"Šećeranu" ne daju ispod sedam miliona

09.11.2019. 10:07 / Izvor: Nezavisne novine
'Šećeranu' ne daju ispod sedam miliona

Skupština povjerilaca nije prihvatila ponudu "Pavgorda" iz Foče da kupi bijeljinsku "Šećeranu" za pet miliona maraka, a ovu fabriku šećera, ističu, neće prodati ispod sedam miliona KM.

Skupština povjerilaca nije prihvatila ponudu "Pavgorda" iz Foče da kupi bijeljinsku "Šećeranu" za pet miliona maraka, a ovu fabriku šećera, ističu, neće prodati ispod sedam miliona KM.

"Većinom je procijenjeno da je ponuda relativno niska imajući u vidu da je posljednja ponuđena cijena ove fabrike bila deset miliona maraka", istakao je za "Nezavisne" Faik Muhić, predstavnik većinskog broja povjerilaca "Šećerane".

Prema njegovim riječima, Skupština je donijela odluku da stečaj traje već dugo i da bi trebalo ubrzati prodaju ove fabrike i okončati je u kraćem roku, te su, kako kaže, ovlašteni Odbor povjerilaca i stečajni upravnik da objave novu licitaciju. Kako navodi, fabrika će se i dalje prodavati kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine, samo što će se taj postupak sada pokušati ubrzati.

"Prva licitacija će krenuti od sljedeće niže cifre, a to je 9,5 miliona maraka, a onda će za slučaj eventualno neuspješne licitacije svaka naredna biti smanjivana za 500.000 KM sve do najniže cifre, koja je određena na iznos od sedam miliona maraka", naglasio je Muhić, te dodao da ukoliko neko u međuvremenu da svoju ponudu i uplati akontaciju od 50.000 KM, Odbor povjerilaca će odmah donijeti odluku o prihvatanju ponude.

Nebojša Matić, stečajni upravnik bijeljinske "Šećerane", kazao je za "Nezavisne" da je ponuda "Pavgorda" bila izuzetno kvalitetna.

"To je jedini ponuđač do sada koji je uplatio depozit i koji je naveo da će ostatak iznosa uplatiti na dan potpisivanja ugovora. Da je prihvaćena njihova ponuda - za dva dana bi bilo pet miliona na računu", rekao je Matić.

Kako dodaje, potraživanja Ministarstva finansija RS i Poreske uprave RS iznose 1.300.000 maraka i oni će biti namireni u cijelosti kada dođe do prodaje "Šećerane".

"Ostali povjerioci iz opšteg isplatnog reda će se namirivati u zavisnosti kolika bude stečajna masa", istakao je Matić te dodao da nije poznato kada će biti okončan postupak.

Kako je rečeno, u petak je za ponudu "Pavgorda" glasalo 24,2 odsto prisutnih članova Skupštine povjerilaca, 12 odsto je bilo protiv, a 63,45 odsto uzdržano.

Podsjećanja radi, Odbor povjerilaca bijeljinske "Šećerane" ranije je usvojio više zaključaka, između ostalog da Skupština povjerilaca razmatra ponude pristigle za kupovinu te fabrike od strane fočanske firme "Pavgord" i od bankara iz Kine srpskog porijekla Dragana Guru Đuragina. Odbor povjerilaca zaključio je da se, ako Skupština ne prihvati nijednu od dvije ponude, ide u prodaju imovine "Šećerane", za šta su predložena četiri načina.

Kako je tada rekao Matić, Đuragin je ponudio za imovinu "Šećerane" sedam miliona KM, ali nije uplatio 700.000 KM do kraja oktobra kako je obećao, te da je "Pavgord" ponudio pet miliona i uplatio depozit od 100.000 KM.

"U slučaju da Skupština ne prihvati prvu ili drugu ponudu, zaključak je da se izjasne o četiri prijedloga za dalje postupanje", rekao je tada Matić.

Naime, Fabrika šećera je u stečaju od 2015. godine, a njena imovina nuđena je više puta na prodaju po početnoj cijeni od 10 miliona KM. Stizale su ponude iz Turske, Vijetnama, SAD, Srbije i BiH, ali nijedna još nije realizovana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti