Konferencija "Sfera 2019" osmi put okupila struku i nauku

30.10.2019. 12:13 / Izvor: Akta.ba
Konferencija 'Sfera 2019' osmi put okupila struku i nauku
OTVORI GALERIJU

Osma Međunarodna znanstveno stručna konferencija ''Sfera 2019: Fasadni sistemi i ventilirajuće obloge'' počela je danas u Sarajevu.

Osma Međunarodna znanstveno stručna konferencija ''Sfera 2019: Fasadni sistemi i ventilirajuće obloge'' počela je danas u Sarajevu. 

Nedžad Memić ispred firme Sfera d.o.o. zahvalio se prisutnima na dobrom odzivu ovogodišnjoj konferenciji, poželio svima sretan rad, te najavio u martu održavanje nove konferencija Sfera 2020 na temu Otvori.

prof.dr. Amira Salihbegović sa Arhitektonski fakultet nije krila svoje zadovoljstvo uspostavljanjem saradnje sa kompanijom Sfera. Istaknula je kako se nada da će danas svi imati priliku se upoznati sa aktuelnostima iz oblasti fasadnih sistema, čemu će da doprinese i spoj mladosti i iskustva koji je moto današnje konferencije.

Ispred Privredne komore FBIH govorio je potpredsjednik Mirsad Jašarspahić, koji je kazao kako je današnja konferencija spoj iskustva i teorijskog istraživanja fakulteta i firmi oko gradnje fasadnih elemenata.

Smatra kako je sve navedeno u vezi sa energetskom efikasnosti čije je povećanje u BiH jedan od zadataka koje smo prihvatili kao država kroz razne međunarodne protokole sa EU.

"Bez obzira na obaveze koje smo prihvatili od strane EU vrlo je bitno raditi na uštedi energije. Svakako ušteda energije nije moguća bez upotrebe modernih tehnologija kao što su statički i dinamički fasadni sistemi", kazao je Jašarspahić, te dodao kako današnja konferencija treba biti osnova za dalje razgovore sa donosiocima odluka kako bi se u budućnosti mogle graditi zgrade koje bi bile energetski efikasne.

On je iskoristio priliku da na konferenciji najavi osnivanje Inženjerske komore koja će biti pri Privrednoj komori FBiH.

Buduća Komora bi trebala olakšati inženjerima da lakše utiču na donosioce odluka na izmijeni zakonodavstva.

Alma Rešo iz Službe za urbanizam, investicije i stambeno-komunalne poslove Grada Sarajeva rekla je kako vjeruje da će današnju konferenciju učesnici iskoristiti za sticanje novih znanja i da će ista moći ubrzo primijeniti u praksi.

Vjeruje da će danas biti i onih koji će ostvariti saradnje kako na regionalnom, tako i međunarodnom tržištu.

Zlata Ramčević, voditelj marketinga kompanije Baumit kazala je kako se 30 godina Baumit bori i radi na temu energetske efikasnosti, a samim tim i lider je u proizvodnji fasadnih sistema u cijeloj Evropi.

"Poseban segment sa kojim zadnjih godina nastupamo je segment zdravog stanovanja koji je najvažniji za zdravlje čovjeka jer 90 posto vremena provodimo u zatvorenom prostoru", kazala je Ramčević, pojašnjavajući kako su naučno dokazali da zidovi utiču na zdravlje čovjeka, tako da materijali koji dolaze iz Baumita daju potpuno novi segment stanovanju.

Elvira Drežnjak, glasnogovornica firme Sfera nije krila svoje zadovoljstvo današnjom konferencijom jer su uspjeli okupiti brojne evropske firme na jednom mjestu kako bi predstavili novitete i ostvarili saradnju.

Nada se da je cilj konferencije ispunjen, samim tim jer su na njoj uspjeli okupiti struku i nauku.

Najbolji stručnjaci iz regije u nastavku konferencije će govoriti o novitetima, regulativama i standardima u oblasti materijala za fasadne sisteme. 

Teme o kojima će govoriti će biti vrlo raznolike od toga koji su savremeni pricipi gradnje u EU do toga zašto su fasade danas takve.

Inače, konferenciju je podržalo više od dvadeset kompanija koje aktivno djeluju u ovom području i organizacija ovakvih događaja moguća je isključivo uz podršku realnog sektora. Sponzori i partneri će putem prezentacija i izložbenog dijela ponuditi sve neophodne informacije, te predstaviti novitete i trendove u domenu fasadnih sistema i ventilirajućih obloga.

Sponzori konferencije su: Sika BH, Knauf, RÖFIX, Terrasit Insulation, Krug d.o.o. i kompanija Rockwool, dok su partneri i izlagači kompanije: Baumit, Austrotherm, Eps Laštro, Tehnomarket, Bh Alumil, Valpaint, IGM Visoko, Knauf Insulation i Fibran, kompanija Kompozitni materijali, te Metal Tehnologija, Mališić Home & Decor, BSP International, Bio Plus, te kompanija Bis Tip sa brendom Lunos.

Drugi dan konferencije održat će se panel diskusija o temi konferenciji u kojoj aktivno učestvuju svi izlagači, predavači i gosti. Ulaz na konferenciju je besplatan.

E.Ko

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti