Progresivni forum u Sarajevu uključio građane u donošenje reformi

17.11.2019. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Progresivni forum u Sarajevu uključio građane u donošenje reformi
OTVORI GALERIJU

Cilj Foruma je omogućiti aktivno sudjelovanje svih građana u raspravama o trenutnim i budućim reformskim procesima u Kantonu Sarajevo.

"Progresivni forum" naziv je panel rasprave o reformskim procesima u Kantonu Sarajevo, koja se u subotu održava na Ilidži u organizaciji Vlade Kantona i nevladinog sektora.

Forum je okupio predstavnike NVO sektora koji djeluju u različitim oblastima, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo, javnih ustanova i preduzeća u Kantonu Sarajevo, te predstavnike drugih nivoa vlasti, poput načelnika sarjevskih općina, gradonačelnika Sarajeva, kao i brojne zainteresovane građane.

Cilj Foruma je omogućiti aktivno sudjelovanje svih građana u raspravama o trenutnim i budućim reformskim procesima u Kantonu Sarajevo koji svojim kritikama i konstruktivnim prijedlozima mogu direktno uticati na rad Vlade Kantona Sarajevo.

Poručili su to govornici među kojima su premijer Kantona Sarajeva Edin Forto, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Dino Konaković, te Peter Hurrelbrink, direktor Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung BiH.

Peter Hurrelbrink, direktor Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung BiH zahvalan je Vladi KS koja je ovaj projekat prepoznala kao značajan. 

"Ono čime se mi u našoj Fondaciji bavimo jesu upravo vrijednosti zajedničke demokratije. Demokratija nije nešto što treba da bude apstraktan pojam, to je nešto konkretno, nešto što je namijenjeno ljudima i mi želimo da rješavamo konkretne probleme ljudi i da im omogućimo da učestvuju u slobodnoj i otvorenoj debati. Želimo napraviti pozornicu za ljude, na kojoj bi imali priliku razgovarati na fer način i otvoreno kritikovati. To je ideja dakle ovog Progresivnog foruma", rekao je Hurrelbrink.

Premijer Forto kazao je da je Forum samo jedna od njihovih aktivnosti u narednom periodu. Prioritet kaže, daju građanima.

"Jedan od principa usvojenih u mjerama šestorke, onaj koji je usvojen još prije nego što je imenovana naša vlada, jeste potpuno otvorena transparentnost i otvorenost prema građanima. Ovaj događaj je upravo to. Želimo da čujemo građane, nevladine organizacije, partnere iz drugih nivoa vlasti. Želimo u direktnom i otvorenom razgovoru da vidimo kako je to zapravo pokrenuti neku reformu i na koji način možemo krenuti naprijed. To je princip koji želimo zadržati kroz naš rad, a to je potpuna otvorenost prema građanima, kritikama i drugim mišljenjima. Tek nakon toga spremni smo napraviti nove korake", rekao je Forto.

Elmedin Konaković je na Forumu kazao da je Vlada KS spremna prezentirati sve učinjeno do sada. "Ovo je još jedan potpuno drugačiji, a tipičan proces za bh. prilike. Danas potpuno otvoreno i transparentno govorimo o fazama svih realizacija i odgovaramo na brojna pitanja koja i nisu tako ugodna. To možete samo kada postavite stvari onako kako ih je postavila ova politika i ova vlada, a to je da sve radite potpuno transparentno, da i greške koje pravite priznajete i popravljate, ali da nema tabu tema. Kako smo i najavili, model funkcionisanja sarajevskog sistema prenosi se na druge kantone u Federaciji i jako smo sretni zbog toga, nadamo se da ćemo ga brzo vidjeti i u Republici Srpskoj", kazao je Konaković.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti