U toku izrada Plana upravljanja Zaštićenog pejzaža "Bentbaša"

18.10.2019. 09:09 / Izvor: Akta.ba
U toku izrada Plana upravljanja Zaštićenog pejzaža 'Bentbaša'

Općina Stari Grad je identificirana kao jedna od ključnih interesnih strana za dobivanje podataka potrebnih za provedbu ovog projekta.

U općini Stari Grad, u organizaciji Službe za urbanizam, održan je radni sastanak povodom izrade Plana upravljanja Zaštićenog pejzaža (ZP) "Bentbaša". Sastanku su prisustvovali predstavnici općinskih službi koje su uključene u projekte koji se realizuju na ovom prostoru, kao i kompanije Enova d.o.o. zadužene za izradu Plana.

Prema riječima predstavnika ove firme, Općina Stari Grad je identificirana kao jedna od ključnih interesnih strana za dobivanje podataka potrebnih za provedbu ovog projekta.

Kako je pojasnila Amela Kulaglić-Herco, pomoćnica načelnika za urbanizam, 2005. godine usvojen je Regulacioni plan sportsko-rekreativnog područja Bentbaša, a 2017. godine usvojen je Zakon o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša. Usvajanjem ovog zakona cijeli prostor je podijeljen na dvije zone: nukleus zonu koja se mora 100% očuvati i tzv pufer zonu koja dozvoljava više zahvata u prostoru. Pojasnila je da nukleus zona uključuje Šejhovu koriju sa mezaristanima i izvorištem, Isa begovu zaviju, Koziju ćupriju i drugo i ove lokacije moraju ostati zaštićene.

"U općini Stari Grad smo svjesni kapaciteta Bentbaše i da imamo jedan nebrušeni dijamant gdje se može još mnogo toga uraditi, ali istovremeno smo svjesni poteškoća sa kojima se svakodnevno susrećemo kada je u pitanju ova lokacija poput preklapanja nadležnosti, nemogućnosti gradnje, dobijanja dozvola i slično", pojasnila je Kulaglić-Herco. Dodala je da će Plan upravljanja koji se radi morati obuhvatiti sve interesne strane: Općinu Stari Grad, Ministarstvo prostornog uređenja, Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenka, federalni nivo...

Iz kompanije Enova su potvrdili sa trenutno rade samo ocjenu stanja u prostoru u koju uključuju sve interesne strane, a tek kasnije će moći reći koje će se aktivnosti raditi na ovom prostoru, te koji su to zahvati i planovi za zone. Jedna od ideja koju su iznijeli je uspostavljanje kružne komunikacije s obzirom da je trenutno komunikacije Bentbašom jednosmjerna i sportisti i šetači koji je koriste uglavnom se vraćaju istim putem nazad.

Predstavnici Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove, zatim Službe za privredu, Službe lokalni razvoj i poslove mjesnih zajendica, Službe za inspekcijske poslove, te Službe za obrazovanje, kulturu, sport i Službe odnose s javnošću i IS istakli su da će ove službe pružiti sve potrebne informacije u okviru svojih nadležnosti. Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove već je izradila preglednu kartu za cijelo područje, a sa koje se mogu očitati podaci o posjedniku, vlasničkom stanju i drugo.

Radi se o velikoj bazi podataka urađenoj veoma pregledno i precizno, sa pregledom velikog broja parcela na lokalitetu Bentbaša. Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica istakla je projekte koje su u prethodnom periodu realizovali na ovoj lokaciji, poput uvođenja video nadzora i LED rasvjete duž šetnice, te su najavili i nastavak uvođenja LED rasvjete od Darive do Kozije ćuprije. Iz Službe zao dnose s javnošću i IS nadovezali su se projektom Aleja ambasadora koji se realizuje od 2002. godine i kroz koji je stabla lipe u ovoj šetnici dosad zasadilo 198 akreditovanih ambasadora. Služba za obrazovanje, kulturu i sport navela je projekat fudbalske lige osnovaca koji se odvija u tzv 'balonu' na Bentbaši – Centar za mali fudbal Bentbaša. Sve ovo su projekti koji imaju svoj kontinuitet i koji se moraju zadržati na navedenoj lokaciji.

Zaključeno je kako je neophodno održati još nekoliko radionica kojima će prisustvovati i predstavnici općine Stari Grad kako bi se našlo rješenje koje odgovara svim interesnim stranama, te ostvario kompromis između zaštite i iskorištenosti prostora.

Zakon o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša

Prema Zakonu o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša, ovaj prostor predstavlja zaštićeno područje koje je namijenjeno uglavnom za konzervaciju pejzaža i rekreaciju s ciljevima:

osiguranja kulturnih i tradicionalnih atributa, očuvanja staništa, ekosistema i vrsta, omogućavanja javnosti da uživa putem pasivne rekreacije, podsticanja naučnih i obrazovnih aktivnosti, dobrobiti lokalne zajednice kroz osiguranje autentičnih proizvoda i usluga – održivi oblici turizma itd. Ukupni obuhvat Zaštićenog pejzaža „Bentbaša“ iznosi 160,9 hektara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti