradili Procjenu spremnosti za digitalnu transformaciju, iz čega je proizašla Mapa puta digitalne transformacije grada Zvornika", objašnjava Pelemiš-Subotić.

Ovaj dokument je srednjoročni plan usmjeren na jačanje digitalnih kapaciteta i spremnosti Gradske uprave Zvornik, vezanih komunalnih preduzeća i drugih javnih subjekata da odgovore na povećana očekivanja stanovnika za boljim kvalitetom usluga i poboljšanjem uslova života.

U Zvorniku su svjesni da je digitalna transformacija dugotrajan i veoma složen proces. Mnoge jedinice lokalne samouprave nisu u prilici da izdvoje više sredstava za ove svrhe niti da bitno utiču na izmjene zakonodavnog okvira koje bi se trebale desiti kako bi se uspostavili elektronski servisi u punom smislu riječi. Zbog toga im strateška partnerstva sa organizacijama koje kreiraju i finansiraju ovakve projekte donose višestruku korist.

Projekt "Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" zajednički su pripremili i pokrenuli Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kompanije Lanaco i DVC Solutions i Bit Alijansa, krovno udruženje IT sektora u BiH. Projekat podržava progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta za procese modernizacije usluga koristeći u svijetu prihvaćeni "smart city" koncept i rješenja.

"Još od usvajanja prvog strateškog dokumenta IT industrije - IT manifesta, 2019. godine, jedan od strateških ciljeva Bit Alijanse predstavlja i digitalizacija društva. IT zajednica je uvijek bila predvodnik digitalizacije, te ima kapacitet svojim primjerom pokazati procese koje javna uprava mora proći na putu digitalne transformacije, te smo upravo zato i postali dio projekta 'Pametni gradovi ka digitalizaciji gradova u BiH'. Bit Alijansa vjeruje da digitalizacija društva ima širok spektar benefita, uključujući poboljšanje javnih usluga, efikasnije upravljanje resursima, olakšavanje poslovnih procesa i otvaranje novih mogućnosti za građane i kompanije. Kroz podršku projektima poput ovog, Bit Alijansa teži stvaranju naprednog i inovativnog društva koje iskorištava potencijal digitalnih tehnologija za dobrobit svih građana", poručuje Kristina Erak, operativna menadžerica Bit Alijanse i koordinatorica ovog projekta.

Pametna rješenja u Zvorniku, Palama, Zenici, Prijedoru i Tešnju

U okviru ovog projekta dvije IT kompanije poklonile su svoja rješenja lokalnim zajednicama. Softversko rješenje Građanska patrola Zvorniku i Palama donirao je DVC, a prvi čovjek ove kompanije Bojan Vuković ističe: "Naša vizija je da uključimo svakog pojedinca/građanina koji će da pruži svoj doprinos u očuvanju životne sredine i svog okruženja, kako bi djelovanje lokalnih zajednica efikasno usmjerili na stvarne probleme".

Drugo pametno rješenje, nazvano GoParking, provodi se u Prijedoru, Zenici i Tešnju. Osmislili su ga u kompaniji LANACO. Cilj mu je da uvođenjem pametnog parkinga na postojeće parkinge omogući ne samo digitalni način naplate parking karata, već i pomogne pronaći slobodno parking mjesto u gradu te vas uz pomoć GPS navigacije odvede do njega.

Pametni grad je po definiciji grad koji nadgleda i integriše uslove svih svojih najvažnijih infrastruktura, uključujući puteve, mostove, željeznice, aerodrome, luke, vode, struju, čak i ključne zgrade. Ovakvi gradovi ne samo da mogu optimizovati svoje resurse, već planiraju preventivne aktivnosti održavanja i nadgledaju sigurnosne aspekte dok povećavaju usluge građanima.

Iz lokalnih zajednica naglašavaju i da im je u procesu digitalizacije veoma važna institucionalna podrška, dok podaci govore da mjere koje provode vlade na različitim nivoima vlasti u BiH ne postižu značajnije rezultate za postizanje digitalne transformacije. U našoj zemlji uglavnom se implementiraju pilot projekti, zahvaljujući podršci međunarodnih institucija i organizacija aktivnih u ovoj oblasti. Provođenjem ovakvih projekata lokalne samouprave će se pripremiti da samostalno vode dalje procese i budu vodilje društva na putu ka pametnim rješenjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti