Sarajevski festival turizma predstavlja nove destinacije i sadržaje

21.10.2019. 14:09 / Izvor: Akta.ba
Sarajevski festival turizma predstavlja nove destinacije i sadržaje

Prvi sajam koji je održan u maju 1970. godine u Centru Skenderija je upravo Sajam turizma.

I ove godine,  od 23. - 25.oktobra,  KJP Centar „Skenderija“ daje svoj doprinos razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine organizacijom velikog turističkog događaja SARAJEVSKOG FESTIVALA TURIZMA - 41. Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze.

Na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj povodom ovogodišnjeg sajma direktor Centra Skenderija Amer Kapo je podsjetio kako Sajam turizma slavi svoj 41. rođendan te se zahvalio svim partnerima koji učestvuju, napomenuvši da ove godine ima više od 70 izlagača i da je dvorana već odavno popunjena.

"Prvi sajam koji je održan u maju 1970. godine u Centru Skenderija je upravo Sajam turizma. Dakle, ove godine slavimo 41. godinu što dokazuje da je ovo jedan od najdugotrajnijih Sajmova u BiH."

Azra Džigal iz Turističke zajednice KS sa zadovoljstvom je istakla kako je Sarajevski festival turizma postao tradicionalno mjesto susreta turističkih subjekata Bosne i Hercegovine i regiona.

„Kanton Sarajevo bilježi najveći broj turističkih posjeta u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u narednom periodu želi postati mjesto gdje će se razmjenjivati iskustva, stvarati i sprovoditi nove ideje, dolaziti do umrežavanja, kako lokalnih tako i stranih partnera, struke, privatnog i javnog sektora“.

Džigal je poručila kako Festival turizma i ove godine nudi zanimljiva predavanja uz učešće eksperata iz zemlje. „Fokus će biti na outdoor i avanturističkom turizmu, što je za nas kao Turističku zajednicu od velikog značaja, budući da razvoj turizma u narednom periodu želi proširiti iz gradske jezgre ka našim planinama i prirodi koja okružuje grad, te na ovaj način želimo obogatiti turistički sadržaj našega Kantona i ponuditi raznim profilima turista nezaboravna iskustva".

Sarajevski festival turizma se i ove godine održava uz pokroviteljstvo Gradske uprave Grada Sarajeva, podsjetila je rukovoditeljica Gradske vijećnice Meliha Redžić.

„Grad Sarajevo i aktuelna gradska administracija je jasnog opredjeljenja da podržava sve aktivnosti i događaje koji se tiču promocije Sarajeva i bh turizma, ali i organizuje različite događaje s istim ciljem. Početkom ove godine organizirali smo 1. Međunarodni sastanak tour operatera iz cijelog svijeta, sa čime ćemo nastaviti i u 2020. godini, te ovom prilikom pozivam sve današnje sudionike da se uključe u organizaciju i partnerstvo i ovog važnog turističkog događaja.“

Tokom sajamskih dana, Grad Sarajevo će na sajamskom štandu promovisati sadržaje Trebevićke žičare, Gradske vijećnice, Olimpijskog bazena Otoka te niz drugih projekata na kojima radi Grad Sarajevo. Osnovni cilj učešća Grada Sarajevo na 41. Međunarodnom sajmu turizma, ugostiteljstva i turističke berze, je promocija Bosne i Hercegovine i Sarajeva kao najpoželjnijie turističke destinacije, te podrška ovoj najbrže rastućoj grani privrede.

Već treću godinu Udruženje kuhara u BiH nastupa s različitim aktivnostima na Sarajevskom festivalu turizma. Aktivnosti Udruženja u toku tri dana ovogodišnjeg festival najviše se baziraju na tradicionalnoj kuhinji Bosne i Hercegovine, rekao je predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

“Na otvaranju Festivala biće pripremljena tarhana oko 1500 porcija koja će biti podijeljena svim posjetiocima. Prvog dana Festivala će biti pripremljena tradicionalna jela u saradnji s udruženjima žena iz Vareša i Hadžića. Istog dana Udruženje kuhara u BiH će zajedno sa učenicima Mješovite srednje škole Džemal Bijedić iz Goražda kuhati i prezentirati jela.“

Prema riječima Hodžića ove godine tokom Festivala planirano je i takmičenje u poslastičarstvu - Kotany poslastičarski kup. Te predavanja i radionice sa stručnjacima iz naše i drugih zemalja.

“S terminologijom starinskog bosanskog kulinarstva imat će priliku upoznati se svi posjetioci koji dođu na predavanje profesora Enesa Kujundžića prvog dana festival. Nadalje, održat će se radionica poslastičarstva i izrada skulptura od šećera - Master class – Josip Bošnjak. Sandra Jadek, poslastičarka, članica nacionalnog hrvatskog kuharskog tima, koja je na svjetskom kupu u Luksemburgu osvojila srebro, upoznat će sve posjetioce i takmičare s takmičenjem i svjetskim trendovima u sferi poslastičarstva“.

Sarajevski Festival Turizma predstavlja važnu kariku u promociji turističke ponude cijele Bosne i Hercegovine, smatra Sead Krupalija, direktor Agencija "BH Passport". Osim ove funkcije, Festival okuplja i ugledne naučne radnike iz oblasti turizma koji putem različitih predavanja, panela educiraju i upoznaju turističke radnike s novim trendovima i tehnologijama iz ove oblasti, te predstavlja idealan spoj nauke i prakse, rekao je Krupalija.

„Festival je prilika nama, turističkim radnicima da domaćem i stranom tržištu predstavimo buduće programe, nove destinacije i sadržaje, nove smještajne kapacitete i sve nove turističke proizvode koji se pojavljuju na tržištima.Odsjek za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu organizira u sklopu Sarajevskog festivala turizma naučno-stručnu konferenciju 'Outdoor turizam u Bosni i Hercegovini – stanje i perspektive'. Cilj konferencije je prezentiranje naučno-istraživačkih i stručnih projekata i radova iz oblasti turizma, te prezentacija studijskog smjera Turizam i zaštita životne sredine", rekla je Amra Banda Prirodno-matematičkog fakulteta.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su: Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Na sajmu će se predstaviti oko 70 izlagača - turističkih zajednica, hotela, turističkih agencija, parkova prirode, prijevoznika, restorana, proizvođača i trgovaca ugostiteljskom opremom, privrednih udruženja, stručnih časopis i dr. iz 5 zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Turska).

Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati, a ulaz na sajam je slobodan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti